Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

La Befana

La Befana is een kinderfeest dat voortkomt uit de Italiaanse folklore. Voor vele Nederlanders en Belgen is deze feestdag onbekend. Maar het feest heeft veel weg van bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest. Ben je benieuwd naar de feestdag? Lees dan snel verder..

Het feest

La Befana valt in de nacht van 5 op 6 januari. De nacht van Epifania, Driekoningen. De kinderen die lief zijn geweest in het afgelopen jaar krijgen snoepjes en chocolade. De kinderen die stout waren krijgen kolen of as uit de schoorsteen volgens de legende. 

Een oude vrouw, Befana, gaat op haar bezemsteel langs alle huizen. Om alle sokken die boven de open haard of ergens anders hangen te vullen met wat lekkers. Sommige kinderen krijgen zelfs ook cadeautjes van haar. Omgekeerd laten sommige kinderen ook iets lekkers voor Befana achter bij hun sok, zoals bijvoorbeeld een glas wijn.

Hoe ziet La Befana er uit?

Hoe ze er precies uitziet is een raadsel, want niemand heeft haar ooit echt goed gezien. Volgens de legende krijg je een klap met een haar bezemsteel als je haar ziet. Men heeft wel een idee hoe ze eruit ziet, want ze wordt vaak afgebeeld als een heks. 

De sokken met La Befana als afbeelding

Hoe wordt La Befana in Napels gevierd?

In Napels wordt La Befana elk jaar groots gevierd. Na de jaarwisseling vind je overal kraampjes met snoepgoed. En in onze supermarkt in Rione Sanità is in de eerste dagen van het nieuwe jaar een hele aparte afdeling met snoep/chocolade te vinden. De groenafdeling wordt tijdelijk verplaatst en op de plek waar je normaal het groente/fruit vindt staan bakken en rekken vol met snoep en chocolade. Op de markt idem dito: overal kraampjes waar je sokken en lekkers kunt kopen.

Daarnaast zijn er verschillende liedjes die gezongen worden als de sok voor Befana opgehangen wordt.

Nieuwe sok of oude sok

Vroeger werd voor Befana een oude sok gebruikt, maar tegenwoordig kopen ouders nieuwe ‘sokken’ voor hun kinderen. Sommige kinderen mogen hun sok zelf uitkiezen. Er is voor ieder wat wils, zelfs sokken voor volwassenen! Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je iets te kort komt, want de sokken worden namelijk heel erg goed gevuld! Mede daarom kijken de kinderen natuurlijk erg uit naar deze feestdag.

Het snoepgoed in de winkel
Volle bakken met snoep in de supermarkt
snoepgoed afgerekend
Voor La Befana is het snoep volop in de aanbieding

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels