Kunst metrostations van Napels

Maak kennis met de Metro dell’Arte

Wist je dat Napels ook onder de grond heel mooi is? In de afgelopen jaren zijn er onder de grond veel nieuwe bezienswaardigheden ontstaan. Een netwerk van metrostations onder de straten van het centrum. Dit netwerk van kunst metrostations wordt de Metro dell’Arte genoemd. Deze mooie haltes vind je op lijn 1. Deze lijn loopt van centraal station Garibaldi naar station Piscinola. Lees snel verder als je meer wilt weten.

De haltes van de kunst metrostations van Napels
De metrohaltes

Ben je hier als het regent in Napels? Dan kun je een tour maken langs deze kunst metrostations. En geloof ons, ze zullen niet tegen vallen.  Wij nemen je in deze blog mee naar onze favoriete stations. Die ook makkelijk te bereiken zijn.

Metrohalte Vanvitelli

Dit station ging al in 1993 open. Maar het werd opgeknapt in 2004. Je vindt hier veel moderne kunst. Op het plafond zie je een lange spiraal in neon. Die staat voor de reeks van Fibonacci. Om deze reden zie je rondom de verlichting ook allemaal getallen. 

De spiraal bij metrostation Vanvitelli, de eerste halte van de kunstmetrostations in napels
De spiraal bij metrostation Vanvitelli

Metrohalte Salvator Rosa

Dit station is een project van Atelier Mendini. Het lijkt erg op station Materdei. Voor station Salvator Rosa hebben meerdere architecten en kunstenaars samen gewerkt. Je vindt hier een Romeinse poort naast een moderne roltrap. En een pleintje waar kinderen kunnen spelen. Deze metrohalte heeft twee uitgangen. Bij één van de uitgangen kom je uit bij het gebouw waar de schrijver van ‘O Sole Mio’ woonde. Dit zie je terug in de grote zonnestralen op het gebouw. Dit is een ontwerp van Mimmo Paladino.

De roltrap bij Metrostation Salvator Rosa
Metrostation Salvator Rosa

Metrohalte Materdei

Het plein bij deze metrohalte is ontworpen door Atelier Mendini. Dit zorgde ervoor dat dit deel van de wijk erg verbeterde. Hiervoor was dit een drukke straat, maar nu is het autovrij met veel kunst.

Een deel van het plein bij de kunst metrostations van Napels
Een deel van het plein bij metrostation Materdei

Metrohalte Museo

Dit is het station naast het Archeologisch Museum. Het zit tegenover de plek waar de fietstour begint die wij aanbieden. Museo heeft meerdere uitgangen. Maar bij één van de uitgangen zie je een groot beeld staan. Dit is een reproductie van een beeld van de Trojaanse priester Laocoön. Die je in het museum ernaast kunt zien.

Het beeld van de Trojaanse priester Laocoön bij metrostation Museo
Het beeld van de Trojaanse priester

Metrohalte Dante

Bij de ingang van metrostation Dante valt je meteen een witte tekst in licht op. Het is een passage uit Convi van Dante. Het werd gemaakt door een aantal glasblazers. Als je met de roltrap naar beneden gaat, dan zie je een muur vol met schoenen. Dit werk heet Untitled en is van Jannis Kounellis.

De passage van Dante in led verlichting bij station Dante
Station Dante

Metrohalte Toledo

De Daily Telegraph riep dit in 2012 uit tot mooiste metrostation van Europa. Toledo werd ontworpen door de Spaanse architect Oscar Tusquets Blanca. Het meest opvallende werk in dit station is van Robert Wilson. Het verbindt de binnenkant van het station met de buitenkant door een koker met led verlichting. Dit deel van het station moet je laten denken aan de zee. Waar de zon schittert op het water. 

De roltrappen met lichtkoker bij metrostation Toledo
De roltrappen van station Toledo

Metrohalte Municipio

Deze metrohalte zal over een aantal jaren helemaal anders zijn. Want het metrostation wordt uitgebreid. Boven de grond staat het Castel Nuovo. Onder in het metrostation zie je een oude muur van dit kasteel. Verder kun je op de witte muren in de hal projecties zien.

De verdediging muur bij metrostation Municipio
De muur van het kasteel

Metrohalte Universita

Onze favoriet van de kunst metrostations in Napels. Universita werd geopend in 2011 en lijkt echt een museum. Het werd ontworpen door de architecten Alessandro Mendini en Karim Rashid. De laatste heeft ook de beelden en pilaren bij de ingang gemaakt Mis ook niet het portret van Beatrice op de trap beneden.

De hal van Metrostation Universita
De hal van station Universita

Metrohalte Garibaldi

Piazza Garibaldi is de afgelopen jaren erg verandert. De winkelstraat brengt je naar de ingang van het station. Hier neem je roltrappen naar beneden die elkaar kruisen. Door de verlichting en spiegels heeft het station een heel moderne uitstraling. Als je beneden bent zie je foto’s van reizende en wachtende mensen. Deze zijn ontworpen door Michelangelo Pistoletto.

De roltrappen bij metrostation Garibaldi. Kunst metrostations van Napels
De roltrappen van het centraal station

Weet je niet wat je moet doen als het regent in Napels? Of ben je heel benieuwd naar de metro? Koop dan voor €4,20 een dagkaart en ontdek de kunst metrostations van Napels.

kunst metrostations van Napels
Uitgang van Toledo

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels. Klik hier voor de populairste Nederlandstalige tours in Napels!

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.