Vesuvius bezoeken vanuit Napels

De Vesuvius, een prachtige vulkaan gelegen aan de rand van de stad Napels. Een prachtige skyline voor de locals en toeristen. Een vulkaan die je vanuit iedere hoek van de straat kunt zien en de beroemde vulkaan die Pompeii verwoestte. De laatste recente uitbarsting van de Vesuvius was in 1944, sindsdien slaapt de vulkaan zoals ze dit mooi zeggen. 

Napels & Vesuvius

Rondom de Vesuvius wonen ongeveer 3 miljoen mensen, Napels valt hier ook onder, hoewel de Vesuvius een actieve vulkaan is, maakt men zich geen zorgen dat er binnenkort nog een uitbarsting zal zijn. De locals hier in Napels hebben San Gennaro die hen beschermt en als het gebeurd dan is het zo. Iris heeft wel vaker aan de locals gevraagd hoe ze over een uitbarsting denken maar krijg dan vaak lachend de reactie  ‘maar jij woonde toch beneden zeeniveau? Als de dijken doorbreken bestaat Nederland binnen 2 uur niet meer’.  Dus..

Mount Somma

De Vesuvius was ooit vulkaan Mount Somma, een vulkaan die vele malen hoger was dan de Vesuvius vandaag de dag is. Mount Somma was ruim 3000m hoog. De Vesuvius is waarschijnlijk ontstaan door de uitbarsting van 79 n.C. die een van de grootste steden van het Romeinse rijk van de kaart veegde, Pompeii.

Vanuit Napels lijkt de Vesuvius een M-vorm te hebben. Met een linker en een rechterberg. De linkerberg is een overblijfsel van Mount Somma en de rechterberg is echt de Vesuvius. Op de afbeelding hieronder zie je de krater van de Vesuvius van bovenaf en de overgebleven bergrug van Mount Somma aan de linkerkant.  

Vesuvius & mount somma

Vesuvius beklimmen en bezoeken

De Vesuvius is vandaag de dag 1277m hoog en heeft een doorsnede van 8 kilometer. De krater heeft een diameter van 450m en een diepte van 300m.  En je kan de vulkaan zeer gemakkelijk beklimmen! Bovenop de vulkaan geniet je van een prachtig uitzicht over Napels en omgeving. Daarnaast zie je een mooie rotspartij wat de krater voorstelt. Als je gelukt hebt kun je nog een beetje rook uit de krater zien komen. 

Napels vesuvius uitzicht

Kosten Vesuvius bezoeken

De entree om de krater te bezoeken kost €10,- per persoon.
Kinderen onder de 1,20m zijn gratis.

Openingstijden Vesuvius

Januari, februari, november & december van 9:00 tot 15:00
Maart & oktober van 9:00 tot 16:00
April, mei, juni & september van 9:00 tot 17:00
Juli & augustus van 9:00 tot 18:00
* deze openingstijden kunnen veranderen, check deze link voor de actuele openingstijden.

Bereikbaarheid Vesuvius

Vesuvius met de auto bezoeken

Heel makkelijk, je kunt zelf met de auto richting de Vesuvius rijden, neem de A3 vanuit Napels. Je kunt de auto parkeren op het parkeerterrein, niet te missen. Rij niet helemaal omhoog naar waar de bussen parkeren, dan kun je namelijk weer terug rijden.

Vesuvius met de trein/openbaar vervoer vanuit Napels

Neem de circumvesuviana, je stap uit bij de halte Ercolano Scavi, voor het station vertrekt de bus naar de Vesuvius. Een kaartje voor de bus kost €10, deze bus brengt je ook weer terug naar het station.

Vesuvius met de trein/openbaar vervoer vanuit Pompeii

Neem de circumvesuviana terug richting Napels en kun je het zelfde doen als hierboven beschreven staat. Daarnaast kun je vanaf Pompeii ook een shuttlebusje nemen naar de Vesuvius.
Boek hier je Nederlandstalige gids in Pompeii.

Of boek een georganiseerde tour vanuit Napels, je ziet voldoende aanbieders bij de kiosken in de stad. 

Hoeveel tijd ben ik kwijt als ik de Vesuvius wil beklimmen?

De klim zelf duurt ongeveer 30 minuten, dan sta je bovenop de krater. Trek vanuit Napels 3/4 uur uit voor je bezoek dit is inclusief de weg ernaar toe, de wandeling naar boven en het terugkeren naar de stad.

Is de Vesuvius heel het jaar te beklimmen?

Ja, de Vesuvius is heel het jaar te bezoeken. Natuurlijk kan de krater wel eens gesloten zijn door slechte weersomstandigheden of landverschuivingen. Check deze website altijd even zodat je niet teleurgesteld wordt.

Is de Vesuvius met kinderen goed te beklimmen?

Ja, het is een leuk familie uitje en de kinderen zijn actief bezig. Het is geen zware klim maar het pad is niet heel gemakkelijk te bewandelen.

Waar moet ik verder rekening mee houden als ik de Vesuvius ga beklimmen?

Trek gemakkelijke schoenen aan, sneaker of andere dichte schoenen waarmee je fijn loopt. Geen sandalen of slippertjes, het wandelpad bestaat uit gruis, zand en steentjes.
Daarnaast is het handig om een vest of jasje mee te nemen, je bent wat hoger en het waait wat harder daarom kan het frisser zijn dan beneden. 

Vulkaanfan?

Voor de echte vulkaan fans onder ons (inclusief Iris) vind je op de site van het Osservatorio Vesuviano heel veel informatie over de activiteit van de vulkaan. Elke maand wordt er een verslag uitgebracht hierin zie je hoe de activiteit toe of afneemt. Het aantal aardbevingen en de alarmfase waar de vulkaan zich in bevindt (wat al jaren ‘base’ is, geen alarm dus!)

Vesuvius krater met wandelpad
Krater en wandelpad van de Vesuvius

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.