Kunst metrostations van Napels

Maak kennis met de Metro dell’Arte

Napels is niet alleen boven de grond prachtig, maar ook onder de grond! En dan hebben we het deze keer niet over de Grieks/Romeinse overblijfselen in de stad. In de recente geschiedenis zijn namelijk onder de grond veel moderne bezienswaardigheden ontstaan. Een netwerk van indrukwekkende kunst metrostations onder de straten van het drukke centrum.

Dit netwerk van kunst metrostations wordt bij elkaar ook wel eens een van de musea van de stad genoemd: de zogenaamde Metro dell’Arte. Deze mooie haltes vind je hoofdzakelijk op lijn 1 (Linea 1). Deze metro route loopt van centraal station Garibaldi naar station Piscinola. Op lijn 1 kom je onder andere langs de volgende haltes: Vanvitelli, Quattro Giornate, Salvator Rosa, Materdei, Museo, Dante, Toledo, Municipio en Università.

De haltes van de kunst metrostations van Napels
De metrohaltes van lijn 1

Ben je hier als het keihard regent in de stad? En ja, helaas gebeurd dat hier nog wel eens.. dan kun je een tour maken langs deze verrassende kunst metrostations van Napels. En geloof ons, ze zullen je niet teleurstellen. 

Wij nemen jullie in deze blog mee naar onze favoriete stations, die ook het makkelijkst te bereiken zijn in het centrum.

Metrohalte Vanvitelli

Dit station werd al in 1993 geopend, maar kreeg een renovatie tussen 2004 en 2005. Je vindt er veel hedendaagse kunst. Op het centrale plafond bijvoorbeeld zie je een lange neon blauwe spiraal. Deze spiraal staat voor de reeks van Fibonacci, een Italiaanse wiskundige die een getallenreeks (opnieuw) uitvond. Om deze reden zie je rondom de neon spiraal dan ook getallen. 

De spiraal bij metrostation Vanvitelli, de eerste halte van de kunstmetrostations in napels
De spiraal bij metrostation Vanvitelli

Metrohalte Salvator Rosa

Dit metrostation is een project van Atelier Mendini. Je ziet tussen dit metrostation en het station Materdei (er vlakbij) veel overeenkomsten. Voor de realisatie metrohalte Salvator Rosa hebben verschillende architecten en kunstenaars samengewerkt. Je vindt hier een oude Romeinse poort naast een moderne roltrap en een pleintje waar kinderen kunnen spelen. Deze metrohalte heeft twee verschillende uitgangen. Bij een van de uitgangen kom je uit bij het gebouw waar de auteur van het beroemde ‘O Sole Mio’ woonde. Dit zie je terug op de zijkant van het gebouw, waar gouden zonnestralen op gemonteerd zijn. Dit is een ontwerp van Mimmo Paladino.

De roltrap bij Metrostation Salvator Rosa
Metrostation Salvator Rosa

Metrohalte Materdei

Het piazza bij metrohalte Materdei is ontworpen door Atelier Mendini. Dit ontwerp heeft ervoor gezorgd dat deze locatie in de wijk Materdei enorm verbeterde. Voorheen was dit een doorgaande straat, maar nu is het een piazza dat voetgangersgebied is met veel verschillende kunstobjecten.

Een deel van het plein bij de kunst metrostations van Napels
Een deel van het plein bij metrostation Materdei

Metrohalte Museo

Dit is het metrostation wat je zult gebruiken als je naar het Archeologisch Museum van Napels wilt. Of wanneer je deelneemt aan onze fietstour, die in Galleria di Principe di Napoli aan de overkant begint. Museo heeft meerdere uitgangen, maar bij één van de uitgangen zie je een metershoog beeld staan. Dit is een reproductie van een beeld van de Trojaanse priester Laocoön, die je in het archeologisch museum ernaast kunt bewonderen.

Het beeld van de Trojaanse priester Laocoön bij metrostation Museo
Het beeld van de Trojaanse priester Laocoön bij metrostation Museo

Metrohalte Dante

Wanneer je metrostation Dante in loopt, valt je meteen een felle witte neon tekst op. Het is een passage uit Dante’s Convi. Het glazen kunstwerk werd gemaakt door meerdere glasblazers, waaronder Umberto. Een bekende man uit de wijk Pallonetto in Napels. Hij is nog een van de weinige oude glasblazers die er nog zijn in Italië. Als je verder met de roltrap naar beneden gaat, zie je een muur vol met schoenen. Dit werkt heet Untitled en is van Jannis Kounellis.

De passage van Dante in led verlichting bij station Dante
Metrostation Dante

Metrohalte Toledo

De Daily Telegraph bekroonde dit Metrostations in 2012 (meteen na de opening) tot mooiste metrostation van Europa. Toledo wordt ontworpen door de Spaanse architect Oscar Tusquets Blanca. Het meest opvallende werk in dit station is de Crater de luz, een werk van Robert Wilson. Het verbindt de binnenkant van het station met de buitenkant door een koker met led lichtjes. Dit deel van het metrostation moet je laten denken aan de zee, waar de zon zorgt voor een prachtige schittering op het water. 

De roltrappen met lichtkoker bij metrostation Toledo
De roltrappen met lichtkoker bij metrostation Toledo

Metrohalte Municipio

Deze metrohalte zal over een aantal jaren helemaal anders zijn, want er wordt momenteel flink gebouwd aan de uitbreiding van dit metrostation. Boven de grond staat het imposante Castel Nuovo, waarvan je onder in het metrostation nog een oude verdedigingsmuur ziet. Verder worden er op de grote witte muren in de centrale hal projecties vertoond.

De verdediging muur bij metrostation Municipio
De verdediging muur bij metrostation Municipio

Metrohalte Universita

Onze persoonlijke favoriet van de kunst metrostations van Napels op lijn 1. Universita werd geopend in 2011 en lijkt wel een museum. Het werd ontworpen door de architecten Alessandro Mendini en Karim Rashid. Laatstgenoemde is ook verantwoordelijk voor de sculpturen en pilaren die je direct bij binnenkomst tegen komt. Mis ook niet het portret van Beatrice, de muze van de dichter Dante Alighieri op de trap beneden.

De hal van Metrostation Universita
De centrale hal van metrostation Universita

Metrohalte Garibaldi

Piazza Garibaldi heeft de afgelopen jaren een enorme metamorfose ondergaan. De ‘koopgoot’ brengt je naar de ingang van het metrostation. Hier neem je meerdere roltrappen naar beneden, die elkaar allemaal kruisen. Door de verlichting en spiegels op de roltrappen geeft het het metrostation een futuristische uitstraling. Als je beneden bent zie je een wand vol met foto’s van reizende en wachtende passagiers. Deze zijn ontworpen door Michelangelo Pistoletto.

De roltrappen bij metrostation Garibaldi. Kunst metrostations van Napels
De roltrappen bij metrostation Garibaldi

Twijfel je nog over wat je kunt doen tijdens een regenachtige dag in Napels? Of ben je gewoon heel erg benieuwd naar de metrostations? Koop dan voor €3,50 een dagkaart en ontdek de Metro dell’Arte de kunst metrostations van Napels. Buon divertimento!

kunst metrostations van Napels

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.