Volkswijk Quartieri Spagnoli

Quartieri Spagnoli is een volkswijk in het centrum van Napels. En misschien wel één van de bekendste wijken van de stad. Een fantastische plek om te bezoeken in Napels. Geloof de oude reisgidsen niet die zeggen dat dit een onveilige buurt is. Dit is een wijk die je moet zien als je in Napels bent.

Volkswijk Quartieri Spagnoli

Met Rione Sanità is de Quartieri Spagnoli onze favoriete wijk van de stad. Als we niet in Rione Sanità hadden gewoond, hadden we waarschijnlijk in deze wijk gewoond. Ook omdat het ook een centrale plek in de stad is. De wijk grenst aan de populaire winkelstraten Via Toledo en Via Chiaia. 

Iris en Joel in Quartieri Spagnoli
Iris en Joel in de wijk Quartieri Spagnoli

De Spaanse wijk

De Quartieri Spagnoli betekent letterlijk Spaanse kwartieren. Het is een wijk die in de 16e eeuw uit de grond gestampt is. Tijdens de Spaanse overheersing in Napels kregen de Spaanse soldaten hier hun woonruimte. De wijk heeft iets weg van een doolhof, omdat het een raster is van smalle straatjes. 18 bij 12 straatjes om precies te zijn. In de wijk wonen nu ongeveer 14.000 mensen. Op een oppervlakte van 80.000 vierkante meter. Het is een grote, dichtbevolkte wijk. 

groenteboer in Quartieri Spagnoli
Groenteboer in de wijk

Lokale ondernemers

De Quartieri Spagnoli is een levendige volkswijk waar scooters je links en rechts voorbij scheuren. Een wijk met een eigen sfeer, waar je het echte Napels leert kennen. De wijk zit vol met lokale ondernemers. Naast de groenteboeren, bakkers en slagers vind je er ook veel trattoria’s en barretjes. In de afgelopen jaren is door de groei van het toerisme de hoeveelheid horecagelegenheden enorm gestegen. Je vindt nu niet alleen in de eerste drie straten vanaf de Via Toledo plekken om te eten en drinken, maar ook hoger. Dit heeft vooral te maken met de beroemde muurschildering van Diego Maradona, die na zijn overleden in 2020 één van de populairste plekken in de stad is onder toeristen.

Bewoners van de wijk

De Quartieri Spagnoli is net een groot dorp. En dat merk je aan de mensen. Iedereen kent elkaar en zegt elkaar gedag. Je ziet veel mensen op straat, maar ook op het balkon of uit het raam van hun benedenwoning. Heb je een vraag of weet je de weg niet? Vraag het dan gewoon iemand. De communicatie kan misschien wat stroef verlopen, omdat je de taal niet spreekt. Maar Napolitanen zijn gelukkig goed in het praten in gebaren. De Napolitanen hier zijn trots op hun wijk en delen deze liefde graag.

Street art

Als je een fan bent van street art kun je in de Quartieri Spagnoli uren ronddwalen. De wijk zit vol met mooie kunstwerken in groot en kleiner formaat. Van onder anderen Bosoletti, Cyop & Kaf en San Spiga. En je vindt in de wijk zoals eerder gezegd de wereldberoemde muurschildering van Diego Maradona.

Godin Iside door Bosoletti
Godin Iside door Bosoletti

Nederlandstalige rondleiding in Quartieri Spagnoli

Ga jij met ons op pad door de Quartieri Spagnoli? Wij kennen de wijk als geen ander. En de mensen kennen ons er ook goed, door rondleidingen die we er doen. Zo zie jij alles en mis je niks. Lees hier meer over onze Quartieri Spagnoli Tour.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels. Klik hier voor de populairste Nederlandstalige tours in Napels!

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.