Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

La Mortella: een betoverende tuin op Ischia

Ischia staat bekend als het groene eiland, l’isola verde. Een eiland waar je in de natuur helemaal tot rust kunt komen. In de vele termen die het eiland heeft of bij het beklimmen van de Monte Epomeo. Of aan zee, op één van de vele stranden. Maar het groene eiland heeft nog een prachtige, unieke plek: de Giardini La Mortella, een betoverende tuin op Ischia.

giardini la mortella Ischia

Giardini La Mortella

De Giardini La Mortella is een sprookjesachtige botanische tuin bij het plaatsje Forio op Ischia. De tuin werd in 1958 aangelegd door Susana Walton voor haar partner William Walton. Ze wilde een rustige plek creëren waar haar William muziek kon componeren. Het duurde uiteindelijk ruim 50 jaar voordat de enorme tuin af was zoals zij haar in gedachten had.  Landschapsarchitect Russel Page hielp haar met het realiseren van de botanische tuin. Wat geen eenvoudige opdracht was. De botanische tuin bestaat namelijk uit twee delen, een vallei deel en een heuveldeel met vulkanische rotsen. 

Terwijl William muziek componeerde, werkte Susana hard aan de tuin, haar levenswerk. De Giardini La Mortella staan vol met exotische bloemen en zeldzame planten. De verschillende delen van de tuin variëren van een subtropische omgeving (in de vallei), met een eigen vochtige, schaduwrijke microklimaat. Tot de zonnige gebieden hoog op de heuvel met fantastische uitzichten op de baai van Forio. Tussen al het groen vind je verschillende fonteinen en beekjes.

botanische tuin Ischia napels

Mooiste tuin van Italië

Nadat William Walton overleden was besloot Susana de tuin voor het publiek open te stellen. Er werden twee stichtingen geopend met als doel de muziek van haar man bekend te maken, de liefde voor en kennis van muziek te bevorderen en de tuin te behouden. De poorten gingen in 1991 open voor bezoekers. Susana Walton is ruim 10 jaar geleden overleden en de Giardini La Mortella zijn nu in beheer van de William Walton and La Mortella Foundation, die er onder andere culturele evenementen organiseren.

Het huis waar William en Susana woonden heeft een concertzaal, een museum en een archief. Plekken die je ook kunt bezoeken. Daarnaast worden er regelmatig concerten gehouden in de botanische tuin. In de zomermaanden in het openluchttheater, dat in Griekse stijl is gebouwd. En in de lente en herfst worden er kamermuziekconcerten gehouden. 

De Giardini La Mortella behoort tot de mooiste privétuinen van Europa. En werd in 2004 verkozen tot mooiste park in Italië.

mooiste tuin italie

Praktische informatie voor een bezoek

Je kunt La Mortella bezoeken van april tot november. De tuinen zijn open op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag tussen 09:00 uur en 19:00 uur.  De entree bedraagt €12 per persoon, €10 voor kinderen tussen 12 en 18 jaar en 70+ers. kinderen tussen de 6 en 11 jaar betalen €7. Ga voor de meest actuele prijzen en openingstijden naar de officiële website.

De hoofdingang van deze botanische tuinen vind je aan de Via Francesco Calise 45, in Forio. Als je met de auto komt kun je parkeren aan de Via Zaro en betreed je de tuin van boven op de heuvel. Klik hier voor de exacte locatie van de parkeerplaats.

thaise huisje giardini la mortella

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels