Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Openbaar vervoer in Napels 2024

Ben je benieuwd naar het openbaar vervoer in Napels? Op deze pagina lees je hoe je je met het openbaar vervoer verplaatst in en rondom de stad. Ook vind je er de prijzen van tickets, waar je ze moet kopen en wat de geldigheid is. Wil je liever privé vervoer? Check dan deze pagina voor transfers, excursies en Vespa huur.

Vervoer in Napels stad

In en rondom Napels stad wordt het openbaar vervoer geregeld door verschillende aanbieders. Dit zijn ANM, EAV en Trenitalia. Je kunt je in Napels centrum verplaatsen met de metro, bus en funicolare (kabeltrein). Als je uit het centrum gaat neem je in de meeste gevallen de trein. Lees verder voor alle informatie of klik snel naar de informatie die je zoekt:

Metro

In het centrum is er één metrolijn: linea 1. Los van de treinverbinding is dit de meest gebruikte en meest nuttige voor jou als toerist. Dit is ook de metrolijn met de bekende kunst metrostations. De eerste halte is centraal station Garibaldi en de laatste halte is Piscinola (bij de wijk Scampia).

Tijden en frequentie van de metro

De metro rijdt in Napels niet zo vaak als je misschien gewend bent in andere steden. Houd hier rekening mee als je een overstap hebt op de trein. Of als je een reservering hebt op een vast tijdstip. Moet je ergens zijn op minder dan 15 minuten lopen? Neem dan niet de metro.

De eerste rit van Linea 1 start vanaf halte Garibaldi om 6:20 in de ochtend. De laatste rit van de dag start van hetzelfde station om 23:00. Overdag passeert de metro om de 14 minuten, na 21:00 is dat om de 20 minuten.

Bus

Door de hele stad vind je bushaltes waar je een bus van ANM kunt nemen. Houd er rekening mee dat de bussen vaak vol zitten. Gebruik een navigatie of openbaar vervoer app op je telefoon voor je route. In de bus worden geen tickets verkocht, dus je kunt het beste vooraf al een ticket kopen bij de tabaccheria.

Funicolare

De funicolare is een kabeltrein die je op verschillende plekken in Napels vindt. Ze hebben maximaal 5 haltes en brengen je in een paar minuten naar het hoger gelegen gedeelte van de stad. Hieronder vind je een overzicht van de lijnen in volgorde van populariteit. Lees hier meer gedetailleerde informatie over de funicolare.

Funicolare Centrale:

Deze kabeltrein start vanaf station Augusteo aan de Via Toledo, om de hoek van Piazza Plebiscito. De laatste halte is Piazza Fuga. Daar ben je direct in het centrum van Vomero, het hogere gelegen gedeelte van de stad. 

Funicolare di Montesanto:

Dichter bij het historisch centrum, op een paar minuten lopen van Piazza Dante vind je station Montesanto. Hier gaat niet alleen de funicolare, maar ook de trein van Linea 2. De funicolare brengt je naar station Morghen in Vomero. Dit is het dichtst bij Castel Sant’Elmo en het uitzichtpunt San Martino. 

Funicolare di Chiaia en Funicolare di Mergellina:

Deze twee lijnen zijn minder populair vanwege de ligging in de buurt van de boulevard. Het funicolare station in de wijk Chiaia heet Margherita. Vanaf hier kom je ook direct in het centrum van Vomero, bij eindhalte Cimarosa. De funicolare bij Mergellina brengt je naar boven in de wijk Posillipo, onder andere in de buurt van het uitzichtpunt Sant Antonio.

Trein 

Linea 2: voor centrum en stadion van Napoli

In de stad loopt ook een Linea 2. Dit is geen metrolijn, maar een trein en deze wordt geregeld door Trenitalia. De belangrijkste haltes in het centrum zijn Garibaldi, Cavour, Montesanto, Amedeo en Mergellina. Als je naar het stadion van Napoli wilt voor een voetbalwedstrijd blijf je langer zitten. Je stapt dan uit bij Campi Flegrei.

Circumvesuviana: voor Pompeii, Herculaneum, Vesuvius en Sorrento

Vanaf het centraal station loopt er een treinspoor naar Sorrento. De Circumvesuviana rijdt op dit traject. Je herkent deze naam ook op de borden in het station. Het is een oude stoptrein die dagelijks door veel mensen genomen wordt. Deze trein stopt onder andere in Pompeii en in Ercolano (voor Herculaneum en de Vesuvius shuttlebus). Dit is een hele populaire en dus drukke trein.

Tip: de Circumvesuviana start eigenlijk een station eerder, vanaf Porta Nolana. Als je hier al bent ingestapt heb je een zitplek als de massa instapt op Garibaldi.

Tickets koop je in het station vlakbij het spoor van vertrek. Je kunt ook gebruik maken van een TIC ticket voor deze trein.

Tickets (prijzen 2024)

Voor het openbaar vervoer kun je tickets kopen van specifieke vervoerders of een gecombineerd ticket dat de naam TIC heeft. 

tickets voor openbaar vervoer napels

De vervoerders zijn ANM (metro, bus, funicolare) of Trenitalia (trein Linea 2) of EAV (trein Circumvesuviana). Check het overzicht hieronder voor alle prijzen.

Je kunt deze tickets kopen bij een loket of automaat op de meeste stations. Maar ook de meeste tabakswinkels en kiosken in de stad verkopen de tickets. Let op: je moet vaak contant betalen voor de tickets.

VervoerderEnkel ticketDag ticket7 dagen ticket
Metro (lijn 1 en 6), bus, ANM€ 1,50€ 4,50€ 13,50
FunicolareANM€ 1,30€ 4,50€ 13,50
Trein (lijn 2)Trenitaliav.a. € 1,50
CircumvesuvianaEAVv.a. € 1,80
AlleAlle vervoerders (TIC)€ 1,80€ 5,40€ 16

Shuttlebus vliegveld: Alibus

Vanaf vliegveld Capodichino in Napels rijdt elke dag een shuttlebus. Deze Alibus brengt je van het vliegveld naar de volgende twee plekken: centraal station en de haven. Een ticket kost €5 en is 90 minuten geldig. Met dit ticket kun je ook de metro, bus en funicolare nemen. Handig als je uitstapt bij het centraal station Garibaldi, omdat je daar de metro of bus kunt nemen naar andere plekken in de stad. Vanaf de haven kun je de metro nemen vanaf station Municipio.

De Alibus passeert de hele dag om de 20 minuten. Vanaf het vliegveld is de eerste rit om 06:00 en de laatste om 00:00. Vanaf de haven en het centraal station is de eerste rit om 05:30/05:40 en de laatste om 23:25/23:35.

Vragen of gepersonaliseerd advies?

Wil je gepersonaliseerd advies of heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Check dan onze reisadvies service.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels