Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Wat te doen in Napels met kinderen

Napels is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een familievakantie of een weekendje weg met (kleine) kinderen. Maar toch is Napels met kinderen een hele leuke bestemming. Wat te doen in Napels met kinderen lees je in deze blog. Van bezienswaardigheden tot activiteiten en parken. Ben je op zoek naar praktische adviezen en tips voor Napels met kinderen? Zoals vervoer, eetgelegenheden en meer? Lees dan dit blog.

Bezienswaardigheden met kinderen in Napels

Castel Sant’Elmo

Het middeleeuwse fort Castel Sant’Elmo ligt op het hoogste punt van het centrum van Napels. Het kan dus goed zijn dat je kinderen het kasteel al gezien hebben in de verte, voordat jullie er naartoe gaan. De reis naar het kasteel is al heel leuk, omdat je er komt met de funicolare kabeltram. In het kasteel kun je helemaal omhoog de muren op en heb je uitzicht over de stad en de wijde omgeving.

Ondergronds Napels

Hoe spannend is het om ondergronds te gaan in een stad? In Napels zijn er verschillende plekken waar je kunt afdalen naar oude delen van de stad. Bijvoorbeeld in de Galleria Borbonica, de oude tunnels onder het Piazza del Plebiscito. Of in het historisch centrum onder de San Lorenzo Maggiore kerk, waar je belandt op de oude Romeine markt. Alle ondergrondse plekken in Napels vind je hier in een overzicht.

Het Aquarium van Napels

In Napels vind je het eerste voor publiek toegankelijke aquarium van Italië, dat stamt uit 1874. Het Acquario di Napoli is gevestigd in het stadspark Villa Comunale, aan de boulevard van Napels. Vooral kinderen kijken hier hun ogen uit, want je ziet hier prachtige vissen, zeesterren, octopussen en meer. Dieren die je aan de overkant in de baai van Napels vindt. En het zeewater in het aquarium komt ook uit de baai, want er is een ondergrondse verbinding met het aquarium. Je koopt tickets voor het Acquario di Napoli hier. Als je ook naar het Turtle Point gaat (zie hieronder) dan krijg je korting. We schreven eerder een uitgebreid blog over het Acquario di Napoli op Ciao Tutti.

Het Turtle Point in Portici

Net buiten de stad, in de voorstad Portici vind je Turtle Point. Dit schilpaddenonderzoekscentrum bestaat al jaren, maar is inmiddels ook te bezoeken. Ze helpen hier schildpadden, vangen ze op en doen hier onderzoek. Erg leuk om hele kleine maar ook grotere schildpadden van dichtbij te zien. Een kaartje kost €6,  maar er zijn ook familie aanbiedingen. Meer informatie vind je hier. Je arriveert binnen 10 minuten in Portici met de trein vanaf Centraal Station, vanaf daar is het 10 minuten lopen naar Turtle Point.

Het poppenziekenhuis: Ospedale delle bambole

In het historisch centrum van Napels wandelen veel toeristen over de lange Spaccanapoli: de onderste hoofdweg van de oude stad. Aan deze straat vind je een monumentaal pand dat Palazzo Marigliano heet. Op de binnenplaats van dit prachtige palazzo is de ingang van een waar poppenziekenhuis: het Ospedale delle bambole. Een oude werkplaats waar vroeger poppen gerepareerd werden en een plek die inmiddels ook een museum is. Een unieke plek die je niet snel elders zult vinden.

Piazza Plebiscito

Dit grote plein vind je in het centrum van Napels voor het koninklijk paleis. Volgens de legende is er hier ooit een challenge bedacht door koningin Margherita: ga in het midden van de poort van het paleis staan en steek geblinddoekt het plein over richting de kerk. Je moet tussen de twee ruiterstandbeelden uitkomen. Lukt het je? Dan was je vroeger als gevangene een vrij man. Lukte het je niet? Dan ging je weer terug de gevangenis in. Uiteraard is het ook leuk om dit te combineren met een bezoek aan het paleis Palazzo Reale, zodat de kinderen kunnen zien hoe de koninklijke families vroeger leefden.

Challenge piazza del plebiscito

Activiteiten met kinderen in Napels

Nederlandstalige wandeltour

Tijdens onze Nederlandstalige wandeltours maken wij het voor de allerkleinsten natuurlijk ook leuk! We kunnen onze tours helemaal op jullie wensen afstemmen. Houden de kinderen heel erg van dingen zoeken? Of helemaal weg van voetbal? Willen ze later kunstenaar of archeoloog worden? Laat het ons weten. Jullie leren de stad goed kennen en de kinderen zullen zich zeker ook niet vervelen. Let op dat je wel een privé tour moet boeken als je wilt dat er volledig rekening gehouden wordt met de allerjongsten. Bekijk hier al onze Nederlandstalige wandeltours. 

Rotonda Diaz: strandje en minikermis

Aan de boulevard van Napels vind je Rotonda Diaz. Een open plek naast een stuk strand en naast het stadspark Villa Comunale. In de zonnige maanden vind je hier ook minikermis waar kleine kinderen kunnen rijden op autootjes, schommelen in een schommelschip, rondrijden in treintjes en meer. Het is hier vooral aan het begin van de avond erg gezellig. Even de Nederlandse of Belgische bedtijd een beetje oprekken dus.

Pizza workshop

Zijn jouw kinderen ook gek op pizza? Tijdens een Pizza workshop maak je kennis met de kunst van het Napolitaanse pizza bakken. En maak je samen met je kind een echte Napolitaanse pizza, onder leiding van een Napolitaanse pizzaiolo. Lees hier meer over de Pizza Workshop.

Beklim de vulkaan Vesuvius

Wie wil er nu niet thuis kunnen vertellen dat hij op een echte vulkaan heeft gestaan? En dan ook nog eens een van de beroemdste ter wereld. De Vesuvius ligt vlakbij Napels, hoe je er komt lees je hier. Het beklimmen van de krater duurt ongeveer 20/30 minuten te voet, via een steil zandpad. De Vesuvius is een slapende vulkaan dus je hebt geen rook, lava of gassen die je ziet bij de krater.

Parken in Napels voor kinderen

In Napels centrum vind je niet enorm veel parken en het is niet altijd even duidelijk wat je in het park kunt doen. Lees daarom hieronder goed wat je kunt verwachten in welk park.

Park met kinderen in Napels

Capodimonte bos en park

Het grootste park van Napels vind je boven in de stad op de Capodimonte heuvel. Rondom het koninklijk paleis van Capodimonte (wat nu een museum is) is enorm veel groen. Je komt hier met een taxi of met de bus. Er zijn grote grasvelden waar de kinderen kunnen spelen en er is ook een plek waar je geiten en andere kleine dieren kunt zien. Aan de rand van het park heb je mooi uitzicht over de stad. En rondom het park vind je plekken waar je kunt eten of eten kunt meenemen voor een picknick. Maar ook in het park zelf zijn twee plekken waar je iets kunt eten en drinken. Aan de kant van het museum vind je Stufa dei Fiori en aan de achterkant van het park (bij de Miano poort) vind je Delizie Reali.

Het stadspark Villa Comunale

Ben je in de buurt van de boulevard? Dan kun je makkelijk naar het stadspark Villa Comunale. Dit is een relatief klein park met een speeltuintje. En bij de verschillende ingangen van het park zijn kiosken te vinden waar je iets kunt drinken en eten. In dit park is ook het aquarium van Napels te vinden. En ook Rotonda Diaz ligt aan dit park.

Villa Floridiana in Vomero

Verblijf je in de wijk Vomero of ben je van plan het Castel Sant’Elmo te bezoeken? Dan kun je makkelijk een bezoek brengen aan het Villa Floridiana stadspark. Dit park ligt aan de rand van het winkelgebied boven in de stad, in het stadsdeel Vomero. Je vindt hier een aantal grasvelden waar je met kinderen kunt spelen. En bij het uitzichtpunt is ook een kleine vijver te vinden die vol zit met schildpadden.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels