gebakje_Procida

Lingua di Procida: het typische gebakje van Procida

Procida is één van de drie eilanden voor de kust van Napels. Het meest authentieke eilandje en het kleinste eilandje. Nog iets wat Procida uniek en een bezoekje waard maakt is het typische gebakje van het eiland.. de lingua di Procida. Maar wat is dit voor gebakje en waar eet je het? Lees snel verder…

Marina Corricella Procida
Marina Corricella Procida

De lingua di Procida

De letterlijke vertaling van lingua di Procida is: de tong van Procida. Het is een gebakje van bladerdeeg dat gevuld is met citroenroom, bedekt met een laag suiker. Een echte lekkernij. Naast de klassieke citroenroom vulling bestaan er ook andere varianten. Met normale bakkersroom en Nutella bijvoorbeeld. Het is een populair ontbijt onder eilandbewoners, maar ook bij een kopje koffie. En natuurlijk onder de mensen die Procida jaarlijks bezoeken. Zo is Iris ook groot fan van de lingua. De gebakje is het lekkerst als je ‘m nog warm eet. Je kunt het gebakje een beetje vergelijken met de Nederlandse appelflap.

Lingua di Procida van Bar Roma
Lingua di Procida van Bar Roma

De uitvinding van de lingua di Procida

Er wordt gezegd dat het gebakje uitgevonden is door de Napolitaanse banketbakker Pasquale Mazziotti. Hij verhuisde in de jaren ‘50 van Napels naar het eiland Procida. En daar opende hij zijn eigen banketbakkerij. Hij bedacht een nieuw en innovatief gebakje, dat hij de lingua di Procida noemde. Waarom hij precies die naam koos is niet duidelijk, maar de vorm van het gebakje lijkt op een tong (lingua in het Italiaans).

Waar eet je de lekkerste?

BAR ROMA

Op een steenworp afstand van de San Tammaso d’Aquino kerk en de haven van Procida vind je Bar Roma. Bar Roma is een van de oudste en bekendste banketbakkers van het eiland. Hier worden dagelijks honderden gebakjes gebakken voor eilandbewoners en toeristen. Je ruikt het gebakje al als je met de boot op het eiland aan bent gekomen. Begin je bezoek goed en eet een lingua op het terras of aan de bar bij Bar Roma. Adres: Via Roma 164

BAR DAL CAVALIERE

Iets verder aan de via Roma vind je Bar dal Cavaliere. Ook hier eet je hele lekkere gebakjes. En heb je ook weer de keuze om op het terras te zitten of er een aan de balie te eten.

Adres: Via Roma 42

BAR GROTTINO

Recht tegenover de haven van Marina Grande vind je Il Grottino. Il Grottino is een historische bar waar je naast de lingua di Procida ook een lekkere granita kunt halen. De granita hier is 100% ambachtelijk gemaakt. Een perfecte stop bij aankomst of vertrek van het eiland.

Adres: Via Roma 125

Op zoek naar meer tips voor een onvergetelijk bezoek aan Procida? Check dan deze blog.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.