Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Limoncello maken

Limoncello, de frisse Italiaanse citroenlikeur. Je kent ‘m vast wel. Overal in Napels staat er altijd wel een fles Limoncello in de vriezer. Limoncello wordt vooral na het eten gedronken als digestief. Maar tegenwoordig wordt limoncello ook verwerkt in hippe cocktails zoals een Limoncello Spritz. Een variant op de Aperol Spritz, die extreem populair is in heel Italië. Of een tonica van Limoncello: tonic of 7-Up met Limoncello. Leer in deze blog hoe je zelf Limoncello maakt.

Wat is Limoncello?

Limoncello is een Italiaans likeur gemaakt van citroen, veel suiker, water en bijna pure alcohol. De drank bevat na het maken ongeveer 30-35% alcohol en is een sterke drank dus.

Herkomst Limoncello

De beste citroenen voor Limoncello komen volgens velen uit de buurt van Napels, namelijk uit Sorrento. Deze citroenen kunnen wel zo groot worden als je hand. Dit komt doordat ze groeien met zeelucht en op de vulkanische grond van de Vesuvius. Deze citroenen lijken dus absoluut niet op de citroenen die bijvoorbeeld bij de AH in het schap liggen. 
De beste Limoncello uit Italië komt dan ook uit Sorrento. Hier is de Limoncello in 1900 ‘uitgevonden’. Al zullen de Sicilianen zeggen dat de beste Limoncello uit Sicilië komt…

Wat heb je nodig om zelf Limoncello te maken?

 • Citroen
 • Suiker
 • Pure alcohol (boven de 96%) of wodka
 • (Bron) water
 • Weckpot of andere afsluitbare pot/fles
 • Dunschiller of mes

Limoncello recept: aan de slag!

Hieronder in de tabel staan verschillende samenstelling voor het maken van limoncello. Je kunt limoncello erg lang bewaren in de vriezer dus maak je niet druk over de grote hoeveelheid. Bovendien bevriest limoncello niet in de vriezer door het hoge alcoholpercentage. Het is dus altijd direct klaar om geserveerd te worden.

Optie 1Optie 2Optie 3
0,75 liter wodka1 liter alcohol1 liter alcohol
6 citroenen7 citroenen15-20 citroenen
225 gram suiker800 gram suiker600 gram suiker
4,5 deciliter water1 liter water1,2 liter water

Bron: Italiëplein

zelf limoncello leren maken
foto: Bionda in Italia

Volg nu de volgende stappen.. 

 • Was de citroenen grondig en droog ze daarna af.
 • Schil de schil van de citroen er nu af met de dunschiller of met een mesje. Zorg dat je niet te veel ‘wit’ van de citroen mee pakt, dit zorgt er namelijk voor dat de limoncello bitter wordt.
 • Doe alle schillen van de citroen in de weckpot en schenk er de juiste hoeveelheid alcohol erbij (zie tabel).
 • Dek de weckpot goed af en laat deze de komende 2/3 weken op een donkere en koele plek staan in huis. 

Na 2/3 weken..

 • Meng de suiker en het water in een pan door elkaar en laat deze zachtjes koken. Blijf goed roeren. Als het water en de suiker goed gemengd zijn laat je dit mengsel even afkoelen.
 • Is het suikerwater afgekoeld? Voeg dit mengsel dan toe aan de weckpot met citroenschillen en alcohol. 
 • Zeef het geheel nu. Je schenkt het mengsel nu in een schone fles of natuurlijk meerdere flessen als je veel gemaakt hebt. 
 • Zet de fles nu weer op een koele donkere plek en laat de fles hier een ruime week staan om langzaam op smaak te komen.
 • Na deze week is de limoncello eindelijk klaar! Limoncello hoor je ijskoud te drinken dus het beste is om je limoncello in de vriezer te bewaren.

Proost! Salute! Cin Cin!

Wil je nog meer leren maken? Check dan dan onze andere recepten.

Waardeer dit recept

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels