Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Een oneindige liefde: Maradona en Napels

Er zijn weinig plekken op aarde waar een voetballer zoveel liefde krijgt als in Napels. In de stad waar alle emoties tien keer sterker zijn dan elders. En waar men helemaal gek is van voetbal. Daar kon het niet anders dan dat Diego Maradona uit zou groeien tot een held. En nog veel meer dan dat. Een eeuwigdurende liefde. Voor een voetballer die zoveel meer zou betekenen voor de Napolitanen dan alleen iemand die mooie doelpunten maakte. Maradona wordt dertig jaar na zijn vertrek uit Napels nog steeds vereerd als een heilige. En in 2024 is dat nog veel duidelijker dan voorheen, na zijn overlijden in november 2020.

Napoli

In 1926 wordt Associazione Calcio Napoli opgericht. Na veertig jaar wordt de naam verandert in Società Sportiva Calcio Napoli: afgekort SSC Napoli. Al noemt iedereen de club Napoli.

koffiebar in Napels met Napoli schildering
In Napels vind je Napoli overal

Ondanks dat Napels de derde stad van Italië is lukte het Napoli nog nooit om landskampioen te worden. In de prijzenkast van de club stonden in 1984 vijf prijzen, waarvan slechts twee op het hoogste niveau. De nationale beker van 1962 en 1976. De Napolitanen snakten naar glorie en wilden de scudetto winnen, de Italiaanse landstitel. Ze hadden niet durven dromen dat de inhoud van hun prijzenkast in de komende zeven jaar zou verdubbelen…

De aankomst van Maradona in Napels

Op de valreep van de transfermarkt in 1984 doet Napoli president Corrado Ferlaino een enorme aankoop. Na meer dan 40 dagen onderhandeling met FC Barcelona komt Diego Armando Maradona naar Napoli. Een speler die op dat moment de duurste voertballer ter wereld is. De stad ontploft van blijdschap. Terwijl men in de rest van Italië schande spreekt over de miljarden lire die in het arme Napels zijn betaald. El Pibe de Oro zal een paar dagen later arriveren vanuit Barcelona.

Napels krant bij komst Maradona
Kranten in Napels berichten over de komst van Diego Maradona

Op 4 juli komt Diego aan in Napels en tekent hij zijn contract op een jacht. Hij vaart met het bestuur van Napoli door naar het eiland Capri voor een grote lunch. En de volgende dag zal hij gepresenteerd worden aan het publiek.

Maradona’s presentatie in het stadion

De dag erna, op 5 juli 1984 is Maradona’s presentatie in het San Paolo stadion. Om veiligheidsredenen zijn er entreekaartjes verkocht voor het symbolische bedrag van 1000 lire. De opbrengst zal naar een goed doel gaan. Het stadion barst bijna uit zijn voegen. Meer dan 70.000 Napolitanen hebben een kaartje gekocht of zijn op een andere manier binnen gekomen. Buiten het stadion worden zelfgemaakte sjaals, shirts en sigaretten met Maradona’s afbeelding verkocht. Als Diego de betonnen trap aan het einde van de spelerstunnel beklimt, wordt hij verblindt voor de camera’s van de vele fotografen.

Maradona presentatie in stadion San Paolo
Maradona komt uit spelerstunnel in San Paolo stadion in Napels

Vanaf de tribunes wordt onophoudelijk zijn naam gescandeerd. Diego krijgt op het veld een microfoon in zijn hand gedrukt. Met een zwaar Spaans accent begroet hij zijn nieuwe fans in zijn beste Italiaans: “bona sera Napoletani!”. Tijdens de ereronde die hij langs de tribunes maakt wordt er voor hem gejuicht alsof hij Napoli zojuist kampioen heeft gemaakt. Op de persconferentie die hierna volgt is Diego duidelijk geraakt door het warme, liefdevolle welkom van de Napolitanen. Hij bedankt hen hiervoor en beloofd dat hij alles zal geven op het veld om terug te betalen wat men hem vandaag gegeven heeft. En dat blijken geen praatjes voor de bühne…

Presentatie van Diego Maradona in het San Paolo stadion in Napels

Maradona en de trots van Napels

Als Maradona zijn eerste wedstrijden voor Napoli speelt merkt hij al snel wat het betekent om het blauwe shirt te dragen. Vooral tijdens de uitwedstrijden in steden als Verona, Turijn en Milaan. De Napolitanen worden daar als zuiderlingen vijandig ontvangen. Spreekkoren als “Vesuvius was ze met lava” zijn eerder regel dan uitzondering. Vijandigheid die zijn oorsprong buiten het voetbal vindt en ontstaan is na de geboorte van Italië. In het minder welvarende zuiden wordt met afgunst gekeken naar steden als Milaan en Turijn. Waar het economisch goed gaat en de voetbalclubs altijd goede spelers hebben. Vooral in Napels steekt dat. Dat de ooit zo belangrijke en welvarende stad altijd moet buigen voor clubs als Juventus en AC Milan.

Maradona en de scudetto

Met Maradona zal dit langzaam veranderen. Hij betovert de Napolitanen met zijn acties en doelpunten, maar het echte geloof in het kunnen winnen van de scudetto komt pas in 1985. Napoli speelt thuis tegen het grote Juventus. Halverwege de tweede helft lijkt het erop dat Napoli dit keer aan het langste eind zal trekken. Maradona wordt in het strafschopgebied onderuit gehaald. De scheidsrechter besluit om Napoli geen strafschop te geven, maar een indirecte vrije trap. Juventus mag een muur opstellen voor het doel. Maradona geeft ondertussen instructies aan medespeler Pecci. Wat volgt is het meest legendarische doelpunt dat Maradona scoorde voor Napoli.

Maradona’s ‘punizione divina’ tegen Juventus

Napoli eindigt het seizoen 1985/1986 als derde. Op slechts zes punten van landskampioen Juventus. Het geloof in het kampioenschap is ondanks dat groot en zal na de zomerstop nog groter zijn. Diego Maradona wint in de zomer namelijk de wereldbeker met Argentinië op het WK in Mexico. Een zinderend seizoen begint en op 10 mei 1987 pakt Napoli het laatste puntje. Thuis tegen Fiorentina wordt het 1-1. Het enige doelpunt van Napoli wordt gescoord door Carnevale. Maar als het laatste fluitsignaal klinkt is er maar één speler de grote held: Diego Armando Maradona. 

Maradona op het veld tijdens kampioenswedstrijd Napoli op 10 mei 1987
10 mei 1987: Napoli wint de eerste landstitel in de historie van de club

De erfenis van Maradona

In Napels is men dagenlang dronken van geluk en wordt er iedere dag opnieuw gefeest. De seizoenen die volgen met Maradona zullen de stad nog veel vaker laten feesten. Zo wordt de prijzenkast aangevuld met een Coppa Italia, Supercoppa en zelf een UEFA Cup. En als klap op de vuurpijl wordt in 1990 voor de tweede keer het landskampioenschap gewonnen. Maar een jaar later vertrekt Maradona noodgedwongen uit Napels. En laat hij een loodzware erfenis achter voor de spelers die na hem arriveren. Het winnen van de landstitel is Napoli sinds de tijd van Maradona nooit meer gelukt. Update 2023: Napoli is op 4 mei 2023 voor de derde keer kampioen van Italië geworden, het is de eerste landstitel zonder Maradona.

Maradona museum en altaar

Je zou verwachten dat er inmiddels een museum voor Maradona geopend is in Napels. Dit is niet het geval. Diego’s shirts, broekjes, schoenen en de voetballen die hij aangeraakt heeft vind je verspreid in en rondom Napels. Twee grote verzamelaars hebben in hun huis een klein privé museum ingericht waar je zeldzame spullen vindt. Maar een heel bijzonder Maradona aandenken vind je in het historisch centrum. Daar hangt in een koffiebar een altaar voor Diego, waarin een aantal van zijn haren te zien zijn. Het is het bekendste voorbeeld van de Maradona gekte die je in Napels vindt. Ben je benieuwd naar het verhaal achter dit altaar? Tijdens onze Maradona Tour laten we het je zien.

Maradona Tour in Napels

Ontdek de erfenis van Maradona in Napels zelf tijdens je bezoek aan Napels met onze Maradona Tour. Naast het Maradona altaar krijg je herinneringen aan Diego te zien op bekende, maar vooral ook op verborgen plekken. Natuurlijk ontbreekt ook de grote muurschildering van Maradona in Napels niet. Die in 1990 geschilderd werd na het tweede kampioenschap van Napoli. En die na zijn overlijden in 2020 een bedevaartsoord is geworden voor fans uit de hele wereld.

maradona pleintje met muurschildering in napels
Maradona muurschildering en plein in Quartieri Spagnoli in Napels

Diego Armando Maradona stadion in Napels

Het podium waarop Maradona elke twee weken schitterde in Napels bestaat nog steeds. Direct na het overlijden van Maradona vernoemd. Het heet nu niet meer het San Paolo stadion. Je vindt het stadion net buiten de stad in de wijk Fuorigrotta. De spelerstunnel waar Maradona voor het eerst uit omhoog kwam in 1984 is inmiddels dicht. Een update in de zomer van 2019 heeft er voor gezorgd dat het stadion er moderner uit ziet van binnen. Ondanks dat heeft de plek nog steeds veel voetbalhistorie. Het Napoli stadion heeft geen stadion tour of museum dat je kunt bezoeken. In Napels is het heel eenvoudig: je bezoekt het stadion als Napoli speelt.

diego maradona stadion in napels
Diego Armando Maradona stadion net na het overlijden van Maradona

Voetbaltickets Napoli kopen

Wil je het stadion bezoeken waarin Diego ooit speelde? Voetbaltickets voor wedstrijden van Napoli kun je aanvragen via ons. De kaarten staan op jouw naam, waardoor je niet voor verrassingen kunt komen te staan bij de ingang. Vraag hier je voetbaltickets voor Napoli aan.

san paolo stadion in Napels
San Paolo stadion in Napels

Voetbalreis Napoli

Wil je je echt helemaal onderdompelen in het voetbal? Laat ons dan jouw Napoli voetbalreis organiseren. Een weekend vol voetbal, voetbalcultuur en gezelligheid.


Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels