caravaggio napels

Caravaggio in Napels

Caravaggio is een van de bekendste kunstschilders van Italië. Zijn echte naam was Michelangelo Merisi en hij kwam uit de plaats Caravaggio. Dit is een plaats in de provincie Bergamo. Caravaggio gebruikte zijn eigen naam dus niet, maar de naam van zijn geboorteplaats. Hij leefde in Italië en stierf toen hij 38 jaar was, in 1610.

Het leven van Caravaggio
Caravaggio begon als schilder in Milaan toen hij pas elf jaar was. Daarna vertrok hij naar Rome en ging hij in de leer bij schilder Giuseppe Cesari. Maar daar mocht hij alleen stillevens schilderen. Dit waren vooral schilderijen van bloemen en fruitschalen. In deze periode werd Caravaggio al snel bekend door zijn talent. Hij groeiede uiteindelijk uit tot een van de beste schilders van zijn tijd.

Caravaggio had een eigen manier van schilderen. Zo maakte hij veel gebruik van licht en donker. Deze stijl noemen we de ‘chiaroscuro’ of clair-obscur techniek. Hierdoor zagen zijn schilderijen er vaak erg dramatisch uit.

Caravaggio stond bekend als een man met een opvliegend karakter. Er waren veel schandalen en hij was veel op de vlucht in zijn korte leven. Zo kwam Caravaggio terecht in Napels in 1606. Nadat hij iemand vermoord had in Rome. Caravaggio had geen saai leven.

Schilderijen van Caravaggio in Napels

De zeven werken van barmhartigheid

De zeven werken van barmhartigheid Caravaggio Napels

De Pio Monte Della Misericordia bestelde een werk van Caravaggio. Zij wilden de Zeven werken van Barmhartigheid graag op een doek geschilderd hebben voor in hun kerk. De opdrachtgever was onderdeel van deze liefdadigheidsinstelling. De zeven werken van Barmhartigheid staan beschreven in het evangelie van Mattheüs:

“Want ik had honger en u hebt mij te eten gegeven. Ik had dorst en u hebt mij te drinken gegeven. lk was een vreemdeling en u hebt mij in uw huis uitgenodigd. Ik had niets om aan te trekken en u hebt mij kleren gegeven. lk was ziek en u hebt mij opgezocht. lk zat in de gevangenis en u bent bij mij geweest.”

Mattheüs 25:35-40


Je vindt dit meesterwerk aan de Via dei Tribunali 253 in de Pio Monte della Misericordia.

De geseling van Christus 

De geseling van Christus Caravaggio

Dit werk komt waarschijnlijk uit de periode van de eerste reis die Caravaggio naar Napels maakten. Het werk was eigenlijk bedoeld voor de San Domenico Maggiore kerk maar eindigde in het Capodimonte Museum. Op dit doek zie je hoe Christus gemarteld wordt. Het licht valt op Christus en trekt daarmee alle aandacht in het werk naar dit punt. De drie mannen die hem martelen zijn veel donkerder en vallen bijna weg in het schilderij. Een perfect voorbeeld van de techniek waarmee Caravaggio zo beroemd werd. Je vindt dit schilderij in het Museo di Capodimonte op de tweede verdieping.

Het martelaarschap van Sint Ursula

Het martelaarschap van Sint Ursula Caravaggio

Dit is het laatste schilderij van Caravaggio voor zijn dood. Het doek is gemaakt voor de Genovese Marcantonio Doria. Maar uiteindelijk kwam hij bij hertog Zevallos terecht. Dit was een Spanjaard met banden in Napels.

Het schilderij gaat over Sint Ursula. Je ziet dat de maagd Ursula doorboord wordt met een pijl. Dit gebeurde omdat zij weigerde te trouwen met de koning der Hunnen. Een van de mannen die achter haar staat lijkt Caravaggio zelf. Het schilderij is veel donkerder dan zijn vorige werken. Toen Caravaggio vluchtte uit Napels was het schilderij nog aan het drogen. De reden dat hij vluchtte was een doodstraf die hij net had gekregen. Tijdens deze vlucht uit Napels overleed Caravaggio. Hoe precies? Dat is nog steeds onduidelijk. Je vindt dit werk aan Via Toledo 185 in Galleria d’Italia samen met andere prachtige werken van andere schilders.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels. Klik hier voor de populairste Nederlandstalige tours in Napels!

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.