Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Piazza Bellini in Napels

Wanneer je door een van de oude stadspoorten van Napels loopt, de Port’Alba, dan kom je op een kruising van drie straten. De Via San Sebastiano, de Via Port’Alba en de Via Costantinopoli. Precies op deze kruising vind je een van de meest bijzondere pleinen van de stad. Een bruisend uitgaansgebied, maar tegelijkertijd ook een plek vol cultuur en geschiedenis. In deze blog lees je alles over het Piazza Bellini in Napels’ historisch centrum.

Geschiedenis van Piazza Bellini

Het Piazza Bellini is vernoemd naar de Italiaanse componist Vincenzo Bellini. In het begin van de 18de eeuw studeerde Bellini aan het conservatorium dat je direct achter het plein vindt. Op het beeld dat midden op het plein staat, zie je Vincenzo Bellini. Het werd 50 jaar na het overlijden van de componist geplaatst op het plein, dat toen nog niet allemaal bars en terrassen had. Rondom het beeld vind je overdag veel studenten van het conservatorium, maar ook studenten van de nabijgelegen kunstacademie en de universiteiten in de oude stad. De reden dat er overdag ook veel toeristen op dit plein komen, heeft te maken met de bijzondere opgravingen die ook midden op het plein te zien zijn.

De Griekse muren

Het is geen toeval dat het literaire café dat uitzicht heeft op de opgravingen Intra Moenia heet. Dit betekent letterlijk ‘binnen de stadsmuren’ in het Grieks. En daarmee begrijp je direct dat de opgravingen de oude stadsmuren van het Griekse Napels laten zien. Naar schatting dateert deze dubbele verdedigingsmuur uit de 4de of 5de eeuw voor Christus. De bijzondere archeologische vondst werd pas in 1954 gedaan, toen men bij de aanleg van een elektriciteitskast stuitte op de dikke blokken steen. Maar rondom het plein zijn nog meer bijzondere monumenten te vinden uit het verleden.

Monumenten op Piazza Bellini

Rond de muren van de oude stad stonden in het verleden veel kloosters, waar er op dit moment nog een van over is. Hoewel dit klooster, het Complesso di S. Antoniello a Port’Alba, inmiddels een universiteitsgebouw geworden is. Aan de overkant van de straat zie je Palazzo Firrao, een prachtig voorbeeld van de Napolitaanse architectuur uit de Renaissance. De beelden die je hier in de gevel ziet kijken in de richting van Palazzo Conca. Dit monument is helaas bijna niet herkenbaar meer als het oude stadspaleis van de Prins van Conca, door een zware aardbeving in 1694 die het gebouw bijna helemaal verwoestte.

palazzo firrao op piazza bellini in napels

Bars en terrassen op Piazza Bellini

In 1989 opende de eerste bar op Piazza Bellini. Het literaire café Intra Moenia zette zich in voor de verbetering van het plein, waar toen nog veel autoverkeer was en er zelfs parkeerplaatsen direct naast de opgravingen waren. Vanaf 1992 werd een groot deel van het plein voetgangersgebied en openden langzaam andere bars op het plein. Tegenwoordig is het Piazza Bellini vooral in de avond en de nacht een drukke en populaire plek onder mensen van alle leeftijden. En vind je een heel divers publiek op dit bijzondere plein. Lees hier meer over uitgaan in Napels.

terras op piazza bellini in napels

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels