recept voor het maken van de pasta patate

Recept Napolitaanse Pasta e Patate.

Paste e patata. Voor een Nederlander klinkt een pasta met aardappels misschien als een bijzondere pasta. Dat is toch een pasta die veel te zwaar op de maag ligt?

Het klopt dat de pasta e patate een verzadigende pasta is. Deze pasta is in Napels ontstaan door verschillende ingrediënten die overbleven in de keuken. De omgeving van Napels is van oudsher een regio waar ook veel armoede was, dus niets werd weggegooid en alle overblijfselen werden verwerkt in (nieuwe) gerechten.
De Napolitanen moesten vindingrijk zijn met het voedsel wat ze hadden en de gerechten moesten daarnaast vullend zijn. Daarom zijn er vandaag de dag nog verschillende, erg ‘zware’ gerechten op de Napolitaanse menukaart te vinden. De pizza fritta (gefrituurde pizza) en de pasta e fagioli (pasta met bonen) zijn hier perfecte voorbeelden van, maar ook de pasta e patate.

Hierbij het recept voor de Napolitaanse Pasta e Patate. De pasta e patate is een traditioneel ‘piatto povero’, een arm gerecht. Een warm, vullend en simpel gerecht met veel smaak, zoals vele gerechten uit de Napolitaanse keuken. Wij vinden deze pasta onweerstaanbaar! Er zijn veel variaties op de pasta e patate, maar hieronder vind je het originele recept.

Recept van de Pasta e Patate

Wat is de moeilijkheidsgraad, het is een makkelijk recept
Wart is de tijdsduur, ongeveer 50 minuten
Voor hoeveel personen is het gerecht, voor 3-4 personen

Ingrediënten voor de pasta

 • 320 gram pasta mista (of mezzi rigatoni)
 • 500 gram normale aardappels
 • 100 gram romatomaten
 • 1 witte ui
 • 1 stengel bleekselderij 
 • 1 wortel
 • 60 gram pancetta in blokjes gesneden
 • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
 • 100 gram gerookte provola kaas
 • Parmezaanse kaassnippers en parmezaanse kaas korst
 • zout
 • zwarte peper

Bereidingswijze Pasta e Patate

Snij als eerst de ui, wortel en selderij fijn
Halveer daarna de Roma tomaatjes
Schil daarna de aardappels en snijd ze in kleine blokjes

recept pasta e patate stap 1

Stap 1
De basis van vele Italiaanse pastasauzen is sofrito: een mix van selderij, ui en wortel. Zet een kookpan op het vuur, doe er 5 eetlepels olijfolie bij en voeg de fijngesneden ui, wortel en selderij toe. Voeg daarna de pancetta toe aan het geheel. 

Als de de pancetta gebakken is voeg je de roma tomaatjes toe.
Laat dit even op laag vuur staan en blijf roeren. 

recept pasta e patate stap 2 en 3

Stap 2
Voeg nu de aardappels toe, strooi wat zout en peper in de pan en voeg een aantal glazen water toe. Breng het geheel aan de kook en voeg de Parmezaanse kaas korst toe. Laat dit geheel 25/30 minuten koken.

Stap 3
Na deze 25/30 minuten voeg je de pasta toe. Als er nog wat water nodig is mag je dit erbij doen. Laat de pasta op middelhoog vuur koken (check de verpakking om te zien hoe lang de pasta moet koken). Roer af en toe door de pan.
De Napolitanen eten hun pasta natuurlijk al dente, als je dit niet lekker vind kun je de pasta iets langer koken.
Als de kooktijd van de pasta bijna verstreken is, voeg je de provola kaas toe. Roer het geheel goed door elkaar , het moet langzaam een romig geheel worden.  En serveer de pasta e patate. Basta!

Je kunt nog wat parmezaanse kaas snippers over de pasta heen sprenkelen als je dit lekker vindt.

Buon appetito! 

recept pasta e patate

Foto’s en recept uit: cucchiaio.it

Wil je graag een workshop volgen bij je bezoek aan Napels? Dan kun je bijvoorbeeld pizza Workshop doen of loop met ons door het historische centrum van de Napels tijdens de Street Food Tour

Waardeer dit recept

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.