Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Locals aan het woord: Don Alfredo

In de hoek van Piazza Dante staat een kleine kiosk. Op het bord staat in sierlijke letters Don Alfredo geschreven. Het is vooral in de zomer een van onze favoriete plekken in de stad. Niet alleen vanwege de lekkere dingen die je er kunt eten en drinken. Vooral ook vanwege de mensen. Wij spraken met Diego van Don Alfredo op een zonnige middag in februari, terwijl zijn zus Anna onze verse fruitsapjes aan het maken was.

Naam: Diego namens Don Alfredo
Instagram pagina: Don Alfredo
Favoriete plek in de stad: Marechiaro

Wie zijn jullie en wat doen jullie in Napels?
“Don Alfredo is een klassieke Napolitaanse kiosk die wij gemoderniseerd hebben. Met moderne producten, zoals fruitsapjes, shakes en fruit die oude kiosks niet hadden. Vroeger werd er alleen versgeperst citroensap, sinaasappelsap en granaatappelsap verkocht. Deze kiosk is al van onze familie sinds 1936, maar op het bord hebben we 1946 geschreven. De eerste tien jaar stond de kiosk er stiekem zonder vergunning. Niet dat dat nu na 70 jaar nog uit maakt natuurlijk, maar toch haha.”

Waarom moeten mensen deze buurt bezoeken als ze in Napels zijn?
“Voor de hele geschiedenis: van de kerken tot de gebouwen. Piazza Dante is in de afgelopen jaren heel erg veranderd, in positieve zin. Dit is het hart van de stad. Het verbindt in zekere zin een historische gebied met een moderner gebied, zoals de Quartieri Spagnoli hierachter. Waar je straatschoffies, scooters en al die dingen tegen komt.”

granita op piazza dante
De granita van Don Alfredo

Wat maakt Napels uniek volgens jou?
“De mensen, het eten, het weer, de plekken, de sfeer… Maar vooral de harmonie die je hier vindt. Ook al ken je de mensen niet, ze stoppen je alsnog op straat om een praatje met je te maken bijvoorbeeld. Die cultuur waarmee ik zelf ben opgegroeid: een bejaard persoon helpen, iemand die je niet kent een kopje koffie aanbieden. Dat is voor mij de Napolitaanse sfeer, die van mij nooit verloren mag gaan. Ook al zijn er zoveel dingen die niet goed functioneren hier, dit is wat we in ieder geval weten te behouden. Snap je?”

Wat is je favoriete plek in de stad?
“Mijn favoriete plek? Marechiaro! Als het schooljaar afgelopen was ging ik vroeger iedere dag naar de zee daar. Vissen, zwemmen en zonnen op de rotsen. Van Mergellina tot aan Marechiaro, die zone daar was mijn favoriet. Drie maanden lang gratis vakantie, zonder een euro uit te geven haha. Met de metro naar Mergellina, een panino mee en meer niet.”

Marechiaro

Hoe ken je ons?
“Omdat jij [wijst naar Iris] hier iedere dag kwam! Je ziet dat jullie van deze stad houden en de mooie dingen van de stad zelfs beter laten zien dan wij Napolitanen. Wij waarderen deze dingen te weinig, omdat we ze als normaal beschouwen. Ik weet nog dat Iris hier eens passeerde met allemaal fietsen en we met de hele groep een foto maakten voor de kiosk. De liefde die jullie voor Napels hebben vind ik prachtig om te zien. En daarom hebben we denk ik vanaf het begin zo’n goede klik met elkaar.”

fietsers voor de kiosk van Don Alfredo
De foto waar Diego naar verwijst

Wil je de kiosk van Don Alfredo bezoeken tijdens je trip naar Napels? Je vindt Diego en zijn familie op Piazza Dante, rechts van het beeld van Dante Alighieri. Perfect voor een gezond ontbijt of een verfrissende granita (onze favoriet) op een warme dag.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels