Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Herculaneum bezoeken

Herculaneum of Pompeii bezoeken? Wat is het verschil tussen de twee archeologische parken en hoe kom je er? In dit artikel lees je hier meer over.

De uitbarsting van de vulkaan Vesuvius in 79 n.Chr. veegde niet alleen Pompeii van de kaart, maar ook het vissersplaatsje Herculaneum. Het archeologisch park ligt in de plaats Ercolano, net buiten Napels. Herculaneum ligt aan de andere kant van de Vesuvius en had op het moment van de uitbarsting zo’n 5000 inwoners. In tegenstelling tot de grote stad Pompeii met 20.000 inwoners. 

Herculaneum en Pompeii

Het belangrijkste verschil tussen Pompeii en Herculaneum is dat Herculaneum veel beter bewaard gebleven is. Herculaneum had geluk met de stand van de wind op de dag van de uitbarsting. Toen de Vesuvius begon met spugen kwam de eerste lading as en puin op Pompeii terecht. De inwoners van Herculaneum zagen dit en hadden tijd om te vluchten. Pas aan het einde van de dag, toen de Vesuvius heftiger begon te spugen kwam er een golf met lava naar beneden die Herculaneum trof. De stad werd bedekt onder een dikke laag lava en modder en versteende uiteindelijk.

Ercolano
Straten van Herculaneum

Ontdekking Herculaneum

Door toeval werd Herculaneum in 1709 ontdekt bij de aanleg van een waterput. Herculaneum werd vanaf toen beetje bij beetje uitgegraven door archeologen. Pas veel later, in 1927 werd er gestart met de officiële opgraving van Herculaneum. Er bevindt zich nog steeds een groot gedeelte van de stad onder de grond, omdat het bijna onmogelijk is om alles op te graven. Er is namelijk een compleet nieuwe stad bovenop Herculaneum gebouwd. Van de oude stad zijn nu ongeveer 5 van de 20 hectare opgegraven. Dit is ook duidelijk te zien als je Herculaneum bezoekt, want je gaat een soort vallei in.

Verschil tussen Herculaneum en Pompeii

Herculaneum is compleet anders dan Pompeii. Met name omdat de stad zo goed bewaard gebleven is en je de kans hebt om in de huizen rond te lopen. Verder is Herculaneum veel compacter dan Pompeii en veel overzichtelijker. Je bent in Herculaneum ongeveer 2 uur kwijt als je alles rustig wilt bekijken. In Pompeii heb je al snel een dag nodig als je de tijd wilt nemen om de hele stad te zien.

Daarnaast heb je in Herculaneum veel meer het idee dat je in een echte oude Romeinse stad rond dwaalt. Pompeii is daarentegen zeer indrukwekkend vanwege de enorme grootte en de schade die de Vesuvius aangericht heeft is er overal goed zichtbaar. Daarnaast is het amfitheater in Pompeii ook erg mooi om te zien. In Herculaneum vind je dit bijvoorbeeld niet. Lees meer over Pompeii bezoeken.

Fresco's in Ercolano

Herculaneum en Ercolano Scavi

Herculaneum is de oorspronkelijke naam van de stad maar vaak wordt ook de naam Ercolano Scavi gebruikt. Ercolano is de Italiaanse naam voor Herculaneum. Vandaar dat Herculaneum ook wel Scavi di Ercolano (scavi betekent uitgravingen) en Parco archeologico di Ercolano genoemd wordt. Maar gek genoeg droeg de stad Ercolano tot 1969 de naam Resina. Om het nog makkelijker te maken. 

Hoe bereik je Herculaneum?

Er zijn verschillende manieren om Herculaneum te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld met het openbaar vervoer of met privé vervoer.

Vanuit Napels met het openbaar vervoer
Vanuit Napels kun je vanaf het centraal station de Circumvesuviana trein nemen richting Sorrento. Je stapt uit bij de halte Ercolano Scavi. Vanaf de uitgang van dit treinstation volg je een rechte weg naar beneden. En dan sta je voor de ingang van Herculaneum. Het is gemakkelijk om Herculaneum met de trein te bezoeken. Vanaf Napels ben je er in 15 minuten.  De trein vertrekt om het half uur en een enkeltje kost €2,40 per persoon. Houd er wel rekening mee dat dit vaak een erg drukke trein is, zeker in het hoogseizoen. Pompeii en Sorrento liggen namelijk op dezelfde lijn, iets verderop.

Met de auto
Kom je met je eigen auto navigeer dan op: Corso Resina 178 in Ercolano, parco archeologico di Ercolano. Vlakbij de ingang van het park is een grote parkeerplaats, waar je betaald kunt parkeren. Vanaf Napels is het ongeveer 15 minuten rijden naar het park, afhankelijk van de verkeersdrukte.

Ingang Herculaneum

Openingstijden Herculaneum 2024

Openingstijden: half maart t/m half oktober dagelijks tussen 08:30 en 19:30 uur (laatste entree om 18:00 uur). Vanaf half oktober t/m half maart dagelijks tussen 08:30 uur en 17:00 uur (laatste entree om 15:30 uur). Herculaneum is gesloten op 1 januari en 25 december.

Tickets Herculaneum 2024

Via de site van CoopCulture koop je tickets voor Herculaneum. Dit is het officiële verkoopkanaal. De kosten van een ticket is €13,00 per persoon (of €2,00 voor 18-24 jaar) en kinderen onder de 18 jaar zijn gratis.
Voor meer informatie en afwijkende openingstijden, check de website van Herculaneum

Herculaneum bezoeken

Herculaneum bezoeken met een Nederlandstalige gids

Wil je Herculaneum bezoeken met een Nederlandstalige gids? Een enorme meerwaarde van je bezoek aan deze bijzondere plek. Er staan weinig tot geen bordjes in Herculaneum, daarom het is aan te raden om met een gids het park te bezoeken. Een gids kan vele interessante feiten en verhalen vertellen tijdens je rondleiding in Herculaneum. Een tour duurt 2 uur en de starttijd is flexibel. Lees hier meer over de Nederlandstalige rondleiding in Herculaneum.

keuken in ercolano

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels