Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Recept Napolitaanse Pasta e Patate

Paste e patata. Voor een Nederlander klinkt een pasta met aardappels misschien als een bijzondere pasta. Dat is toch een pasta die veel te zwaar op de maag ligt? Het klopt dat de pasta e patate een verzadigende pasta is. Deze pasta is in Napels ontstaan door verschillende ingrediënten die overbleven in de keuken. De omgeving van Napels is van oudsher een regio waar ook veel armoede was, dus niets werd weggegooid en alle overblijfselen werden verwerkt in nieuwe gerechten.

De Napolitanen moesten vindingrijk zijn met het voedsel wat ze hadden en de gerechten moesten daarnaast vullend zijn. Daarom zijn er nu nog veel ‘zware’ gerechten in Napels te vinden. De pizza fritta (gefrituurde pizza) en de pasta e fagioli (pasta met bonen) zijn hier perfecte voorbeelden van. Maar ook de pasta e patate.

Recept van de Pasta e Patate

Hier is het recept voor de Napolitaanse pasta e patate. Een simpel maar heerlijk gerecht met veel smaak, zoals vaak het geval is in de Napolitaanse keuken. Wij vinden deze pasta onweerstaanbaar! Er zijn veel variaties op de pasta e patate, maar hieronder vind je het originele recept.

Wat is de moeilijkheidsgraad? Het is een makkelijk recept.
Wart is de bereidingstijd? Ongeveer 50 minuten.
Voor hoeveel personen is het gerecht? Voor 3-4 personen.

Ingrediënten voor de pasta

 • 320 gram pasta mista (of mezzi rigatoni)
 • 500 gram normale aardappels
 • 120 gram romatomaten
 • 1 witte ui
 • 60 gram pancetta in blokjes gesneden
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 wortel
 • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
 • 100 gram gerookte provola kaas
 • Parmezaanse kaassnippers en parmezaanse kaas korst van ongeveer 200 gram
 • zout
 • zwarte peper

Bereidingswijze Pasta e Patate

Snij als eerst de ui, wortel en selderij fijn
Halveer daarna de Roma tomaatjes
Schil daarna de aardappels en snijd ze in kleine blokjes

recept pasta e patate stap 1

Stap 1
De basis van vele Italiaanse pastasauzen is sofrito: een mix van selderij, ui en wortel. Zet een kookpan op het vuur, doe er 5 eetlepels olijfolie bij en voeg de fijngesneden ui, wortel en selderij toe. Voeg daarna de pancetta toe aan het geheel. 

Als de de pancetta gebakken is voeg je de roma tomaatjes toe.
Laat dit even op laag vuur staan en blijf roeren. 

recept pasta e patate stap 2 en 3

Stap 2
Voeg nu de aardappels toe, strooi wat zout en peper in de pan en voeg een aantal glazen water toe. Breng het geheel aan de kook en voeg de Parmezaanse kaas korst toe. Laat dit geheel 25/30 minuten koken.

Stap 3
Na deze 25/30 minuten voeg je de pasta toe. Als er nog wat water nodig is mag je dit erbij doen. Laat de pasta op middelhoog vuur koken (check de verpakking om te zien hoe lang de pasta moet koken). Roer af en toe door de pan.
De Napolitanen eten hun pasta natuurlijk al dente, als je dit niet lekker vind kun je de pasta iets langer koken.
Als de kooktijd van de pasta bijna verstreken is, voeg je de provola kaas toe. Roer het geheel goed door elkaar , het moet langzaam een romig geheel worden.  En serveer de pasta e patate. Basta!

Je kunt nog wat parmezaanse kaas snippers over de pasta heen sprenkelen als je dit lekker vindt.

Buon appetito! 

recept pasta e patate

Foto’s en recept uit: cucchiaio.it

Wil je graag een workshop volgen bij je bezoek aan Napels? Dan kun je bijvoorbeeld pizza Workshop doen of loop met ons door het historische centrum van de Napels tijdens de Street Food Tour

Waardeer dit recept

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels