Een oneindige liefde: Maradona en Napels

Er zijn weinig plekken op aarde waar een voetballer zoveel liefde krijgt van fans als in Napels. In de stad waar alle emoties tien keer sterker zijn dan elders en men helemaal gek is van voetbal… kon het niet anders dan dat Diego Maradona in Napels uit zou groeien tot een publiekslieveling. En nog veel meer dan dat. Een eeuwigdurende liefde voor een voetballer, die zoveel meer zou betekenen voor Napels en de Napolitanen dan alleen iemand die prachtige doelpunten maakte. Maradona wordt bijna dertig jaar na zijn vertrek uit Napels nog steeds vereerd als een heilige in de stad van de Vesuvius.

Napoli

In augustus 1926 wordt Associazione Calcio Napoli opgericht. Bijna veertig jaar later wordt de naam van deze voetbalvereniging verandert in Società Sportiva Calcio Napoli, ofwel SSC Napoli. De naam waarmee de enige professionele voetbalclub van Napels tegenwoordig op het scorebord staat. Al noemt iedereen de club kortweg Napoli. In tegenstelling tot steden als Milano, Roma en Torino heeft Napoli niet twee, maar slechts één voetbalclub: Napoli. 

koffiebar in Napels met Napoli schildering
In Napels vind je Napoli overal

Ondanks dat Napels de derde stad van Italië is lukte het Napoli nog nooit om landskampioen te worden. In de prijzenkast van de club stonden in 1984 vijf prijzen, waarvan slechts twee op het hoogste niveau. De nationale beker van 1962 en 1976. De Napolitanen hunkerden naar glorie en de felbegeerde scudetto, de Italiaanse landstitel. Ze hadden niet durven dromen dat de inhoud van hun prijzenkast in de komende zeven jaar zou verdubbelen…

De aankomst van Maradona in Napels

Op de valreep van de transfermarkt in 1984 tekent SSC Napoli president Carrado Ferlaino ‘el pibe de ore’. Napels ontploft van blijdschap, terwijl men in de rest van Italie schande spreekt over de miljarden lires die in het arme Napels zijn betaald voor een voetballer. Het grootste voetbaltalent van dat moment zal enige dagen later arriveren vanuit Barcelona.

Napels krant bij komst Maradona
Kranten in Napels berichten over de komst van Diego Maradona

Op 4 juli arriveert Diego in Napels, tekent hij zijn contract op een jacht in de baai van Napels en vaart hij met de clubleiding door naar het eiland Capri voor een uitgebreide lunch. De dag erna is zijn presentatie in het San Paolo stadion. Om veiligheidsredenen zijn er entreekaartjes verkocht voor het symbolische bedrag van 1000 lire. De opbrengst zal naar een goed doel gaan. Het stadion dat dan nog haar volledige capaciteit kan benutten is tot de nok toe gevuld. Meer dan 70.000 Napolitanen hebben een kaartje gekocht of zijn op een andere manier binnen gekomen. Buiten het stadion worden zelfgemaakte sjaals, shirts en zelfs sigaretten met Maradona’s afbeelding verkocht. Als Diego de betonnen trap aan het einde van de spelerstunnel beklimt in zijn Puma outfit, wordt hij verblindt voor de camera’s van de vele fotografen.

Maradona presentatie in stadion San Paolo
Maradona komt uit spelerstunnel in San Paolo stadion in Napels

Vanaf de tribunes wordt onophoudelijk zijn naam gescandeerd. Diego krijgt op het veld een microfoon in zijn hand gedrukt. Met een zwaar Spaans accent begroet hij zijn nieuwe fans: “bonasera Napoletani!”. Tijdens de ereronde die hij langs de tribunes maakt wordt er voor hem gejuicht alsof hij Napoli zojuist kampioen heeft gemaakt. Op de persconferentie die hierna volgt is Diego duidelijk geraakt door het warme, liefdevolle welkom van de Napolitanen. Hij bedankt hen hiervoor en beloofd dat hij alles zal geven op het veld om deels terug te betalen wat men hem vandaag gegeven heeft. En dat blijken geen praatjes voor de bühne…

Presentatie van Diego Maradona in het San Paolo stadion in Napels

Maradona en de trots van Napels

Als Maradona zijn eerste wedstrijden voor Napoli speelt merkt hij al snel wat het betekent om het blauwe shirt te dragen. Vooral tijdens de uitwedstrijden in steden als Verona, Turijn en Milaan. De Napolitanen worden daar als zuiderlingen vijandig ontvangen. Spreekkoren als “Napoli choleralijers” en “Vesuvius was ze met vuur” zijn eerder regel dan uitzondering. Hostiliteit die zijn oorsprong buiten het voetbal vindt en ontstaan is toen Italie als land geboren werd aan het einde van de 19de eeuw. In het minder welvarende zuiden van Italie wordt met afgunst gekeken naar steden als Milaan en Turijn, waar het economisch goed gaat en de lokale voetbalclubs een constante selectie van goede spelers hebben. Vooral in Napels steekt het dat de ooit zo machtige en rijke stad, nu al decennia lang op voetbalgebied moet buigen voor clubs als Juventus en AC Milan.

Maradona en de scudetto

Met Maradona zal dit langzaam veranderen. Hij betovert de Napolitanen met zijn weergaloze acties en mooie doelpunten, maar het echte geloof in het kunnen winnen van de scudetto komt pas in 1985. Napoli speelt thuis tegen het oppermachtige Juventus. De voorgaande vier edities in het San Paolo zijn allemaal in een gelijkspel geeindigd. Halverwege de tweede helft lijkt het erop dat Napoli dit keer aan het langste eind zal trekken, wanneer Maradona in het strafschopgebied onderuit geschoffeld wordt. De scheidsrechter besluit echter om Napoli geen strafschop, maar een indirecte vrije trap te geven. Juventus mag een muur opstellen voor het doel en Maradona geeft ondertussen instructies aan zijn teamgenoot Pecci: “Eraldo, geef ‘m een tikkie terug”. Wat volgt is het meest legendarische doelpunt dat Maradona ooit scoorde voor Napoli. De ‘punizione divina’.

Maradona’s ‘punizione divina’ tegen Juventus

Napoli eindigt het seizoen 1985/1986 als derde op slechts zes punten van landskampioen Juventus. Het geloof in de scudetto is ondanks dat groot en zal na de zomerstop nog groter zijn. Diego Maradona veroverd in de zomer namelijk de wereldbeker met Argentinie op het WK in Mexico. Als het nieuwe Serie A seizoen start in Italie krijgt Maradona de aanvoerdersband van Bruscolotti. Maar niet voordat hij Beppe beloofd heeft ook Napoli de hoogst haalbare prijs te bezorgen: de scudetto. Na een zinderend seizoen is het uiteindelijk op 10 mei 1987 dat Napoli het beslissende punt pakt. In de een na laatste speelronde wordt het 1-1 tegen Fiorentina. Het enige doelpunt van Napoli wordt gescoord door Carnevale, maar als het laatste fluitsignaal klinkt is er maar een persoon de grote held: Diego Armando Maradona. 

Maradona op het veld tijdens kampioenswedstrijd Napoli op 10 mei 1987
10 mei 1987: Napoli wint de eerste landstitel in de historie van de club

De erfenis van Maradona

In Napels is men dagenlang dronken van geluk en wordt er iedere dag opnieuw gefeest. De seizoenen die volgen met Maradona zullen de stad nog veel vaker laten feesten. Zo wordt de prijzenkast aangevuld met een Coppa Italia, Supercoppa en zelf een UEFA Cup. En als klap op de vuurpijl wordt in 1990 voor de tweede keer de scudetto gewonnen. Een jaar later vertrekt Maradona noodgedwongen uit Napels en laat hij een loodzware erfenis achter voor de spelers die na hem zullen arriveren. Het winnen van de landstitel is Napoli sinds het tijdperk Maradona nooit meer gelukt.

Maradona museum en altaar

Je zou verwachten dat er inmiddels een museum voor Maradona geopend is in Napels. Dit is echter niet het geval. Diego’s wedstrijdshirts, broekjes, schoenen en de voetballen die hij aangeraakt heeft vind je verspreid in en rondom Napels. Twee grote verzamelaars hebben in hun huis een klein privemuseum ingericht waar je zeldzame spullen vindt. Zoals bijvoorbeeld het nummer 9 shirt dat Diego voor een wedstrijd droeg, toen Gianfranco Zola nummer 10 op zijn rug mocht dragen.

Maradona voetbalshirt met nummer 9 van Napoli
Diego Maradona Napoli shirt met nummer 9

Een wel heel bijzonder Maradona relikwie vind je in het historisch centrum van Napels. In een koffiebar hangt een altaar voor Diego waarin een aantal van zijn haren te zien zijn. Het is misschien wel het bekendste voorbeeld van de Maradona gekte die je in Napels vindt. Ben je benieuwd naar het verhaal achter dit altaar? Tijdens onze Maradona Tour laten we het je zien en hoor je precies hoe de eigenaar de haren bemachtigde.

Maradona Tour in Napels

Ontdek de erfenis van Maradona in Napels zelf tijdens je bezoek aan Napels met onze Maradona Tour. Naast het Maradona altaar krijg je herinneringen aan Diego te zien op bekende, maar vooral ook op verborgen plekken. Natuurlijk ontbreekt ook de grote muurschildering van Maradona in Napels niet, die in 1990 geschilderd werd na de verovering van de tweede scudetto door Napoli.

Maradona muurschildering in Napels
Maradona muurschildering in Napels tijdens Maradons Tour

San Paolo stadion in Napels

Het podium waarop Maradona elke twee weken schitterde in Napels bestaat nog steeds. Het San Paolo stadion vind je net buiten de stad in de wijk Fuorigrotta. De spelerstunnel waar Maradona voor het eerst uit omhoog kwam in 1984 is inmiddels dichtgemetseld. Een update in de zomer van 2019 heeft er voor gezorgd dat het stadion er iets moderner uitziet van binnen. Ondanks dat ademt de plek nog steeds voetbalhistorie. Het Napoli stadion heeft geen stadion tour of museum dat je kunt bezoeken. In Napels is het heel eenvoudig: je bezoekt het stadion als Napoli speelt.

san paolo stadion in Napels
San Paolo stadion in Napels

Voetbaltickets Napoli kopen

Wil je het stadion bezoeken waarin Diego ooit speelde? Voetbaltickets voor voetbalwedstrijden van Napoli kun je eenvoudig aanvragen via ons. De kaarten staan dan op jouw naam, waardoor je niet voor onaangename verrassingen kunt komen te staan bij de ingang. Vraag hier je voetbaltickets voor Napoli aan.

Voetbalreis Napoli

Wil je je echt helemaal onderdompelen in het voetbal? Laat ons dan jouw Napoli voetbalreis organiseren. Een weekend vol voetbal, voetbalcultuur en gezelligheid.

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:


Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.