De Cristo Velato of Gesluierde Christus is een marmeren sculptuur dat in 1753 gemaakt is door Giuseppe Sanmartino. Je kunt de Cristo Velato bewonderen in Napels, in de cappella Sansevero. Het beeld van Jezus Christus onder een sluier is voor veel kunstliefhebbers een reden om naar Napels af te reizen. Wat maakt de gesluierde Christus zo bijzonder? In dit blog lees je er alles over.
Cristo velato
Het historisch centrum van Napels is in 1995 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het is geen toeval dat je de Cristo velato in dit deel van de stad vindt. Om de hoek van Piazza San Domenico om precies te zijn, in de Sansevero kapel. De opdrachtgever van het kunstwerk was Raimondo di Sangro, prins van Sansevero. Zijn opdracht was om “een levensgroot uit marmer gehouwen beeld te maken van een dode Jezus Christus, bedekt met een doorzichtige lijkwade die gemaakt is uit hetzelfde blok marmer als het beeld”. De kunstenaar die het moest maken was Antonio Corradini. Hij had kort ervoor in 1752 een ander beeld gemaakt dat al in de kapel stond, namelijk Pudicizia of ‘de gesluierde waarheid’. Corradini stierf echter plotseling en dus ging de opdracht naar een jonge Napolitaanse kunstenaar die Giuseppe Sanmartino heette. Het marmeren beeld van Christus onder een zijden sluier lijkt zo echt, dat er in het verleden door veel mensen geloofd werd dat de zijden sluier door magie veranderd was in marmer. En zelfs dat er onder de marmeren laag een echt lijk zou liggen, omdat het lichaam zo levensecht leek.
Sansevero kapel
De bouw van de Cappella Sansevero startte aan het einde van de 16de eeuw, maar heeft verschillende veranderingen ondergaan in de twee eeuwen erna. in 1766 werden de bouwwerkzaamheden afgerond, die de kapel haar huidige uiterlijk geven. De opdrachtgever voor de modernisering van de Cappella Sansevero was de zevende prins van Sansevero: Raimondo di Sangro. De kapel was een privé kerk voor de familie, maar vooral een plek die de belangrijke status van de familieleden moest tonen. Later zou echter blijken dat Raimondo di Sangro het gebouw ook voor andere zaken gebruikte… Een aantal jaren na de afronding van de bouw stierf de prins, maar zijn levenswerk is nog steeds te bewonderen in Napels. De Cappella Sansevero is inmiddels ontwijd en dus geen kerk meer, maar een museum met een schat aan kunstwerken. En een plek die een bijzondere inkijk geeft in het leven van de kleurrijke figuur die Raimondo di Sangro was.
Raimondo di Sangro
Raimondo di Sangro was een heel kleurrijk en veelzijdige persoonlijkheid. Hij werd geboren in Torremaggiore in de regio Apulië in 1710 in een familie van prinsen. Al op zeer jonge leeftijd verhuisde hij naar Napels, waar hij bij zijn opa ging wonen in het familie paleis op Piazza San Domenico Maggiore. Dit gebouw staat nog steeds op dit plein in Napels. Raimondo bleek een waar wonderkind en ging studeren aan het Collegio Romano, het Jezuïetencollege in Rome. Hier bleek ook voor het eerst dat in hem een groot uitvinder schuilde, in 1729 vond hij een opvouwbaar podium voor theatervoorstellingen. Kort daarvoor was hij officieel de zevende prins van Sansevero geworden en erfde hij ook het familie paleis. In zijn volwassen leven zou Raimondo di Sangro nog veel meer bijzondere uitvindingen doen, maar stond hij bovenal bekend als een groot intellectueel en specialiseerde hij zich in anatomie, alchemie en meer. Op 40-jarige leeftijd trad hij toe tot de Vrijmetselarij. Dit is nog terug te zien in de familiekapel die hij in de laatste jaren van zijn leven creëerde: de Cappella Sansevero. De plek waar je ook zijn graf vindt.
Bezoek de Sansevero kapel in Napels
De Cappella Sansevero is een museum in Napels en is zes dagen per week geopend. De openingstijden zijn 09:00 uur tot 19:00 uur. Op dinsdag is het museum gesloten. Het adres van de Sansevero kapel met de Gesluierde Christus is Via Francesco De Sanctis 19/21 in Napels.
Tickets kun je online bestellen op de officiële site van Cappella Sansevero. Een ticket kost standaard €10. Er zijn gereduceerde tarieven voor kinderen en jongeren. Zorg dat je ruim op tijd tickets koopt, omdat er een beperkt aantal mensen per dag de kapel kan bezoeken.