Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Orto Botanico: de botanische tuin van Napels

Napels is een stad waarin je op niet veel plekken veel groen vindt. Natuurlijk zijn er parken zoals de Villa Comunale en het Capodimonte park. Maar ben je echt op zoek naar een mooie plek waar je je volledig in de natuur waant in de stad? Bezoek dan de botanische tuin van Napels, aan de rand van het historisch centrum. Lees snel verder voor meer geschiedenis en praktische informatie voor een bezoek aan de Orto Botanico di Napoli. Ga je ook naar Ischia tijdens je vakantie in Napels? Mis dan niet de bijzondere tuin La Mortella.

Geschiedenis van de Orto Botanico in Napels

De botanische tuin van Napels werd aangelegd in een periode dat de stad in Franse handen was. Plannen voor de aanleg van de tuin waren er al eind 18de eeuw, toen het de Koninklijke Botanische Tuin zou worden. Uiteindelijk zette de broer van Napoleon, Jozef Bonaparte, in 1807 zijn handtekening om de aanleg van de tuin te laten beginnen. De grond die was uitgekozen lag direct naast Palazzo Fuga (ook bekend als Albergo dei poveri) aan de Via Foria. Vier jaar later opende directeur Michele Tenore officieel de poorten van de Orto Botanico en kon het publiek deze unieke plek eindelijk bewonderen. In de eeuwen erna werd de botanische tuin verder uitgebreid met duizenden verschillende plantensoorten en de bouw van kassen en gebouwen. De Tweede Wereldoorlog trof de tuin keihard. Niet alleen door de bombardementen, maar ook later toen de geallieerden de grond innamen voor de bouw van barakken. Het duurde tot 1967 voordat de wederopbouw van de Orto Botanico startte. En het uiterlijk van de tuin werd zoals je het vandaag kunt zien.

botanische tuin van napels

In de botanische tuin

De poorten van de botanische tuin van Napels vind je nu nog steeds aan de Via Foria. Twee grote trappen brengen je vanaf straatniveau omhoog naar de tuin. De oppervlakte van de tuin is bijna 12 hectare. Daar vind je meer dan 25.000 planten van meer dan 9.000 verschillende plantensoorten. In de tuin vind je aparte delen die gewijd zijn aan specifieke plantensoorten zoals varens, Magnoliophyta, coniferen en citrusplanten. Maar ook delen waar planten zijn ingedeeld op basis van hun ecologie: onder anderen rotstuin, woestijn, strand en waterplanten. Achter in de tuin vind je ook nog een monumentale broeikas waar tropische en subtropische planten groeien.

Educatie en onderzoek

Maar de Orto Botanico in Napels is meer dan een mooie tuin om te bezoeken. Het is een onderzoeksfaciliteit van de Universiteit van Napels Federico II. De belangrijkste functies zijn daarom ook onderzoek, onderwijs en het behoud van zeldzame soorten of soorten die met uitsterven worden bedreigd. Daarnaast wordt er ook gekweekt en artistieke en culturele tentoonstellingen georganiseerd. Het onderwijs in de Botanische Tuin is niet alleen gericht op universiteitsstudenten, maar ook op middelbare scholieren en studenten.

Informatie voor een bezoek aan de botanische tuin van Napels

Je kunt de Orto Botanico van Napels bezoeken van maandag tot en met vrijdag. Entree is gratis. De openingstijden zijn als volgt.

Maandag, woensdag en vrijdag: 09:00 uur tot 14:00 uur

Dinsdag en donderdag: 09:00 uur tot 16:00 uur

Het adres van de botanische tuin van Napels is Via Foria 223, 80139 Napels. Meer info vind je op de officiële site van de Orto Botanico di Napoli.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels