Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Galleria Umberto I in Napels

De Galleria Umberto I is een van de meest imposante monumenten in Napels. Het is een plek die je niet mag (maar ook niet kan) missen als je deze stad bezoekt. De historische winkelgalerij is 147 meter lang en maar liefst 34 meter hoog. Misschien doet de winkelgalerij je denken aan de Galleria Vittorio Emanuele II in Milaan. Dat is niet zo gek, want beide monumenten zijn in dezelfde periode gebouwd. Lees snel verder voor meer informatie over de Galleria Umberto I in Napels.

Geschiedenis

Na de zware cholera epidemie die Napels had getroffen in 1884, werd een groot plan gemaakt om de stad te vernieuwen. Deze risanamento moest de sanitaire problemen oplossen in de delen van de stad die voor de grootste verspreiding hadden gezorgd. In die jaren werd de stad grondig verbouwd en ontstonden de Corso Umberto, Piazza Bovio en de Galleria Umberto I. De bouw begon in 1887 en werd in slechts drie jaar afgerond. De officiële opening was op 10 november 1890. De winkelgalerij, die vernoemd werd naar de koning van Italië, werd het sociale middelpunt van de vernieuwde stad. Ook vanwege de populaire Salone Margherita die zich bevond onder de vloer van de galleria. Een plek die geïnspireerd was op de Moulin Rouge in Parijs.

Architectuur

We noemden het al eerder: de Galleria Umberto is maar liefst 147 meter lang en 34 meter hoog. Als je de stad vanaf de Vomero heuvel bewondert steekt de glazen koepel er duidelijk bovenuit, de top van de koepel meet zelfs 57 meter van de grond. De hoofdingang was (uiteraard) aan de kant van het Teatro San Carlo en het Koninklijk Paleis. Dat is duidelijk te zien aan de naam die boven deze ingang prijkt. Maar ook aan de vier marmeren beelden, die vier verschillende werelddelen vertegenwoordigen. De binnenkant van de galerij is voor een groot deel in Neorenaissance stijl gemaakt. Opvallend zijn de Davidsterren in de decoratie van het dak. Een symbool dat een verwijzing zou zijn naar de Napolitaanse vrijmetselaars die er hun hoofdkwartier hadden. Maar de aandacht van de meeste bezoekers gaat uit naar de prachtige mozaïekvloer in het midden van de Galleria Umberto I. Hierin zijn niet alleen alle sterrenbeelden te zien, maar ook de windrichtingen en de vier elementen.     

Wat te doen in de Galleria Umberto I?

De Galleria Umberto I is in de huidige tijd nog steeds een winkelcentrum. Je vindt er kledingwinkels van de familie Barbaro (die een groot deel van de galerij bezitten). Maar ook internationale winkelketens zoals Sephora en Zara. Tussen de winkels zijn er ook een aantal bars te vinden, waardoor de Galleria Umberto I ook een mooie koffiestop is.

Galleria Umberto I bezoeken

Openingstijden

De Galleria Umberto I is een openbare plek en altijd geopend. Uiteraard hebben de winkels en bars in de winkelgalerij wel sluitingstijden. De meeste winkels zijn tussen 14:00 en 16:00 uur gesloten in de Galleria Umberto.

Bereikbaarheid

De Galleria Umberto I grenst aan vier verschillende straten, maar je zult dit bijzondere monument waarschijnlijk binnen gaan vanaf winkelstraat Via Toledo of aan de kant van het Teatro San Carlo. Je kunt het bezichtigen van deze winkelgalerij dus ook goed combineren met een bezoek aan het oudste theater van Italië en het Palazzo Reale. Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij metrostation Municipio, dat ligt praktisch naast de galerij. Je kunt vanaf de Galleria Umberto I ook makkelijk de funicolare nemen naar boven in de stad.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels