Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Dries Mertens en Napels

Het Napolitaanse sprookje van Dries Mertens

Tijdens de lockdown in de lente van 2020 was er één grote hit die vanaf de balkons klonk. Men zong massaal mee met ‘Abbracciame’ van Andrea Sannino. Dit liedje kwam al in 2015 uit, maar werd pas echt een grote hit in 2017. Dankzij Dries Mertens. Vanaf de massagetafel zong de Belg in onvervalst Napolitaans mee met het liedje. Het filmpje ging direct viraal en Napels werd nog verliefder op Dries.

Terug naar de lockdown in 2020. Dries zit ook opgesloten in huis en het voetbalseizoen ligt stil. Zijn contract loopt ten einde en er is interesse van onder andere Inter. Terwijl de rest van de stad de geruchten in de kranten volgt, heeft Dries zijn besluit al genomen: hij blijft in Napels. In een interview zal hij later vertellen dat hij zo blij was om tijdens de lockdown in Napels te zijn, dat hij niet anders kon dan bijtekenen. En zo gaat het sprookje verder. Maar hoe begon het eindelijk?

Mertens arriveert in Napels

We gaan 7 jaar terug in de tijd. Het is juni 2013 en Dries Mertens heeft net getekend in Napels. SSC Napoli betaalde iets minder dan 10 miljoen euro aan PSV voor de Belgische aanvaller. De contractduur is 5 jaar. Dries werd niet als basisspeler gehaald door coach Rafael Benitez en op de Italiaanse televisie werd hardop getwijfeld aan de nieuwe aankoop. In een voetbalprogramma deed Eziolino Capuano de volgende uitspraak: “Mertens zal niet meer dan 8 wedstrijden in de basis staan!”.

Op de Italiaanse televisie voorspelt men in 2013 “maximaal 8 basisplaatsen” voor Mertens

Mertens stond inderdaad weinig in de basis in zijn eerste seizoen, maar speelt veel wedstrijden en is goed voor 12 assists en 11 doelpunten. In zijn volgende twee seizoenen heeft Dries ook voornamelijk invalbeurten, maar zorgt hij juist dan voor extra vuur en passie op het veld. Hij gooit steevast een flesje water leeg over zijn hoofd voordat hij het veld op sprint. In Napels wordt men langzaam verliefd op deze speler die altijd alles lijkt te geven als hij hun shirt draagt.

Dries de spits

In Dries’ derde seizoen arriveert Maurizio Sarri in Napels. De coach komt van het kleine Empoli. Diego Maradona zegt dat Napoli niet zal winnen met een coach als Sarri. Wat zal hij het mis hebben. Onder de fanatieke Sarri leeft Napoli op. Het extreem aanvallende voetbal van Sarri krijgt de bijnaam ‘Sarrismo’. Het is het mooiste voetbal sinds het FC Barcelona van Pep Guardiola. En voor Dries Mertens is dit het seizoen waarin hij uitgroeit tot een superster. Spits Milik raakt geblesseerd en Sarri maakt een verrassende keuze in de herfst van 2016: de 17 centimeter kleinere Dries wordt Napoli’s nieuwe centrale spits. Een onconventionele keuze in Italië. Al snel blijkt dat het een schot in de roos te zijn. Dries scoort zijn eerste hattrick in december. Hij sluit het seizoen af met 28 goals en heeft net 1 goal te weinig om topscorer van de Serie A te worden. 

Ciro Mertens

De populariteit van Dries Mertens blijft stijgen in Napels. En niet alleen vanwege de vele goals en assists. Buiten het veld komt Dries in het nieuws als hij mensen oproept om net als hem en Kat een hond uit het asiel te adopteren. Of wanneer bekend wordt dat hij vermomd pizza’s heeft uitgedeeld aan daklozen bij het centraal station. Men voelt zijn liefde voor de stad en haar inwoners en in Napels is dat goud waard. Zijn voornaam wordt door steeds meer mensen ingeruild voor de meest Napolitaanse voornaam die er is: Ciro. In een documentaire op de Belgische televisie is te zien hoe gek men op hem is. 

Dries Mertens – God in Napels

Ondanks zijn luxueuze woning in de statige wijk Posillipo, ziet iedereen in Napels Ciro als een ‘scugnizzo Napoletano’’. Een straatschoffie die gespot wordt op het strand waar hij aan het voetballen is met onbekenden. Die in de keuken staat van een pizzeria waar hij zijn eigen pizza bakt. En Ciro Mertens gaat met iedereen op de foto. Ook zijn vriendin Kat is super populair in Napels en is een ware ambassadeur voor de stad, soms op een wat bijzondere manier:

Kat en Dries verkleedt als Insigne en Hamsik
Kat en Dries verkleedt als Hamsik en Insigne, op SSC Napoli’s Halloween feest

In het stadion scanderen de tifosi ook niet langer zijn echte voornaam als hij scoort, maar klinkt massaal “CIRO” vanaf de tribunes. En als Ciro niet speelt, beleeft hij de wedstrijd vanaf de reservebank zoals alle andere Napolitanen.

Clubtopscorer, contractverlenging en de coppa

Op 13 juni 2020 start de Italiaanse bekercompetitie weer, na de corona lockdown waarin het voetbal compleet stil lag. Napoli speelt tegen Inter. De club waar Dries al voor de zoveelste keer aan gelinkt werd in de afgelopen maanden. Het lijkt geen invloed te hebben op Dries, want hij scoort het beslissende doelpunt. Doelpunt 122, waarmee hij clubtopscorer aller tijden is van Napoli. Diego Maradona feliciteert zijn favoriete Napoli-speler op Instagram met het shirt dat hij cadeau kreeg van hem.

Diego Maradona feliciteerd Dries Mertens

Maar belangrijker dan dat: Napoli staat door de goal van Dries in de finale van de Coppa Italia. Vier dagen later speelt Napoli tegen Juventus en na een strafschoppenserie (zonder Mertens) staat de stad op z’n kop. Dries heeft zijn derde prijs met Napoli binnen en heeft eerder op de dag eindelijk zijn contractverlenging getekend. Het Napolitaanse sprookje van Ciro Mertens gaat nog twee jaar door…

Dries Mertens maakt zijn contractverlenging bekend met prachtige video over Napels

Vertrek van Dries Mertens uit Napels in 2022

In augustus 2022 gebeurt er wat er al een paar weken aan zat te komen. Dries publiceert een afscheidsvideo op social media. Met zijn zoontje Ciro Romeo op schoot blikt hij terug op zijn jaren bij Napoli. En zegt hij dat het “geen vaarwel, maar een tot ziens is”. Zijn nieuwe club wordt Galatasaray in Turkije.

Veelgestelde vragen

Waar woont Dries Mertens in Napels?

Een van de vragen die wij het meest krijgen van Belgische toeristen is: waar is het huis van Dries? Ook al speelt Mertens inmiddels niet meer in Napels, zijn appartement heeft hij hier nog steeds met zijn gezin. In de monumentale villa ‘Palazzo Donn’Anna’ in de wijk Posilippo vind je hun prachtige woning.

woning van Dries Mertens in Napels
Palazzo Donn’Anna in Napels, de villa waarin Dries Mertens een appartement heeft

Muurschildering Dries Mertens in Napels

Sinds juni 2020 is er in Napels zelfs een ware muurschildering voor Dries Mertens te vinden. De beeltenis van Dries staat op een muur naast de beroemde muurschildering van Diego Maradona. Antonio is de curator van dit plein vol straatkunst. De geruchten over een transfer van Dries naar Inter gingen al weken rond. Antonio vertelde ons dat er een muurschildering voor Mertens zou komen als hij zou bijtekenen. Begin juni was de handtekening nog niet gezet, maar wist iedereen in de stad al zeker dat Dries zou blijven. Leone Peretti schilderde op de gevel van Antonio’s bar het volgende:

muurschildering van Dries Mertens in Napels
Dries Mertens muurschildering in Quartieri Spagnoli Napels

Wil je deze muurschildering en meer moois in de wijk Quartieri Spagnoli zien? Boek dan een Quartieri Spagnoli Tour met ons.

Waar koop ik tickets voor wedstrijden van Napoli?

In 2024 kun je Dries Mertens niet meer zien spelen in Napels. Maar je kunt nog steeds een wedstrijd van Napoli bezoeken. Wij kunnen tickets voor voetbalwedstrijden van SSC Napoli voor je regelen. De tickets worden persoonlijk bij je bezorgd wanneer je in Napels bent. Als je op zoek bent naar een voetbalreis Napoli, dan kunnen wij die ook voor je organiseren.

Dries Mertens in het San Paolo stadion van Napels

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels