Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Vier Oud en Nieuw in Napels

Oud en Nieuw vieren in Napels is een hele beleving, want in Napels houden ze enorm veel van vuurwerk! Het hele jaar door hoor je al vuurwerk in deze stad. Want vuurwerk wordt afgestoken voor verjaardagen, bruiloften, communies etc. Eigenlijk voor elk feestje. Maar rond de jaarwisseling is het anders, dan worden er naast siervuurwerk ook zware bommen afgestoken.


Wat te doen in Napels met Oud en Nieuw?

Elk jaar is er een prachtige vuurwerkshow te zien in Napels aan de boulevard, bij Castel dell’Ovo. Vanaf het kasteel wordt het professionele vuurwerk afgestoken. De vuurwerkshow duurt ruim een uur en ze halen echt alles uit de kast. Deze show begint rond 01:30 uur aan de boulevard van Napels.
Los van het vuurwerk zijn er diverse optredens in de stad. Op Piazza del Plebiscito is het groot feest met Italiaanse en lokale bekendheden. Daarnaast tellen ze hier ook af om middernacht. Op dit plein zul je veel locals aantreffen, maar toeristen zijn meer dan welkom! Na klokslag 12 uur zijn er op de de boulevard verschillende kleine concerten tot diep in de nacht.

Natuurlijk is het ook op deze avond belangrijk dat er veel gegeten wordt. Veel populaire restaurants zijn al enkele weken voor de jaarwisseling al vol gereserveerd. Zorg dus dat je op tijd beslist waar je wilt gaan eten. Het diner heeft een speciale naam tijdens de jaarwisseling: cenone. Een cenone betekent groot diner: minstens vijf gangen!

Cenone met oud & nieuw

Oudjaarsdag in Napels: aperitivo!

Op oudjaarsdag gaan de locals in Napels ‘s middags de deur uit om samen met vrienden een aperitivo te drinken om het jaar af te sluiten. Leuke plekken om hiervoor te bezoeken zijn: Piazza Bellini en Via Bisignano. Zelf lopen wij het liefst door Quartieri Spagnoli. Je vindt hier overal kleine feestjes waar je een lekkere aperitivo kunt scoren!

Napels Oud en Nieuw tradities

Rood ondergoed

In Napels zijn er voor de jaarwisseling een aantal tradities die goed zijn om te kennen. Veel hebben te maken met eten, maar eentje heeft te maken met… je ondergoed. Tijdens de jaarwisseling hoor je rood ondergoed te dragen. De dagen voor de jaarwisseling kun je overal op straat bij verschillende kraampjes al nieuw rood ondergoed inslaan (mocht het niet in je koffer zitten). De traditie geldt voor zowel mannen als vrouwen. Het rode ondergoed staat voor vruchtbaarheid, passie en extreem veel geluk. Leuk om dus aan mee te doen en wie weet helpt het ondergoed jou om het jaar goed te beginnen.

Het eten van capitone

Op oudejaarsavond is het verder een traditie om capitone (paling) te eten. Dit symbool van pech en kwaad wordt verjaagd doordat je het letterlijk opeet. Maar pas op: niet iedereen vindt dit lekker!

Het eten van linzen

Wil je een goede start van het nieuwe jaar? Dan zul je ergens linzen moeten bestellen in het restaurant of het geluk moeten hebben dat iemand je linzen aanbiedt. Linzen worden al gegeten sinds de Grieks/Romeinse tijd en het eten van linzen staat voor geluk en rijkdom.
Wij mochten vorig jaar het huis van vrienden niet verlaten zonder een lepel linzen gegeten te hebben..

Rondom de jaarwisseling in Napels geven natuurlijk ook nog tours in de stad.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels