Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Caffè sospeso

Koffie is belangrijk in Napels. Heel belangrijk. Het is dan ook geen toeval dat de mooiste traditie op koffiegebied hier in Napels geboren is: de caffè sospeso (in het Nederlands: de uitgestelde koffie).

Wat is de caffè sospeso?

De uitgestelde koffie is een extra kopje koffie dat je afrekent voor iemand anders. Dat is op zich niet heel bijzonder. Wat de caffè sospeso echter bijzonder maakt is dat je niet weet wie je op een kopje koffie trakteert. Het kopje koffie (dat later vers gemaakt zal worden) is bedoeld voor een persoon die er zelf geen geld voor heeft.

Hoe is de caffè sospeso traditie ontstaan in Napels?

Het antwoord op deze vraag is onduidelijk. Napels is een stad met een lange geschiedenis van barmhartigheid en solidariteit. Veel toeristen bewonderen tegenwoordig het werk van Caravaggio in de Pio Monte delle Misericordia. Dit gebouw opende haar deuren in 1602 en was een van de eerste liefdadigheidsinstellingen van de stad, voor de allerarmsten. Wat we weten uit de recente geschiedenis is dat de caffe sospeso vooral in de Tweede Wereldoorlog heel populair was. Toen veel mensen het financieel zwaar hadden. Er hoeft geen speciale reden te zijn om een caffe sospeso af te rekenen. Misschien heb je een geluksdag, ben je heel vrolijk of ben je spontaan geïnspireerd door de persoon naast je.

Uitgestelde pizza en meer

Ook tegenwoordig zie je de caffe sospeso traditie nog veel in Napels. Het heeft andere ondernemers geïnspireerd deze traditie voort te zetten, maar met andere producten dan koffie. Zo vind je bijvoorbeeld de piega sospesa bij Hairstudio76 in Quartieri Spagnoli, waar oude dames met een minimaal pensioen hun haar mooi kunnen laten föhnen.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels