Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Napels museum: info, openingstijden & prijzen

In Napels museum(s) vinden, dat is geen zware opgave. Onze stad telt meer dan vijftig museums. Toch is het handig om goed voorbereid naar Napels af te reizen als je graag museums bezoekt. Wij zetten de bekendste museums voor je op een rij. Inclusief handige informatie zoals openingstijden, prijzen van toegangskaarten en kortingen (geupdate voor 2024).

Archeologisch Museum Napels (Pompeii museum)

archeologisch museum van napels

Het Museo Archeologico Nazionale di Napoli is het bekendste museum van Napels. Het is een must voor toeristen die Pompeii bezoeken (boek je Nederlandstalige Pompeii gids hier). Veel van de belangrijke archeologische vondsten die gedaan zijn in Pompeii en Herculaneum vind je terug in dit museum.
Naast de Pompeii en Herculaneum collecties is de Farnese collectie een belangrijke reden voor kunstliefhebbers om dit museum te bezoeken.

Openingstijden en prijzen Archeologisch Museum Napels 2024

Maandag t/m zondag 09:00 – 19:30 (gesloten op dinsdag)
Klik hier voor afwijkende openingstijden.

Toegangskaarten kosten €22 voor volwassenen ouder dan 25 jaar. Jongeren tussen 18 en 25 jaar betalen €2 en kinderen onder de 18 mogen gratis naar binnen. Alle info over de openingstijden en prijzen van toegangskaarten vind je hier, inclusief de dagen dat je gratis naar binnen kunt.

Je kunt ook direct online toegangskaarten kopen.

Museo MADRE (moderne kunst)

entree museo madre in napels

Het bekendste museum voor moderne, hedendaagse kunst in Napels is MADRE. Dit museum werd in 2005 geopend in Palazzo Donnaregina. Het museum heeft vier verdiepingen en een dakterras. In de vaste collectie vind je werken van onder anderen Anish Kapoor, Daniel Buren, Mimmo Paladino en Jeff Koons. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen van nationale en internationale kunstenaars.

Openingstijden en prijzen Museo MADRE Napels 2024

Maandag t/m zaterdag 10:00 – 19:30 (gesloten op dinsdag), Zondag 10:00 – 20:00
Klik hier voor afwijkende openingstijden.

Toegangskaarten kosten €8 voor volwassenen en €4 voor kinderen/jongeren tussen de 6 en 25 jaar. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen. Je kunt ook direct online kaarten kopen via deze link.

Palazzo Reale di Napoli (koninklijk paleis)

trappen koninklijk paleis napels

Maak kennis met het koninklijke Napels. Naast het oudste theater van Italië, het Teatro San Carlo vind je Palazzo Reale. In de voorgevel van dit koninklijke paleis begroeten de stenen beelden van acht koningen van het oude Napels je. Binnen in het paleis kun je via de prachtige trappen (foto) door de oude kamers en zalen van het paleis dwalen. In deze ruimtes vind je grote collecties barokke en neoclassicistische meubels, wandtapijten, porselein, schilderijen en beeldhouwwerken.

In het koninklijk paleis kun je verder ook nog het privé theater Teatrino di Corte bezoeken en de op een na oudste bibliotheek van Italië.

Openingstijden en prijzen Palazzo Reale Napels 2024

Toegangskaarten kosten €10 voor volwassenen en €2 voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Woensdag gesloten, 1 januari en 25 december gesloten
Alle andere dagen 09:00 – 20:00
Afwijkende openingstijden vind je hier.

Je kunt ook direct online toegangskaarten kopen.

Pio Monte della Misericordia

kapel in pio monte della misericordia in napels

Om de hoek van de kathedraal van Napels vind je Pio Monte della Misericordia. Deze kleine kerk is de oudste liefdadigheidsinstelling van de stad (geopend in 1603), waar zieken en mensen in nood konden aankloppen voor hulp.

Caravaggio in Napels

Tegenwoordig komen veel kunstliefhebbers speciaal naar deze plek in Napels, om ‘De zeven werken van barmhartigheid’ van de Italiaanse schilder Caravaggio te bewonderen. Naast dit wereldberoemde schilderij vind in de kapel werken van Napolitaanse schilders als Luca Giordano en Battistello Caracciolo.

Caravaggio in Pio Monte della Misericordia
‘De zeven werken van barmhartigheid’ van Caravaggio

Openingstijden en prijzen Pio Monte della Misericordia Napels 2024

Maandag t/m zaterdag 09:00 – 18:00
Zondag 09:00 – 14:30
Afwijkende openingstijden vind je hier.

Toegangskaarten kosten €10 voor volwassenen en €8 voor jongeren tot 25 jaar. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen.
Je kunt ook direct online toegangskaarten kopen.

San Severo kapel Napels 2024

san severo kapel met cristo velato in napels

Een van de belangrijkste museums van Napels is deze kleine kapel in het historisch centrum. De San Severo kapel diende vroeger als privé kerk voor de prinsen van de familie San Severo.

In het museum is het verboden te fotograferen, filmen of je telefoon te gebruiken. Zo heb je alle tijd om de bijna dertig kunstwerken te bewonderen die het kleine museum rijk is. De absolute publiekstrekker is het wereldberoemde beeldhouwwerk ‘de gesluierde Christus’. De Napolitaanse kunstenaar Giuseppe Sanmartino maakte dit beeld van Christus uit een stuk marmer. Bereid je voor op een lange wachtrij!

Openingstijden en prijzen San Severo kapel Napels

Dinsdag gesloten
Alle andere dagen 09:00 – 19:00
Afwijkende openingstijden vind je hier.

Toegangskaarten kosten €10 voor volwassenen en €7 voor jongeren tussen de 10 en 25 jaar. Kinderen tot en met 9 jaar mogen gratis naar binnen.
Je kunt ook direct online tickets kopen.

Capodimonte museum Napels

capodimonte museum in napels met bomen

Net buiten het centrum vind je boven op de Capodimonte heuvel een ander koninklijk paleis. Koning Carlo III liet dit paleis in de 18de eeuw bouwen als zomerverblijf, maar ook om zijn grote Farnese kunstcollectie te bewaren. Deze collectie vind je tegenwoordig op de eerste verdieping van het museum. Op de andere verdiepingen vind je een Napolitaanse galerij met kunstwerken uit de 13de eeuw tot aan de barok, een moderne kunst galerij en tijdelijke tentoonstellingen.

Openingstijden en prijzen Capodimonte museum Napels 2024

Woensdag gesloten
Alle andere dagen 08:30 – 19:30
Afwijkende openingstijden vind je hier.

Toegangskaarten kosten €15 voor volwassenen en €2 voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen.
Tip: Toegangskaarten zijn de hele dag geldig dus je kunt tussendoor ook nog genieten van het park, het bos of een eetgelegenheid in de buurt. Daarna mag je gewoon weer naar binnen.

Je kunt ook direct online toegangskaarten kopen.

San Martino museum

san martino klooster napels met vesuvius op de achtergrond

Een van de belangrijkste museums van Napels vind je helemaal boven in de stad. Op de Vomero heuvel, naast het middeleeuws fort Sant Elmo vind je het San Martino klooster. In het voormalig klooster met haar barokke kerk vind je nu het nationaal museum van San Martino. In meer dan 70 ruimtes vind je kunstwerken en uit historische objecten uit de verschillende tijdperken van Napels. Vanuit de tuinen van het museum heb je prachtig uitzicht over de golf van Napels.

Openingstijden en prijzen San Martino museum Napels

Maandag t/m zondag 08:30 – 19:30 (gesloten op woensdag)
Afwijkende openingstijden vind je hier.

Toegangskaarten kosten €6 voor volwassenen en €2 voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen. Tip: koop een gecombineerd kaartje voor het museum en het Sant Elmo fort om geld te besparen.

Je kunt ook direct online toegangskaarten kopen.

Napels museumkaart: Campania Artecard

campania artecard soorten museumkaarten in napels

Ben je van plan meerdere museums te bezoeken in Napels? Dan is de Campania Artecard (Napels museumkaart) iets voor jou! Deze kaart komt in verschillende soorten en geeft je gratis toegang en korting op museums, culturele en archeologische bezienswaardigheden in Napels en Campanië. De geldigheid voor de meeste kaarten is 3 dagen en gebruik van openbaar is vaak inbegrepen.

Voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar is er een speciale kaart tegen gereduceerd tarief. Verder zijn er ook speciale kaarten die je met korting het Archeologisch Museum van Napels en het Capodimonte Museum laten bezoeken. Voor liefhebbers van moderne kunst is er ook een speciale kaart. Ontdek hier welke Campania Artecard het beste bij jou past!

Gratis toegang museums op eerste zondag

Op de eerste zondag van de maand zijn veel museums in Napels gratis te bezoeken. Dit geldt ook voor Pompeii en Herculaneum (boek hier je Nederlandstalige gids in Pompeii of Herculaneum). Dit is goed om rekening mee te houden als je in Napels en omgeving bent in het weekend. Het kan je veel geld schelen, maar als je de drukte wilt mijden is het misschien juist een reden om op zo’n dag niet te gaan.

Let op: niet alle museums in Napels doen mee aan deze gratis zondagen. Soms hebben de deelnemende museums ook uitzonderingen. Bezoek daarom eerste de website van het museum voor alle zekerheid.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels