Vesuvius bezoeken vanuit Napels

De Vesuvius is een prachtige vulkaan die aan de rand van de stad Napels ligt. Hij is niet te missen vanuit de stad. Maar je kunt de Vesuvius ook van dichtbij zien. De laatste recente uitbarsting van de Vesuvius was in 1944. Sindsdien slaapt de vulkaan zoals ze dit mooi zeggen. Vandaag is het dus veilig om de Vesuvius te bezoeken. Hoe je dat doet? Lees snel verder.

Nederlandstalige gids in Napels

Ben je op zoek naar Nederlandstalige tours en activiteiten in Napels? Dan ben je bij ons ook aan het juiste adres. Wij zijn twee Nederlanders in Napels en kennen de stad als geen ander. Op deze pagina vind je een overzicht van al onze tours. Ga met ons mee en voel je een echte local in Napels.

Napels en de Vesuvius

De Vesuvius ligt op maar een paar kilometer van de stad Napels. En op de vulkaan zelf wonen ook mensen. Men is gewend om op te groeien in de buurt van de vulkaan, ook al is het niet zonder gevaar. Het is een sterk onderdeel van de identiteit van de Napolitanen, die zich vaak ‘kinderen van de Vesuvius’ noemen.

Mount Somma

De Vesuvius was ooit vulkaan Mount Somma, een vulkaan die vele malen hoger was dan de Vesuvius vandaag is. Mount Somma was ruim 3000m hoog. De Vesuvius is waarschijnlijk ontstaan door de uitbarsting van 79 na christus. Die veegde een van grootste steden van het Romeinse rijk van de kaart: Pompeii. Maar ook de stad Herculaneum verwoestte de vulkaan Vesuvius met een dikke laag as.

Vanuit Napels lijkt de Vesuvius een M-vorm te hebben. Met een linker en een rechterberg. De linkerberg is een overblijfsel van Mount Somma en de rechterberg is echt de Vesuvius. Op de afbeelding hieronder zie je de krater van de Vesuvius van bovenaf. En de overgebleven berg rug van Mount Somma aan de linkerkant.

Vesuvius & mount somma

Vesuvius beklimmen en bezoeken

De Vesuvius is 1281 meter hoog en heeft een doorsnede van 8 kilometer. De krater heeft een diameter van 450 meter en is 300 meter diep.  En je kan de vulkaan zeer gemakkelijk beklimmen! Bovenop de vulkaan geniet je van een prachtig uitzicht over Napels en omgeving. Daarnaast zie je een mooie rotspartij wat de krater voorstelt. Als je gelukt hebt kun je nog een beetje rook uit de krater zien komen. 

Napels vesuvius uitzicht

Tickets Vesuvius

De entree voor de Vesuvius is €11,68 per persoon als je ouder bent dan 25 jaar. Ben je jonger dan betaal je €9,55. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

Let op: i.v.m COVID-19 is het voorlopig verplicht om tickets online te kopen hier.

Openingstijden Vesuvius

Januari, februari, november & december van 9:00 tot 15:00.
Maart & oktober van 9:00 tot 16:00.
April, mei, juni & september van 9:00 tot 17:00.
Juli & augustus van 9:00 tot 18:00.
Deze openingstijden kunnen veranderen, check deze link voor de actuele openingstijden.

Bereikbaarheid Vesuvius

Vesuvius met de auto bezoeken

Heel makkelijk, je kunt zelf met de auto richting de Vesuvius rijden, neem de A3 vanuit Napels. Je kunt de auto parkeren op het parkeerterrein, niet te missen. Rij niet helemaal omhoog naar waar de bussen parkeren, dan kun je namelijk weer terug rijden.

Vesuvius met de trein vanuit Napels

Neem de Circumvesuviana trein. Stap uit bij de halte Ercolano Scavi. Voor het station vertrekt de bus naar de Vesuvius. Een kaartje voor de bus kost €10. Deze bus brengt je ook weer terug naar het station.

Vesuvius met de trein of bus vanuit Pompeii

Neem de Circumvesuviana trein terug richting Napels en stap uit bij halte Ercolani Scavi. Je kunt vanaf Pompeii ook een bus nemen naar de Vesuvius. Op deze pagina vind je meer informatie over de shuttles die rijden tussen Pompeii en de Vesuvius.
Boek hier je Nederlandstalige gids in Pompeii.

Of boek een tour vanuit Napels, je ziet veel aanbieders in de stad. 

Hoeveel tijd ben ik kwijt als ik de Vesuvius wil beklimmen?

De klim zelf duurt ongeveer 30 minuten, dan sta je bovenop de krater. Trek vanuit Napels 3/4 uur uit voor je bezoek dit is inclusief de weg ernaar toe, de wandeling naar boven en het terugkeren naar de stad.

Is de Vesuvius heel het jaar te beklimmen?

Ja, de Vesuvius is het hele jaar te bezoeken. Natuurlijk kan de krater wel eens gesloten zijn door slecht weer. Check deze website altijd even zodat je niet teleurgesteld wordt.

Is de Vesuvius met kinderen goed te beklimmen?

Ja, het is een leuk familie uitje en de kinderen zijn actief bezig. Het is geen zware klim maar het pad is niet heel makkelijk te bewandelen.

Waar moet ik verder rekening mee houden als ik de Vesuvius ga beklimmen?

Trek gemakkelijke schoenen aan waarmee je fijn loopt. Het wandelpad bestaat uit gruis, zand en steentjes.
Daarnaast is het handig om een vest of jasje mee te nemen. Je bent wat hoger en het waait soms hard.

Vulkaanfan?

Voor de echte vulkaan fans (zoals Iris) vind je op de site van het Osservatorio Vesuviano veel informatie over de activiteit van de vulkaan. Elke maand wordt er een verslag uitgebracht hierin zie je hoe de activiteit toe of afneemt.

Vesuvius krater met wandelpad
Krater en wandelpad van de Vesuvius

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons steunen? Doe dan hier je donatie:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.