Vesuvius Napels

De Vesuvius: alles wat je moet weten over de vulkaan

De reusachtige vulkaan met aan zijn voet de miljoenenstad Napels. Lees in deze blog alles wat je moet weten over de Vesuvius.

De Vesuvius

Er zijn verschillende soorten vulkanen. De Vesuvius is een stratovulkaan, dit betekent dat het een hoge kegelvormige vulkaan is. De hellingen van stratovulkanen hebben vaak steile hellingen en explosieve uitbarstingen. Een stratovulkaan is uit verschillende lagen opgebouwd, van onder andere oud gestold lava, as en tefra.

Je vindt de vulkaan ligt ten zuid-oosten van de stad Napels, in Zuid-Italie. De vulkaan heeft een hoogte van 1281 meter (het is de op een na grootste vulkaan van Italië) en een doorsnede van ongeveer 8 kilometer. Verder heeft de krater van de vulkaan een diameter van 450 meter en is 300 meter diep.

De entree voor de Vesuvius is €10 per persoon als je ouder bent dan 25 jaar, ben je jonger dan betaal je €8,00 per persoon. Alleen schoolgroepen en bewoners krijgen korting. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

Uitbarsting van de Vesuvius

De uitbarsting die er voor zorgde dat de Vesuvius ontstond was de uitbarsting van 79 n. Chr. Daarvoor bestond de Vesuvius nog niet en was het Mount Somma, een ruim 3000 m hoge vulkaan. Deze zeer krachtige vulkaan kwam in dat jaar tot uitbarsting. Dit is de uitbarsting die de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum (in Ercolano) verwoest heeft. Tijdens deze uitbarsting klapte Mount Somma als het ware in en ontstond de Vesuvius. Deze uitbarsting wordt ook wel het ‘Somma-Vesuvius complex’ genoemd.
De laatste uitbarsting was in maart 1944 en sindsdien is de vulkaan rustig. Een nieuwe eruptie van de vulkaan zou een ramp zijn, omdat het gebied rondom de Vesuvius een zeer dichtbevolkt gebied is waar miljoenen mensen wonen. Er wordt zelfs gezegd dat het gebied het dichtstbevolkte gebied ter wereld rondom een vulkaan is.

Het Osservatorio Vesuvio in Napels houdt de vulkaan goed in de gaten met speciale apparatuur. Ze kunnen alle bewegingen en gassen in de vulkaan goed meten. Door deze metingen hopen ze er op tijd bij te kunnen zijn mocht er toch weer een nieuwe uitbarsting aankomen.

mount somma vesuvius
De oorspronkelijke vorm van Mount Somma. Bron: Osservatorio Vesuvio

Vesuvius beklimmen

Wil je de Vesuvius beklimmen? Dat kan, de vulkaan is namelijk zeer gemakkelijk te beklimmen. Lees in deze blog meer over Vesuvius bezoeken en beklimmen. Wil je graag een Nederlandstalige gids tijdens je bezoek aan de vulkaan? Dat kan. Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Vesuvius geschiedenis

De geschiedenis van de vulkaan kan opgedeeld worden in drie fases:

 1. Van het begin tot de eruptie/uitbarsting in 79 n. Chr.
  Het ontstaan van vulkaan Somma en het ‘einde’ van vulkaan Somma. Mount Somma werd vernietigd door een aantal heftige uitbarstingen (17,000 en 4000 jaar geleden).
 2. Van 79 n. Chr tot 1631.
  In 79 n. Chr vaagde de vulkaan de Romeinse steden Pompeii, Herculaneum en Oplonti van de kaart. De steden werden begraven onder een dikke laag as en modder. De vulkaan had tot 1631 veel uitbarstingen.
 3. Van 1631 tot en met vandaag.
  In 1631 was er nog een gewelddadige uitbarsting, er brak een nieuw tijdperk aan met aanhoudende activiteit van de vulkaan en vele uitbarstingen. De laatste uitbarsting van de vulkaan was in 1944, maar de vulkaan is nog steeds actief.
  Bron: https://www.parconazionaledelvesuvio.it/en/the-volcano/storia-vulcanica/

Vesuvius informatie

Het gebied rondom de Vesuvius is in 1995 uitgeroepen tot nationaal park. Je kunt de Vesuvius bezoeken en wandelpaden bewandelen. Er bevinden zich namelijk verschillende wandelpaden rondom en bovenop de vulkaan. Je kunt zelfs helemaal om de krater heen lopen. Om de krater te bereiken kun je een bus nemen of zelf met de auto naar boven rijden. Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer 200 meter omhoog lopen naar de top en dus de krater van de berg. Wat zie je als je bovenop de krater staat? Nu zie je vooral af en toe wat rook/stoom in de krater, dit is alleen waar te nemen als je bovenop de krater staat. En verder heb je een prachtig uitzicht op Napels en omgeving.

de krater van de vesuvius

Vesuvius Pompeii

De Vesuvius is niet de vulkaan die Pompeii verwoestte in 79 n. Chr zoals je al eerder las. Pompeii ligt aan de voet van de vulkaan en daarnaast behoort Pompeii ook tot het nationaal park van de Vesuvius. Ze zijn beiden onderdeel van UNESCO werelderfgoed.

Lees meer over de openingstijden van de Vesuvius, hoe je de vulkaan bereikt en alles wat handig is bij een bezoek aan de Vesuvius in onze blog: de Vesuvius bezoeken vanuit Napels.

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.