Een recept van Tonino van pizzeria Pomorosso in Amsterdam.
Is het mogelijk om je even in Napels te wanen terwijl je in Nederland bent? Ja! Bij onze vrienden Tonino en Nina van Pomorosso in Amsterdam. Wij liepen er de deur altijd plat vanwege het heerlijke eten, maar vooral ook voor de gezelligheid. Met name Joël, die er bijna elke wedstrijd van Napoli keek met eigenaar Tonino en andere vaste klanten. Tonino woont inmiddels al jarenlang in Nederland, maar is een kind van de Vesuvius. Hij komt oorspronkelijk uit Angri, een dorpje om de hoek van Pompeii.
De gehaktballen volgens grootmoeders recept (polpette della nonna) zijn een van onze favoriete lekkernijen van Pomorosso. Lees snel verder voor het recept (of haast je naar Pomorosso in Amsterdam, Amstelveenseweg 41).
Het recept voor polpette della nonna
Wat is de moeilijkheidsgraad van het recept? Makkelijk.
Wat is de bereidingstijd? 40 minuten.
Voor hoeveel personen is het gerecht geschikt? ongeveer 4 personen
Let op: dit is een bijgerecht.
Ingrediënten voor polpette della nonna
- oud brood (liefst een half stokbrood of pistolet)
- 250 gram rundergehakt
- 1 ei
- een teentje knoflook
- een halve aubergine
- handje vol verse peterselie
- Parmezaanse kaas
- zout en peper
- optioneel: tomatensaus, dan krijg je polpette al sugo (gehaktballen in saus)
Bereidingswijze polpette della nonna
Stap 1
Week het oude brood in een klein laagje water, net genoeg zodat het een beetje zacht wordt. Maar let op, niet te veel water en niet te lang weken, want dan wordt het brood te nat en zacht. Kneed of kruimel het brood daarna fijn.
Stap 2
Snij de halve aubergine in kleine blokjes en frituur deze in zonnebloemolie tot ze bruin worden. Laat ze daarna goed uitlekken op een stuk keukenrol.
Stap 3
Snijd een half teentje knoflook in hele kleine stukjes en snij de peterselie fijn, de peterselie hoeft niet al te fijn gesneden te worden.
Stap 4
Doe het gehakt in een kom en voeg het brood, knoflook, peterselie, de blokjes aubergine en 1 ei toe. Kneed en mix alles goed tot een geheel. Daarna voeg je de Parmezaanse kaas toe (ongeveer één hand vol) en zout en peper naar smaak.
Stap 5
Vervolgens kneed en rol je ballen van het gehaktmengsel met je handen naar de gewenste grootte. Frituur dan de gehaktballen in zonnebloemolie. Het is afhankelijk van hoe groot jij de gehaktballen hebt gemaakt, hoe lang ze moeten frituren. Als ze klein zijn kort, als ze groter zijn wat langer omdat ze anders nog rauw van binnen kunnen zijn.
Stap 6 (optioneel)
Verwarm tomatensaus in een pan en voeg de polpette toe. Serveer de polpette in een aparte schaal of kom, strooi er wat parmezaanse kaas over. Basta!
Kies je niet voor de tomatensaus, dan kun je polpette natuurlijk ook gewoon zo opeten.
Buon appetito!
Wil je liever een Napolitaanse pasta maken? Bekijk dan het recept voor de Napolitaanse pasta e patate.
Waardeer dit recept
Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie: