caravaggio napels

Caravaggio in Napels

Caravaggio is een van de bekendste kunstschilders die ooit geleefd heeft. Zijn echte naam was eigenlijk Michelangelo Merisi en hij kwam uit de plaats Caravaggio. Dit is een plaats in de provincie Bergamo. Caravaggio gebruikte zijn eigen naam dus niet, maar de naam van zijn oorspronkelijke woonplaats. Hij leefde in Italië en stierf in 160, toen hij pas 38 jaar oud was.

De carrière van Caravaggio
Caravaggio begon zijn carrière ooit in Milaan toen hij pas elf jaar oud was. Vervolgens vertrok hij naar Rome en ging hij in de leer bij schilder Giuseppe Cesari. Maar daar mocht hij alleen stillevens schilderen. Dit waren voornamelijk stillevens van bloemen en fruitschalen. In deze periode werd Caravaggio al snel opgemerkt om zijn talent. Daarna groeide hij uit tot een van de prestigieuze schilders van zijn tijd.

Chiaroscuro
Caravaggio had een heel eigen manier van schilderen. Zo maakte hij veel gebruik van licht en donker. Deze stijl noemen we inmiddels de ‘chiaroscuro’ (of clair-obscur) techniek. Hierdoor zagen zijn schilderijen er vaak erg dramatisch uit. 

Het imago van Caravaggio
Caravaggio stond bekend als een merkwaardige man met een opvliegend karakter. Hij werd berucht door zijn vele schandalen en was veel op de vlucht in zijn korte leven. Zo belandde Caravaggio uiteindelijk ook in Napels in 1606 nadat hij iemand vermoord had in Rome. Kortom, Caravaggio leidde geen saai leven.

Schilderijen van Caravaggio in Napels

De zeven werken van barmhartigheid

De zeven werken van barmhartigheid Caravaggio Napels

Liefdadigheidsinstelling De Pio Monte della Misericordia bestelde een werk van Caravaggio. Zij wilden de Zeven werken van Barmhartigheid graag op een doek geschilderd hebben voor in hun kerk. De opdrachtgever was onderdeel van deze grootste liefdadigheidsinstelling in Napels. De zeven werken van Barmhartigheid staan beschreven in het evangelie van Mattheüs:

“Want ik had honger en u hebt mij te eten gegeven. Ik had dorst en u hebt mij te drinken gegeven. lk was een vreemdeling en u hebt mij in uw huis uitgenodigd. Ik had niets om aan te trekken en u hebt mij kleren gegeven. lk was ziek en u hebt mij opgezocht. lk zat in de gevangenis en u bent bij mij geweest.”

Mattheüs 25:35-40


Je vindt dit meesterwerk aan de Via dei Tribunali 253 in de Pio Monte della Misericordia.

De geseling van Christus 

De geseling van Christus Caravaggio

Dit werk dateert waarschijnlijk uit de periode van de eerste reis die Caravaggio naar Napels maakten. Het werk was eigenlijk bedoeld voor de San Domenico Maggiore kerk maar belandde uiteindelijk in het Capodimonte Museum. Op dit doek zie je hoe Christus gemarteld wordt. Het licht valt prachtig op Christus en trekt daarmee alle aandacht in het werk direct hier naartoe. De drie mannen die Christus martelen zijn veel donkerder en vallen bijna weg in het schilderij. Een perfect voorbeeld van de clair-obscur techniek waarmee Caravaggio zo beroemd is geworden.
Je vindt dit kunstwerk in het Museo di Capodimonte op de tweede verdieping.

Het martelaarschap van Sint Ursula

Het martelaarschap van Sint Ursula Caravaggio

Dit is het laatste schilderij dat Caravaggio schilderde voordat hij overleed. Het doek is gemaakt voor de Genovese Marcantonio Doria maar kwam uiteindelijk bij hertog Zevallos terecht, een Spanjaard met banden in Napels.

Het schilderij gaat over Sint Ursula, je ziet dat de maagd Ursula doorboord wordt met een pijl. Dit gebeurde omdat zij weigerde te trouwen met de koning der Hunnen. Een van de mannen die achter haar staat lijkt Caravaggio zelf. Het schilderij is veel donkerder dan zijn voorgaande werken. Toen Caravaggio halsoverkop vluchtte uit Napels was het schilderij nog aan het drogen. De reden dat hij vluchtte was dat hij net veroordeeld was tot de doodstraf. Tijdens deze vlucht uit Napels overleed Caravaggio. Hoe precies? Dat tot op de dag van vandaag nog onduidelijk.
Je vindt dit prachtige werk aan Via Toledo 185 in Palazzo Zavallos (Galleria d’Italia).

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.