Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Locals aan het woord: Antonio Bostik

In de Quartieri Spagnoli zijn wij heel vaak te vinden, ook al wonen we in Rione Sanità. En als we in de Spaanse Wijken zijn dan is er een plek waar we het meest komen. En dat is bij Antonio, in de buurt beter bekend als Bostik. We zijn vaak bij hem om voetbalwedstrijden van Napoli te kijken of om gewoon een praatje te maken en iets te drinken. Onder de beroemde muurschildering van Diego Armando Maradona laten we jullie kennis maken met weer een bekende local. Dit interview is in 2020 gemaakt.

Naam: Antonio alias Bostik
Instagram pagina: La Bodega de D10S
Favoriete plek in de stad: het pleintje

Bostik: “35 jaar geleden is het idee voor dit pleintje geboren, toen ik de capo was van de Napoli ultras-groep Teste Matte. Met allemaal jongens hier uit de buurt gingen we naar het stadion. We wonnen de eerste scudetto, toen de tweede scudetto. En in dat jaar hebben we deze grote muurschildering voor Maradona gemaakt. Het was een van de eerste grote muurschilderingen van hem op een gebouw.”

Lees snel verder voor het volledige interview met de oprichter van het Diego Armando Maradona plein in Napels.

Interview Antonio Bostik

Wie ben je en wat doe je in Napels?
“Mijn naam is Antonio en ik heb deze plek hier gecreëerd in 1990. Toen Napoli de tweede scudetto won hebben we dit pleintje opgedragen aan Diego Maradona met een grote muurschildering. En nu voegen we daar ieder jaar iets aan toe.
Voor zijn dood bestond dit pleintje al met de dingen die je ziet. Maar toen Maradona stierf hebben we hier een tafel met zijn foto gezet en kwamen elke dag mensen spontaan langs. Om een herinnering aan hem achter te laten, zoals een sjaal of een shirtje.”

De Maradona muurschildering en het altaar voor Maradona
De Maradona muurschildering en het altaar voor Maradona

Het Maradona plein in Quartieri Spagnoli

Hoe is dit Maradona plein ontstaan?
“Vijf jaar (in 2015) geleden heb ik me ontfermd over dit pleintje om iets terug te geven aan de buurt. Het was hier een puinhoop: overal geparkeerde auto’s, rotzooi, er liepen honden en katten. Ik zat toen op het hoekje hierboven en langzaamaan heb ik me hier naar beneden verplaatst. Vandaag de dag is het een internationaal bekende plek, waar mensen vanuit de hele wereld naartoe komen. Vorig jaar heb ik hier op het pleintje een bar geopend met mijn dochters. Vooral voor de mensen die hier vanuit het noorden en het buitenland helemaal naartoe komen. Ze kunnen hier iets drinken en snacken.”

Hoe is de bar ontstaan?
“De bar die we La Bodega de D10S hebben genoemd is eigenlijk begonnen doordat we hier buiten gewoon tafeltjes neer hadden gezet. Zodat mensen die de muurschildering kwamen bekijken iets konden drinken. De bar zelf was er toen nog niet, want er zat toen een kapsalon in het pand. Toen de kapper eruit ging heb ik het overgenomen met mijn twee dochters Manuela en Susy.”

De bar: La Bodega de D10S
De bar: La Bodega de D10S

Quartieri Spagnoli

Waarom moeten mensen de Quartieri Spagnoli bezoeken als ze in Napels zijn?
“In het afgelopen jaar is dit een populair gebied om te bezoeken geworden. Daarvoor kwamen mensen hier aan in Napels, maar gingen ze naar Sorrento, Capri, Ischia en had men weinig interesse in de stad zelf. Mensen waren bang. Nu is dat totaal anders. Toeristen komen naar het historisch centrum en ook de Quartieri Spagnoli.
Quartieri Spagnoli had altijd een slechte naam. Tot zo’n tien jaar geleden zag men het als een risicogebied. Bijna niemand kwam vanaf de Via Toledo hier omhoog de wijk in. Nu is dat niet meer zo, je kunt hier ook rustig midden in de nacht door de buurt lopen. Naast alle plekken waar je hier goed kunt eten, is de buurt mooi van zichzelf. Natuurlijk moet je naar de boulevard gaan om de golf van Napels te zien, maar hier zie je hoe de mensen zijn en hoe het leven hier in Napels is.”

Napels

Wat maakt Napels uniek volgens jou?
“Wij Napolitanen zijn vriendelijke mensen, snap je? Als je Napels helemaal alleen bezoekt heb je na twee dagen al vrienden gemaakt. Je vraagt iemand op straat iets en direct heb je er een vriendschap bij. Napolitanen geven je hun hart en dat maakt het verschil. Je bent hier nooit alleen. Of je nu hier bent, in Forcella of in Rione Sanità. Je passeert het huis van een oud iemand die aan het eten is en ze pakt direct een stoel zodat je aan kunt schuiven. Dat is Napels. Ik heb bijvoorbeeld vier jaar in Milaan gewoond, op de tiende verdieping van een gebouw. En in al die jaren heb ik geen idee gehad wie er tegenover me woonde. Dat is het verschil.”

La Bodega de dios, Maradona pleintje
Iris & Antonio toen de bar nog niet af was

Wat is je favoriete plek in de stad?
“Hier. Echt waar.”

Hoe ken je ons?
“Wat ik net vertelde: jullie kwamen hier ooit, we raakten aan de praat en zijn toen meteen vrienden geworden.”

Wil je Antonio persoonlijk ontmoeten als je in Napels bent? Tijdens onze Quartieri Spagnoli Tour en Maradona Tour komen we altijd langs het pleintje waar hij vertoeft. Of je kunt hem natuurlijk zelf opzoeken in de Quartieri Spagnoli. Iedereen is welkom.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels