Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Don Cafè Street Art Coffee

Je ziet hem regelmatig via ons voorbij komen. Op Instagram, Facebook of misschien heb je hem zelfs ontmoet tijdens één van onze tours: Giuseppe Schisano van Don Cafè Street Art Coffee. Maar wie is Giuseppe? En wat is het verhaal achter zijn rijdende koffiebar? Lees snel verder en ontdek Don Cafè Street Art Coffee.

Een bijzonder verhaal vol passie, creativiteit en ondernemerschap dat een aantal jaar geleden begon! Giuseppe is 30 jaar en is geboren en getogen in Quartieri Spagnoli. Een volkswijk in het centrum van Napels. Giuseppe had ondanks een slecht toekomstperspectief een droom die hij wist te verwezenlijken. Die droom was een eigen onderneming starten.

Giuseppe’s idee

Hij bedacht de koffiebakfiets. Compleet met gasfornuis, keukenblad en een oven voor typisch Napolitaanse gebakjes (sfogliatelle). Op het gasfornuis maakt hij dagelijks tientallen tot honderden kopjes koffie voor Napolitanen en toeristen. Dit doet hij op traditionele Napolitaanse wijze, met de cuccumella. Dit is een ouderwets Napolitaans koffiepotje dat ook hier in Napels werd uitgevonden. Het bestaat uit twee delen waar een filter tussen zit, die gevuld wordt met gemalen koffie. Het onderste deel wordt met water gevuld. Wanneer het water kookt wordt de koffiepot omgedraaid en loopt het water door de koffie. Het is qua manier te vergelijken met filterkoffie, maar het is veel sterker en vooral smaakvoller. Omdat hij op straat staat noemt hij zich Don Cafè Street Art Coffee.

De financiering van het idee

Het project van Giuseppe om deze bakfiets te realiseren werd gefinancierd door de Banco di Napoli. Als onderdeel van een liefdadigheidsproject kreeg hij een lening voor zijn onderneming. Dit gaf Giuseppe de kans om te ontsnappen aan zijn vorige leven, waarin werk vaak onzeker was en hij tijdelijke baantjes had zonder contract.

Giuseppe tijdens onze tours

Waar vind je Don Cafè Street Art Coffee?

Je vindt Giuseppe met zijn koffiebakfiets in zijn wijk Quartieri Spagnoli, waar hij meestal rond een uurtje of 10:30 uur begint. Later op de dag staat hij meestal aan de Via Toledo. Hoewel hij officieel niet continu op één plek mag blijven staan, heeft hij toch zijn vaste plekjes waar je hem dagelijks tegen kunt komen. Wij vinden het altijd leuk om Giuseppe tegen te komen. Hij neemt tijdens onze tours vaak de tijd om uit te legen hoe de cuccumella werkt en waarom zijn koffie zo lekker is. Dit doet hij in het Engels, wat hij zichzelf heeft aangeleerd op straat. Zoals hij zelf zegt: ‘I speak street English’.

Wat kost dat?

De koffie en sfogliatelle van Giuseppe hebben geen vaste prijs. Je mag geven wat je het waard vindt. Giuseppe vindt dat je niet zou moeten betalen als je het niet lekker vindt. En je mag dus zelf bepalen wat je de koffie-ervaring waard vond bij Don Cafè Street Art Coffee.

Giuseppe ontmoeten?

Wil je Giuseppe leren kennen en zijn verse Napolitaanse koffie proeven? Boek dan de Quartieri Spagnoli Tour met ons! Of huur hem in als verrassing tijdens jullie bedrijfsuitje of vriendenweekend.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels