Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

De Vesuvius: alles wat je moet weten over de vulkaan

De enorme vulkaan met aan zijn voet de miljoenenstad Napels. Lees in deze blog alles wat je moet weten over de Vesuvius. Ben je op zoek naar praktische informatie? Lees dan alles over de Vesuvius bezoeken.

De Vesuvius

Er zijn verschillende soorten vulkanen. De Vesuvius is een stratovulkaan. Dit betekent dat het een hoge kegelvormige vulkaan is. De hellingen van stratovulkanen zijn vaak steil en de uitbarstingen zijn explosief. Een stratovulkaan is uit verschillende lagen opgebouwd. Van onder andere oud gestold lava, as en tefra.

Je vindt de vulkaan ten zuid-oosten van de stad Napels in Italië. De vulkaan heeft een hoogte van 1281 meter. Het is de op een na grootste vulkaan van Italië. En heeft een doorsnede van ongeveer 8 kilometer. De krater heeft een diameter van 450 meter en is 300 meter diep.

Uitbarsting van de Vesuvius

De uitbarsting die er voor zorgde dat de Vesuvius ontstond was de uitbarsting van 79 na Christus. Daarvoor bestond de naam Vesuvius nog niet en was het Mount Somma. Een ruim 3000 meter hoge vulkaan. Deze zeer krachtige vulkaan kwam in dat jaar tot uitbarsting. Dit is de uitbarsting die de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum verwoest heeft. Tijdens deze uitbarsting ontstond de Vesuvius uit Mount Somma. De uitbarsting wordt ook wel het ‘Somma-Vesuvius complex’ genoemd. De laatste uitbarsting was in maart 1944. Sindsdien is de vulkaan rustig. Een nieuwe uitbarsting van de vulkaan zou een ramp zijn, omdat het gebied rondom de Vesuvius heel dicht bevolkt is.

Het Osservatorio Vesuvio in Napels houdt de vulkaan goed in de gaten. Ze kunnen alle bewegingen en gassen in de vulkaan meten. Door deze metingen hopen ze er op tijd bij te kunnen zijn als er een nieuwe uitbarsting aan komt.

mount somma vesuvius

 

De oorspronkelijke vorm van Mount Somma. Bron: Osservatorio Vesuvio

Vesuvius beklimmen

Wil je de Vesuvius beklimmen? Dat kan, de vulkaan is namelijk makkelijk te beklimmen. Lees in deze blog meer over de Vesuvius bezoeken en beklimmen.

Vesuvius geschiedenis

De geschiedenis van de vulkaan kan opgedeeld worden in drie fases.

De eerste fase is het ontstaan van vulkaan Somma en het einde van vulkaan Somma in 79. Mount Somma werd vernietigd door een aantal heftige uitbarstingen. De tweede fase begint met de verwoesting van Pompeii, maar ook Herculaneum en Oplonti. Deze steden werden begraven onder een dikke laag as en modder. De vulkaan had tot 1631 veel uitbarstingen. De laatste fase begint dan. Een nieuw tijdperk met veel activiteit van de vulkaan en veel uitbarstingen. De laatste uitbarsting van de vulkaan was in 1944, maar de vulkaan is nog steeds actief maar slapend.
Bron: https://www.parconazionaledelvesuvio.it/en/the-volcano/storia-vulcanica/

Vesuvius informatie

Het gebied rondom de Vesuvius is in 1995 uitgeroepen tot nationaal park. Je kunt de Vesuvius bezoeken en wandelpaden bewandelen. Er zijn diverse paden rondom en bovenop de vulkaan. Je kunt zelfs helemaal om de krater heen lopen. Om de krater te bereiken kun je een bus nemen of zelf met de auto naar boven rijden. Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer 200 meter omhoog lopen naar de top en dus de krater van de berg. Wat zie je als je bovenop de krater staat? Nu zie je af en toe wat rook in de krater, dit is alleen te zien als je bovenop de krater staat. En verder heb je een prachtig uitzicht over Napels en omgeving. Koop je tickets om de Vesuvius te bezoeken hier.

Excursie Vesuvius & Pompeii

Op zoek naar vervoer naar de Vesuvius en Pompeii? Bekijk dan snel onze Excursie Vesuvius, Pompeii en Wijnproeverij. Een zorgeloze dag met Engelstalige privé chauffeur die je ophaalt in Napels. En je brengt naar de vulkaan, Pompeii en een lunchlocatie in de omgeving.

Nederlandse gids

Bij ons vind je ook een Nederlandse gids in Pompeii, die je  die je extra kunt boeken bij je excursie. En ook als je een Nederlandse gids in Napels zoekt ben je bij ons aan het juiste adres.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels