Campi Flegrei

Ooit van Campi Flegrei gehoord? Waarschijnlijk niet…
Campi Flegrei (‘de brandende velden’) is een enorm groot vulkanisch gebied ten westen van Napels met wel meer dan 40 kraters. 

De Vesuvius ken je uiteraard wel. Daar kun je ook niet omheen als je in Napels bent. Door de vicoli heen zie je de Vesuvius altijd wel ergens pronken. Maar wist je dat Campi Flegrei is een vele malen grotere vulkaan is? En een vulkaan die dus voor veel toeristen nog onbekend is! Deze vulkaan ontstond duizenden jaren en haar laatste uitbarsting was in 1538

Een van de grootste vulkanen ter wereld

Campi Flegrei behoort tot één van de veertig grootste vulkanen ter wereld. Je herkent Campi Flegrei alleen niet als een vulkaan zoals je dat bij de Vesuvius wel doet. Het is namelijk een vulkaan die zich grotendeels onder zeeniveau bevindt in de baai van Pozzuoli. Het deel wat boven het water uit komt is inmiddels bebouwd. Dit is ooit begonnen met boeren die ontdekten dat het zeer vruchtbare grond was.

Campi Flegrei van bovenaf
Campi Flegrei van bovenaf (Foto: ansa)

Ondanks dat de laatste uitbarsting al 482 jaar geleden is maken velen vulkanologen zich  toch zorgen om een uitbarsting van de Campi Flegrei. Ze denken namelijk dat de vulkaan zich aan het voorbereiden is op een grote uitbarsting. De vulkaan wordt daarom goed in de gaten gehouden. De lokale bevolking maakt zich hier echter geen grote zorgen om. Misschien wel zoals wij in Nederland onder zeeniveau leven; als de dijken breken bestaat ons land niet meer.

Er is wel iets bijzonders aan het gebeuren in het gebied. Het havenstadje Pozzuoli is door de vulkaan sinds 1950 al met vier meter(!) gestegen. Het aardoppervlakte wordt hier langzaam omhoog geduwd. En er zijn maandelijks verschillende kleine aardbevingen. Je kunt hier alle informatie vinden over de aardbevingen en de activiteit van de vulkaan. 

Campi Flegrei bezoeken

Campi Flegrei is een hele speciale plek om te bezoeken als je in Napels of omgeving bent. Je kunt vanaf het centraal station van Napels, Piazza Cavour of Montesanto de ferrovia Cumana nemen (lijn 2).  Stap uit bij de halte Pozzuoli en neem vanaf hier een bus. Het beste en makkelijkste is echter om het gebied per Vespa, Fiets of auto te ontdekken. 

Macellum di Pozzuoli, Romeinse overblijfselen
Macellum di Pozzuoli

Niet alleen de vulkaan maakt dit gebied ten westen van Napels speciaal, maar ook de vele Romeinse overblijfselen die je er vindt.  Zo kun je onder anderen de volgende bezienswaardigheden bezoeken:

  • Een Romeins Flavische amfitheater – Anfiteatro Flavio e Tempio di Serapide
  • Macellum di Pozzuoli –  een oud Romeins marktplein
  • Verschillende Romeinse tempels en thermen
  • De Solfatara –  één van de bekendste vulkaankraters in het gebied. Je ziet hier stoom uit de grond komen, het ruikt er naar zwavel en je kunt borrelende modder zien. (Helaas is de Solfatara sinds 2017 gesloten wegens een tragisch ongeluk in de krater)
  • Kratermeren zoals het Lago d’Averno
  • Duiken naar de verzonken stad Baia, een badplaats die door verschillende aardbevingen langzaam onder water zakte. 
  • De termen van Baia – Parco archeologico delle terme di Baia
  • Il Castello Aragonese di Baia – een prachtige kasteel bovenop een heuvel
  • Casa Vanvitelliana – een monumentale villa die een bijzondere connectie heeft met Nederland…
Casa Vanvitelliana
Casa Vanvitelliana

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.