Pompeii en de vulkaan Vesuvius


Pompeii vulkaan? Geloof het of niet, maar veel mensen weten niet dat de Vesuvius de vulkaan is die Pompeii verwoest heeft. Ga je binnenkort naar Napels en wil je beide plekken bezoeken? In deze blog vertellen we je Pompeii en de Vesuvius. Maar ook over Herculaneum. Een veel minder bekend Romeins stadje, dat ook door de Vesuvius verwoest werd.

Pompeii en de vulkaan Vesuvius 

Pompeii is de Romeinse stad die iedereen kent. Samen met Rome natuurlijk. Een stad die verloren ging door een uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79. Het is een van de best bezochte archeologische plekken ter wereld. Al meer dan 200 jaar wordt er gegraven in Pompeii en elk jaar doen archeologen wel een nieuwe ontdekking. Zo is er laatst een slaven kamer ontdekt en in 2020 een Romeinse snackbar. Een stad nog steeds regelmatig het nieuws haalt. Pompeii ligt aan de zuid-oost kant van de vulkaan Vesuvius. Lees hier hoe je Pompeii het best kunt bezoeken vanuit Napels.

Pompeii tour Nederlandse gids
Pompeii bij de Vesuvius

Herculaneum, de andere Romeinse stad aan de Vesuvius

Pompeii is niet de enige Romeinse stad die door de vulkaan Vesuvius verwoest werd. Ook Herculaneum verging door de plotselinge uitbarsting. Je vind deze plek in de plaats die nu Ercolano heet. Herculaneum was veel kleiner dan Pompeii, met maar 5000 inwoners. Pompeii had 20.000 inwoners.

De stad Herculaneum werd in de 6de eeuw voor Christus gesticht als een Griekse handelsplek. De Grieken noemde het Heraklion, vernoemd naar Hercules. Hier maakten de Romeinen Herculaneum van. De stad kreeg het zwaar te verduren in 62 na Christus door een grote aardbeving. En vervolgens in 79 door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. De wind stond naar het zuidoosten, waardoor al het puin op Pompeii viel. Herculaneum kreeg eerst alleen een laag as over zich heen. Dit gaf de mensen uit Herculaneum de tijd om te vluchten voordat Herculaneum in 20 meter as begraven werd. Veel gebouwen, meubels en zelfs voedsel bleef bewaard. Maar een kwart van het stadje Herculaneum is tot nu toe uitgegraven Omdat op Herculaneum twee nieuwe dorpen zijn gebouwd: Ercolano en Portici. Herculaneum werd dan ook per toeval ontdekt. 

fresco_herculaneum_napels
Fresco’s in Herculaneum

De vroegere verschillen tussen Herculaneum en Pompeii

Herculaneum was een klein simpel vissersdorpje, maar veel rijker dan Pompeii. Dit is te zien aan de muurschilderingen, muurdecoraties en de vele standbeelden die hier zijn opgegraven. Maar in Pompeii gebeurde er veel meer. Pompeii was een belangrijke schakel in de handel. Er woonden veel ambachtslieden zoals glasblazers, pottenbakkers en metaalbewerkers. Toch leefden ze in Pompeii vooral van de landbouw. Pompeii leek meer op een stad van nu. Je vond er veel badhuizen, eetgelegenheden en er was veel vermaak in de theaters.

Herculaneum

Pompeii of Herculaneum bezoeken?

Het grote verschil tussen Herculaneum en Pompeii is de grootte van de stad en dus het park. Pompeii is soms overweldigend groot. En je hebt hier uren nodig om alles te bezoeken. Herculaneum is veel kleiner en daardoor overzichtelijker. Daarnaast zie je in Herculaneum nog beter de huizen en andere gebouwen staan. Herculaneum bereik je in 15 minuten met de trein vanuit Napels. Het duurt 40 minuten om Pompeii te bereiken vanuit Napels. De parkeergelegenheid bij Pompeii is beter georganiseerd, maar ook bij Herculaneum kun je makkelijk parkeren. Helaas is het in Pompeii vaak veel drukker.

Beide archeologische parken zijn UNESCO werelderfgoed. Waarbij Pompeii natuurlijk wel de bekendste bezienswaardigheid blijft. Als je de tijd hebt, dan raden we je aan om beide parken te bezoeken. Zo zie je de verschillen tussen de parken ook van dichtbij. 

Lees hier meer over Pompeii. Of lees hier meer over Herculaneum. Zoek je een Nederlandstalige gids voor Pompeii of Herculaneum? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Klik hier om meer te lezen over een Nederlandstalige tour in Pompeii of Herculaneum. 

Pompeii

Vesuvius bezoeken

Ben je benieuwd geworden naar de vulkaan die beide Romeinse steden verwoesten? Dan kun je de Vesuvius ook bezoeken. Vanaf Ercolano, de plaats waar Herculaneum ligt, en Pompeii vertrekken er shuttlebussen naar de krater van de Vesuvius. Je betaald €12 entree voor de krater en €10 voor de shuttlebus. Je kunt je bezoek dus goed  met elkaar combineren.
De Vesuvius is een actieve vulkaan maar momenteel slapend. De laatste uitbarsting van de Vesuvius was in 1944. Dit was geen uitbarsting uit de krater maar uit de bergrug. 


Lees hier meer over de Vesuvius bezoeken of check deze pagina over paardrijden op de Vesuvius.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels. Klik hier voor de populairste Nederlandstalige tours in Napels!

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.