Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Banksy in Napels

Street art is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder het grote publiek. En de grootste ster van dit stedelijk fenomeen is zonder twijfel Banksy. De mensen die nog niet bekend waren met deze mysterieuze kunstenaar, leerden zijn naam in 2018 toen na een veiling van zijn kunstwerk het zichzelf vernietigde. Maar wist je dat er In Napels al een aantal jaren eerder een kunstwerk van hem vernietigd werd? In 2010 zette Banksy in Napels twee kunstwerken op de muur. Een ervan is nog steeds zichtbaar, de ander werd al heel snel vernietigd…

Street art in Napels

Napels is een stad met veel gekleurde muren. Veel graffiti, maar de laatste jaren ook steeds meer posters, stencil art, muurschilderingen en andere street art vormen. Deze kleurrijke straatkunst zorgde in veel ‘slechte’ delen van Napels voor positiviteit en dat vervallen straten opknapten. De gemeente van Napels besloot daarom in 2016 dit te stimuleren en kunstenaars meer ruimte (en tijd) te geven. Zij kunnen via de website van de gemeente toestemming vragen voor een kunstwerk in de stad. Hierdoor kunnen kunstenaars inmiddels legaal en in alle rust werken. Dit heeft ervoor gezorgd dat Napels sindsdien veel meer grote kunstwerken heeft en street art steeds meer gebruikt wordt in sociale projecten.

Banksy’s kunstwerken in Napels

De geheimzinnige Banksy reisde een aantal jaren hiervoor af naar het zuiden van Italië. Zoals altijd verschenen ook zijn kunstwerken in Napels onaangekondigd. In 2010 stonden er plots twee afbeeldingen op de muren van het historisch centrum. Het was de eerste keer dat er een Banksy in Italië verscheen.

De bekendste van de twee is nog steeds te bezichtigen. Het ‘adres’ van deze Banksy in Napels is Piazza Gerolomini.

Madonna con la pistola 

Banksy’s Madonnna con la pistola in Napels (foto: napolidavivere.it)

Totdat Banksy in mei 2019 een nieuw kunstwerk in Venetië plaatste, was dit jarenlang het enige Banksy kunstwerk in Italië. Madonna con la pistola (Maria met het pistool) is volgens velen een verwijzing naar de bijzondere relatie tussen misdaad en vroomheid, die je soms terugvindt in Napels. Het kunstwerk is met stencils en verf aangebracht op de muur en is inmiddels beschermd met een glazen plaat. Waarom..?

De vernietigde Banksy in Napels: l’Estasi di Santa Teresa

Banksy’s l’Estasi di Santa Teresa in Napels (foto: ziguline.com)

Het andere kunstwerk dat Banksy in Napels maakte is namelijk verloren gegaan. Om de hoek van de Santa Chiara kerk in het historisch centrum stond korte tijd een ander gestencild kunstwerk: l’Estasi di Santa Teresa (Extase van Theresia). Geïnspireerd op het meesterwerk van Bernini. In dit kunstwerk is Santa Teresa echter niet in extase door God’s liefde, maar door een McDonald’s menu. Een protest tegen het consumentisme.
In Napels heeft men echter niet lang kunnen genieten van deze Banksy. De straten zijn een openluchtmuseum zonder curator en zonder beveiliging. Andere spuitbussen bedekten Banksy’s tweede kunstwerk in Napels.

De plek waar de vernietigde Banksy in Napels te vinden is (foto: ziguline.com)

Street Art Tour Napels

Naast het kunstwerk van Banksy vind je in Napels werk van kunstenaars zoals Jorit, cyop&kaf en Bosoletti. En natuurlijke van vele onbekende artiesten. Wil je al het Street Art van Napels tijdens een Nederlandstalige rondleiding ontdekken? Boek dan hier jouw Street Art Tour. Wij laten je graag de grote bekende en de kleinere onbekenden Street Art zien.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels