Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Bezoek ondergronds Napels

Onder de straten van de stad Napels ligt nog een heel groot stuk van de oude stad begraven. Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar onder de grond in Napels liggen kilometers aan gangen, tunnels en oude begraafplaatsen. Een bijzondere kant van de stad die je meeneemt in het verleden. Naar de tijd van de Grieken, Romeinen en andere oud-bewoners van Napels. Bezoek ondergronds Napels.

Deze plekken zijn ook te combineren met onze Nederlandstalige tours door de stad.

De ondergrondse stad

Tijdens onze tours horen we vaak van mensen dat ze naar de ondergrondse stad willen. Niet wetende dat er verschillende ondergrondse delen van Napels bestaan. Elke plek is totaal anders. Zo zijn er oude catacomben (begraafplaatsen), tunnels en overblijfselen van stukken stad die eerst boven de grond lagen. Wij helpen je in deze blog op weg. Om een keuze te maken tussen al deze ondergrondse delen van Napels. Zodat jij weet welke archeologische plek je het liefst wil bezoeken tijdens je tijd in Napels. Ondergronds Napels is een Napels wat je niet mag missen

De Catacomben van San Gennaro

De catacomben van San Gennaro zijn de catacomben van de beschermheilige van de stad. In deze ondergrondse begraafplaats kun je de plek bezoeken waar hij en duizenden andere mensen in het verleden begraven zijn. De tours van de Catacomben van San Gennaro zijn ontzettend goed georganiseerd en zeer interessant. Ze worden gegeven door Napolitanen die goed Engels spreken. Deze locatie is ook rolstoel toegankelijk. Als je in Napels bent en de tijd hebt, dan raden we je absoluut aan om deze plek bezoeken. Het is een magische plek in de stad. De uitgang van de catacomben bevindt zich in de wijk Rione Sanità. Op een paar minuten lopen vind je daar de volgende bijzondere plek.

Bezoek ondergronds Napels
De Catacomben van San Gennaro (foto: catacombedinapoli.it)

De Catacomben van San Gaudioso

Onder de Basilica Santa Maria della Sanità in de wijk Rione Sanità vind je de catacomben van San Gaudioso. De gidsen van de Catacomben van San Gennaro leiden je ook hier rond. San Gaudioso was een bisschop uit Tunesië die door omstandigheden in Napels belandde. Na zijn dood werd hij begraven buiten de stadsmuren, op de plek die we nu de Catacomben van San Gaudioso noemen. Let op: met een ticket voor de Catacomben van San Gennaro heb je gratis toegang tot de Catacomben van San Gaudioso! 

Meer informatie over beide catacomben vind je op de website van Catacombe di Napoli.

Catabomben in Napels
De Catacomben van San Gaudioso (foto: catacombedinapoli.it)

La Neapolis Sotterrata

Wil je een deel van oude stad bezoeken die ooit boven de grond lag? Dan plan je een bezoek aan Neapolis Sotterrata. Je daalt hier af naar de oude Romeinse stad. Hier vind je een volledig uitgegraven straat met ‘winkels’ en het Macellum, het Romeinse marktgebouw. Tijdens een rondleiding hier leer je meer over Napels in de Romeinse tijd. Ook een absolute must als je Napels bezoekt. Deze locatie is midden in het historisch centrum.

Ondergronds marktgebouw
La Neapolis Sotterrata

Galleria Borbonica 

In de Galleria Borbonica vind je enorme tunnels die ooit gebouwd werden voor de Bourbon-koningen Om zich snel ondergronds te verplaatsen, onder andere in het geval dat zij moesten vluchten. In de Tweede Wereldoorlog werden deze tunnels door duizenden Napolitanen gebruikt als schuilkelders. Vanaf 1970 kregen de tunnels een andere functie. De politie gebruikte ze als depot voor in beslag genomen voertuigen. Veel van deze voertuigen staan er nu nog steeds. En die kun je dus bewonderen tijdens een tour in de Galleria Borbonica. Ook kun je er actieve tours doen: klimmen en jezelf op een vlot door de tunnels verplaatsen. Vooral met kinderen erg leuk om te doen. Bekijk de website hier.

oude scooter en auto's in tunnel
Galleria Borbonica 

Ipogeo dei Cristallini

De ipogeo dei Cristallini zijn als je het ons vraagt super interessant. Dit hypogeum vind je in de wijk Rione Sanita, een plek waar je tegenwoordig veel Griekse en Romeinse overblijfselen kunt bezoeken. De gids neemt je mee naar 4 ondergrondse Griekse grafkelders die erg goed bewaard zijn gebleven. De Baron Donato vond in 1889 onder het palazzo waar hij in woonde per toeval deze grafkelders. Wij waren enorm verrast toen wij het Ipogeo dei Cristallini bezochten. Je kunt de 2300 jaar oude grafkelders van dinsdag t/m zondag bezoeken tussen 10:00 en 15:00 uur. Op de website vind je alle informatie.

Ipogeo dei Cristallini in Rione Sanita

Napoli Sotterranea

Napoli Sotterranea is een ondergrondse plek in Napels die het bekendst is. Dit is vooral te danken aan de marketing en locatie van deze plek. Het ligt net als Napoli Sotterrata midden in het historisch centrum. Maar als je het ons vraagt is het een minder leuke plek om te bezoeken ondergronds. Je kunt hier 40 meter de grond in gaan om vervolgens ruim een kilometer door ondergrondse gangen te lopen. Als je claustrofobisch bent is dit niet de plek die je wilt bezoeken. Omdat je af en toe door hele smalle stukjes heen moet om in grote open ruimtes te komen. Waar je onder andere oude waterreservoirs en overblijfselen van een oud Romeins aquaduct vindt.

Regent het in Napels dan zijn al deze plekken ook perfect om te bezoeken. Meer tips nodig? Lees dan Regen in Napels: wat kun je doen?

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels