Het is een van de lekkerste Napolitaanse gerechten die wij kennen: parmigiana di melanzane. In laagjes gesneden aubergine met tomatensaus en mozzarella (of fior di latte of provola).
Een gerecht om je vingers bij af te likken (vinden wij). In Napels wordt vaak de saus van de ragù gebruikt voor de tomatensaus, maar dit hoeft niet. Lees snel verder voor het recept voor parmigiana di melanzane.
Parmigiana di melanzane wordt ook wel de koningin van de unieke klassieke recepten genoemd in Napels. Helaas ligt de oorsprong van het gerecht hoogstwaarschijnlijk op het eiland Sicilië. Parmigiana is namelijk afgeleid van het woord ‘parmiciana’ in Siciliaans dialect. Parmiciana zijn de houten tussenschotjes van de houten raamshutters. Je kunt die laagjes dus zien als de laagjes van de aubergine in dit gerecht.
Het gerecht komt dus niet uit Parma en de naam heeft ook niets met parmigiano kaas te maken, zoals veel mensen vaak denken. De naam is dus niet melanzane alla parmigiana. Helaas gaat dit in veel ‘Italiaanse’ restaurants en recepten in Nederland nog wel eens fout.
Het recept voor de parmigiana di melanzane
Wat is de moeilijkheidsgraad van het recept? Makkelijk.
Wat is de bereidingstijd? 2 uur (inclusief 40 minuten oven en 1 uur drogen).
Voor hoeveel personen is het gerecht geschikt? 8 personen.
Ingrediënten voor de parmigiana di melanzane
- 1,5 kilo aubergine
- 1,4 liter pastasaus
- 500 gram mozzarella (of fior di latte of provola)
- 150 gram Parmigiano Reggiano
- halve rode ui
- teentje knoflook
- Extra vergine olijfolie
- Een aantal blaadjes basilicum
- Peper
- Zout (grof)
Bereidingswijze parmigiana di melanzane
Stap 1
Was de aubergines goed en droog ze af. Snij de bovenkant eraf en snij de aubergine daarna in dunne plakjes van 4 a 5 millimeter.
Stap 2
Leg de plakjes aubergine naast elkaar op keukenrol en bestrooi ze met grof zout. Laat de aubergines ongeveer een uur zo liggen, zo drogen ze uit (als je ze in de zon kan leggen zou dit nog beter zijn).
Stap 3
Bereid nu de saus voor. Pak een middelgrote koekenpan en doe hier een flink scheut olijfolie in. Hak de ui fijn, fruit deze en doe het teentje knoflook erbij. Hierna voeg je de tomatensaus toe. Roer het geheel goed door elkaar. Voeg een klein beetje water en zout toe en laat dit 45 minuten op laag vuur staan.
Snijd nu de mozzarella (of de andere kaas die je hebt gekozen) in blokjes. Zorg dat de mozzarella ook goed uitgelekt is en dus niet veel buffelmelk meer bevat. Anders wordt het gerecht namelijk veel te waterig.
Als de saus klaar is voeg je een aantal blaadjes basilicum toe.
Stap 4
Terug naar de aubergine. Verwijder het grove zout van de aubergine en dep ze nog extra droog met keukenrol.
Zet nu een pan met veel olijfolie op het vuur en bak hier kort (2 minuten) de aubergineplakjes in. Doe er maar een paar tegelijk per keer in. Laat de aubergine die je gebakken hebt uitlekken op keukenrol.
Stap 5
We gaan nu de parmigiana di melanzane bouwen (eigenlijk zoals lasagne). Pak de ovenschaal en doe hier wat tomatensaus in, leg daarna een aantal plakjes aubergine erop en daarna de mozzarella. Sprenkel hier ook wat peper en parmigiano kaas over. Herhaal dit tot alles op is. Eindig met de tomatensaus, mozzarella en parmigiano.
Stap 6
Zet de parmigiana di melanzane 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat de parmigiana afkoelen en basta!
Buon appetito
Wil je liever een ander ovengerecht maken? Bekijk dan het recept voor de klassieke lasagne.
Waardeer dit recept
Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:
Het recept en foto’s komen uit Giallo Zafferano.