Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Het recept voor de klassieke lasagne

Lasagne eten we in Nederland heel veel. Met verse lasagnebladen, maar vooral de lasagne uit een pak of (nog veel erger volgens Italianen) de kant-en-klare lasagne die je opwarmt in de magnetron.

Vertel dit dus absoluut niet aan een Italiaan. In Italie sterft men nog liever dan dat zij deze lasagne moet eten. Ook wij luisteren soms met pijn in onze oren naar de recepten van onze Nederlandse vrienden. “Je gooit er toch gewoon een pakket ‘Italiaanse groente’ doorheen?”. Nee, dit doe je niet!

Daarom vind je hieronder het recept voor de echte klassieke lasagne. De lasagne alla bolognese.

Het recept voor de klassieke lasagne

Wat is de moeilijkheidsgraad van het recept? Makkelijk.
Wat is de bereidingstijd? Ongeveer 2 uur inclusief oventijd
Voor hoeveel personen is de lasagne geschikt? 4 personen.

Ingrediënten voor de lasagne

  • 750 gram gemengd gehakt
  • Een pak verse lasagnebladen
  • 1 glas rode wijn
  • 300 ml tomatensaus
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • Stengel bleekselderij
  • Extra vergine olijfolie
  • Parmigiano kaas

Voor de besciamella 

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • ½ liter melk

Bereidingswijze lasagne

Snij als eerst de ui, wortel en selderij fijn

recept lasagne alle bolognese

Stap 1

De basis van vele Italiaanse pastasauzen is sofrito: een mix van selderij, ui en wortel. Zet een kookpan op het vuur, doe er een flinke scheut olijfolie bij en voeg de fijngesneden ui, wortel en selderij toe. Voeg daarna het gehakt toe en laat het gehakt rullen.

Stap 2

Als het gehakt geruld is doe je er een vol glas rode wijn bij en een aantal glazen water. Daarna voeg je 300 ml tomatensaus toe en peper/zout naar smaak. Het is nu een soort soep. Laat dit geheel ruim een uur (of langer) op laag/middel vuur staan. Roer af en toe in de pan en laat de saus indikken, je maakt nu ragu. 

zelf be­cha­mel­saus maken

Stap 3

De ragu staat nu te sudderen op het vuur. We hebben alle tijd om ondertussen de besciamella saus te maken.
Pak een pan en doe hier eerst 50 gram boter in. Laat de boter smelten. Voeg dan 50 gram bloem toe aan de gesmolten boter en meng dit goed door elkaar. Vervolgens voeg je ½ liter melk toe en pak een garde om dit geheel goed door elkaar te kloppen/mengen op laag vuur. Wanneer het een romig geheel is zet je het vuur uit en laat je de pan staan.

lasagne zelf maken

Stap 4

Nu de ragu klaar is ga je de lasagna ‘bouwen’. Je begint met een laagje besciamella in de ovenschaal. Dan een laag lasagnebladen, en hierna de ragu. Vervolgens kun je er voor kiezen om de besciamella bij de ragu in de pan te doen en verder te gaan met de laagjes. Als je dit niet wilt dan kun je doorgaan met een laagje besciamella, ragu, parmigiano en dan de lasagnebladen. Ga door totdat de ragusaus op is, de bovenste laag dek je niet af met lasagnebladen maar met de parmigiano kaas.

Stap 5

Zet de ovenschaal in de voorwarmde oven op 180°C en laat de lasagne hier 45 minuten in garen. Let op: sommige lasagnebladen hebben meer of minder tijd nodig, check de verpakking goed. Basta!

Buon appetito

recept zelf lasagne maken

Recept en foto’s via: cucchiaio.it

Liever geen lasagne zelf maken? Kijk dan eens naar het recept van de spaghetti alle vongole.

Waardeer dit recept

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels