Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Pompeii bezoeken

Pompeii, de wereldberoemde Romeinse stad aan de voet van de Vesuvius bij Napels. Hier wil je natuurlijk naar toe als je in Napels of omgeving verblijft. Maar hoe kom je er en wat is er precies te zien in Pompeii? Lees snel verder.

Pompeii is de stad die in 79 n.Chr. plotseling werd opgeschrikt door een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Pompeii was op dat moment een stad met ongeveer 20.000 inwoners aan de zuidoost kant van Neapolis (Napels). Tijdens deze twee dagen durende uitbarsting van de Vesuvius werd Pompeii onder een dikke laag as en lava bedekt en pas vele jaren later weer ontdekt. De echte ontdekking van de verborgen stad was pas in 1748. Door de aslaag die Pompeii bedekte is de stad als het ware versteend en zo erg goed bewaard gebleven. Er werden zelfs een aantal lichamen gevonden in Pompeii die versteend leken. Deze zijn vandaag de dag nog steeds te zien. Pompeii is een van de best bewaarde steden uit de Romeinse tijd en alleen daarom al een bijzondere plek om te bezoeken. Vanuit Napels ben je zo in de stad Pompeii.

pompei bezoeken
Foto door Ciao Tutti

Wat kan je verwachten?

Je vindt in Pompeii oude stadsmuren, het forum, het amfitheater, badhuizen, prachtige schilderingen en fresco’s met mythologische onderwerpen en nog veel meer. Dwalend door de straten van Pompeii waan je je even in de Romeinse tijd.

Let op: De ‘mooiste’ schatten van Pompeii zijn overgebracht naar het Archeologische Museum van Napels. Het is dan ook zeker een aanrader om voor of na je bezoek aan Pompeii ook een bezoek te brengen aan dit museum. 

Pompeii is een van de best bewaarde Romeinse steden. De uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in 79 na christus heeft er ook voor gezorgd dat Pompeii en Herculaneum bewaard zijn gebleven.

Hoe bereik ik Pompeii?

Er zijn verschillende manieren om Pompeii te bereiken. Per openbaar vervoer, shuttle bus of privé vervoer. Hieronder geven we je een aantal opties.

Vanuit Napels met het openbaar vervoer

Vanuit Napels kun je vanaf het centraal station (Garibaldi) de Circumvesuviana trein nemen richting Sorrento. Je stapt uit bij de halte Pompeii Scavi/Villa dei Misteri. Deze halte bevindt zich recht voor een van de ingangen van Pompeii, Porta Marina. Een erg gemakkelijke manier, maar de trein kan in het hoogseizoen erg vol zitten. Daarnaast vertrekt deze trein alleen om het half uur. Je kunt ook de trein nemen vanaf de halte Porta Nolana, dan ben je zeker van een zitplaats in de trein. Dit is namelijk de halte voor het centraal station.

Met een shuttle bus vanuit Napels. Er zijn in Napels bij elke kiosk verschillende busreizen naar Pompeii te boeken. Dit is een gemakkelijke manier als je liever niet met de trein gaat. Je hoeft alleen naar het meeting point te lopen om op de bus naar Pompeii te stappen. Houd er wel rekening mee dat je vooraf een kaartje moet kopen bij een van de aanbieders. Een grote aanbieder is City Sightseeing (bekend van de hop on hop off bussen). Je kunt je shuttle service naar Pompeii ook uitbreiden met een bezoek aan de Vesuvius. In de bus krijg je al informatie over Pompeii en/of de Vesuvius.

Lees hier meer over het openbaar vervoer in Napels.

Met eigen vervoer

Je kunt Pompeii gemakkelijk met de auto bereiken, volg de A3 vanaf Napels en neem afslag Pompeii. Makkelijk is om te navigeren op Via Villa dei Misteri 2, Pompeii. Er is een grote parkeerplaats vlakbij de ingang van Pompeii. Je betaald hier voor een bewaakte parkeerplaats of kunt de auto parkeren bij camping Zeus.

Transfer

Heb je geen zin om zelf oplettend te zijn en wil je het ultieme vakantie gevoel hebben? Dan kunnen wij ook een transfer vanaf jouw accommodatie of andere locatie voor je regelen. Vraag ons hier naar de mogelijkheden of bekijk onze vervoer pagina voor meer informatie.

Nederlandse gids Pompeii

Praktische informatie

Pompeii is erg groot en er zijn weinig schaduwplekken. Bezoek je Pompeii hoog zomer? Doe dit dan ‘s ochtends of einde middag zodat je de hitte ontloopt. Daarnaast is het in het hoogseizoen soms erg druk in Pompeii. Het is raadzaam om online skip the line tickets te kopen. Een kaartje kost vanaf 1 januari 2024 €19 per persoon (kinderen onder de 18 jaar zijn gratis). 

Openingstijden van april t/m oktober*
Dagelijks van 08:30 uur  t/m 19:00 uur, laatste bezoekers mogen om 17:30 uur naar binnen. 

Openingstijden van november t/m maart*
Dagelijks van 09:00 uur t/m 17:00 uur, laatste bezoekers mogen om 15:30 uur naar binnen. 

*raadpleeg de website voor de actuele openingstijden van Pompeii.  Pompeii is gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.

Rondleiding of tour in Pompeii

We vertelden eerder al dat Pompeii erg groot is en het kan erg zoeken zijn in Pompeii. Er staan namelijk weinig tot geen bordjes met informatie in Pompeii. Het is dus zeker raadzaam om een kaart van Pompeii te kopen (die ook wel wat verwarrend is qua nummering) of in ieder geval een boekje met informatie. Ga je namelijk onvoorbereid naar Pompeii dat kan je ervaring erg tegenvallen.

Wij raden je aan om met een Nederlandstalige gids Pompeii te bezoeken. Onze gids is een officieel erkende gids in Pompeii en neemt je mee al wandelend mee door de geschiedenis van de stad Pompeii. Een tour duurt 2 uur en de starttijd is flexibel. Een zeer boeiende tour die een echte meerwaarde geeft aan jouw bezoek aan Pompeii. Boek jouw privé tour in Pompeii.

Shuttle bus Pompei – Vesuvius

Er rijden vanaf Pompeii ook shuttle bussen naar de Vesuvius en weer terug. Je kunt je bezoek aan Pompeii dus erg goed combineren met een bezoek aan de Vesuvius. Vanaf Porta Marina en Piazza Anfiteatro vertrekken de shuttle bussen onder andere. Op deze pagina vind je meer informatie.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels