Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Forcella Napels

Forcella is een wijk die ligt aan de rand van het historisch centrum, vlakbij het centraal station van Napels. Veel toeristen lopen er doorheen zonder dat ze het door hebben. Bijvoorbeeld onderweg naar de kathedraal van Napels. Of naar pizzeria Da Michele. In Forcella zie je het sterke contrast van Napels. Uit de drukte van de toeristische oude stad stap je er het rauwe leven in. Lees hier meer over deze bijzondere wijk.

De geschiedenis van de wijk Forcella

Forcella bestaat al meer dan 2300 jaar. De wijk is ontstaan als een onderdeel van het Griekse Napels. En later was de wijk deel van de Romeinse stad. De oorsprong van de naam Forcella komt van de twee hoofdstraten in de wijk. De Via Forcella en de Via Vecchia vormen samen een voorvork. Forcella in het Italiaans. Maar volgens anderen komt de naam van de Pythagoras school die je er vond tot de 19de eeuw. Het logo van de school was een Y. Deze werd later ook gebruikt voor het wapen van de wijk.  

logo van de wijk
Logo van de wijk Forcella

Bijzondere plekken in Forcella

In de wijk vind je veel mooie dingen. Het bekendste voorbeeld is de grote muurschildering van San Gennaro, beschermheilige van Napels. Dit meters hoge portret is gemaakt door de kunstenaar Jorit in 2015. Je herkent het misschien uit de serie Gomorra. Vlakbij deze plek vind je ook de kathedraal van Napels. In deze kerk ligt San Gennaro begraven en vind je ook een beetje van zijn bloed, dat op mysterieuze wijze plots weer vloeibaar kan worden. Het wonder van San Gennaro, zoals we het hier in Napels noemen. Ook vind je in Forcella de Zeven Werken van Barmhartigheid van Caravaggio. Dit beroemde schilderij is te zien in de Pio Monte della Misericordia. Ook vind je er bijzondere resten van het oude Griekse Napels, de Cippo A Forcella. En ook resten van het Romeinse Napels. Die vind je bij de opgravingen van San Carminiello ai Mannesi. En als dat nog niet genoeg is, kun je ook een bezoek brengen aan het Trianon Viviani Theater.

Scavi archeologici di San Carminiello ai Mannesi
Opgravingen van San Carminiello ai Mannesi

Is Forcella gevaarlijk?

Forcella is ook buiten Napels bekend. En helaas niet alleen om de mooie dingen die je in de wijk vind. Maar door episodes van misdaad en geweld. Waardoor Forcella ook een rol speelt in de tv-serie Gomorra.

Annalisa Durante

Een verschrikkelijk voorbeeld is het verhaal van Annalisa Durante. Dit 14-jarige meisje werd in 2004 dood geschoten. Ze was het onschuldige slachtoffer in een oorlog tussen twee Camorra clans. In een vuurgevecht midden in de wijk werd ze in haar hoofd getroffen door een kogel van Salvatore Giuliano. Een lid van de beruchte Giuliano-clan uit Forcella. Annalisa lag een paar dagen in coma voordat ze stierf. Salvatore Giuliano werd op 30 maart 2004 gearresteerd en kreeg een gevangenisstraf van 24 jaar.

Inmiddels vind je in de hoofdstraat van Forcella de L’Associazione Annalisa Durante. Een stichting die in de naam van Annalisa is opgericht. Op initiatief van bewoners om Annalisa’s herinnering in leven te houden. En om in haar naam culturele en sociale initiatieven te promoten. Om zo de wijk en Napels te verbeteren. In het culturele centrum vind je een bibliotheek, toneel, foto’s en bijzondere verhalen.

Maar wil je tegenwoordig Forcella bezoeken, dan kan dat zeker. De wijk is niet gevaarlijk en je hoeft er als toerist niet extra op je hoede te zijn. De wijk heeft wel een rauw karakter en je vindt er meer arme delen dan in de rest van het oude centrum.

Schilderij Annalisa Durante
Portret van Annalisa Durante

De bewoners van Forcella

Forcella is het echte oude Napels. Veel bewoners van de wijk zijn families die er al generaties lang wonen. Het is er vaak luidruchtig, maar de mensen zijn er ook erg vriendelijk. Ook is de wijk tegenwoordig een mix van verschillende culturen. Groet mensen vriendelijk en ze zullen je vriendelijk terug groeten, zoals ook in andere delen van Napels.

Pizza eten in Forcella

Behalve rond wandelen in deze gezellige wijk, kun je er ook heerlijk eten. Bij de wereldberoemde Pizzeria Da Michele bijvoorbeeld. Daar eet je een lekkere pizza Margherita of Marina. Misschien ken je deze pizzeria wel uit de film Eat Pray Love met Julia Roberts. Onze persoonlijke favoriet is een andere pizzeria. Pizzeria Il Miracolo onder de muurschildering van San Gennaro. Verder vind je in Forcella ook nog een hele goede plek voor gefrituurde pizza. Pizzeria De’ Figliole ligt precies in de voorvork. Heb je geen zin in pizza? Bij Il Miracolo staat er heel veel meer op het menu. 

Pizzeria Da Michele
Pizzeria Da Michele

Vind je het leuk om andere wijken in Napels te bezoeken? Dan zijn de wijken Rione Sanita en Quartieri Spagnoli erg leuk.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels