Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Napels kerst: wat is er te doen?

Ga dit jaar niet naar Londen, New York of de kerstmarkt in Duitsland, maar kom naar Napels! Napels met kerst is namelijk fantastisch. De Napolitanen houden van kerst en vieren het dan ook graag uitbundig. Een stedentrip naar Napels is in de winter dus ook zeker een aanrader. Je zult een heel sfeervolle stad aantreffen. Elke straat in Napels wordt versierd met kerstversiering waardoor het heel warm en gezellig oogt. Maar wat is er allemaal precies te doen in de kerstperiode in Napels? Lees snel verder.

Napels kerststallen

Napels staat bekend om het ambacht van de presepe, de kerststal. Elk jaar in december komen er Italiaanse toeristen uit heel het land naar onze stad om een originele Napolitaanse kerststal aan te schaffen. Er is zelfs een hele straat aan de kerstallen uit Napels gewijd. De straat heet San Gregorio Armeno en vind je midden in het historisch centrum. Of je hier nu komt in mei, augustus of rondom kerst, je zult altijd een straat aantreffen in kerstsferen. De Napolitaanse kerststal kun uiteraard heel klassiek inrichten. Maar tegenwoordig kun je voor extra versiering in huis ook handgemaakte figuren van celebrities, het Napoli voetbalteam, bewegende pizzabakkers en watervallen toevoegen aan de kerstversiering in je huis. Alle figuren worden met de hand gemaakt, echt ambachtelijk werk dus!

Daarnaast vind je buiten San Gregorio Armeno door heel Napels de kerststallen in december. In kerken, overheidsgebouwen, hotels, openbare plekken je vindt de presepe echt overal.
Leuk weetje: Napels is al sinds de 16e eeuw hoofdleverancier van Italie als het gaat om kerstallen en de pastori (de figuren die je in de stal zet).

san gregorio armeno napels
inrichting kerststal napels
figuren voor in de kerststal
kerststal (presepe)

Napels kerstmarkt

Kerstmarkten in Napels zijn er vooralsnog niet, maar het gebied rondom San Gregorio Armeno (de kerststraat) in het historische centrum van Napels vind je bancarelle: kraampjes met kerstspulletjes. Misschien geen echte markt maar je kunt hier niet om kerst heen. In het historische centrum van Napels is het in december erg gezellig!

Salerno Light Festival (Le Luci d’Artista)

Dat de straten van Napels er mooi uitzien rondom kerst verklapten wij eerder al, maar voor de echte kunstwerken moet je (een dagje) naar Salerno. Een grote stad onder Napels. Vanuit Napels kun je gemakkelijk een trein nemen naar deze Zuid-Italiaanse stad. In Salerno vindt namelijk elk jaar een lichtfestival plaats, Le Luci d’Artista. Vanaf december t/m eind januari kun je dit festival bezoeken. Je kunt een wandeling door het hele centrum maken om niets te missen. Zeker een must do als je in de winterperiode in Napels bent!

Salerno light festival
foto door Massimo Pica

Wat doen de Napolitanen met kerst?

Tijdens de kerstdagen is men met familie. Familie is erg belangrijk hier in Napels en kerst spenderen de Napolitanen dan ook graag met familie. Net zoals in Amerika is kerstavond de belangrijkste dag, er worden dan cadeautjes gegeven en er wordt uitgebreid gegeten. Als al het eten op is (soms diep in de nacht) wordt er tombola gespeeld met elkaar. De tombola is de Napolitaanse bingo, die trouwens altijd met geld gespeeld wordt. Daarnaast is er één ding wat je absoluut tijdens kerst in Napels gegeten moet hebben: struffoli. Deze Napolitaanse lekkernijen zijn kleine gefrituurde deegballetjes met honing en bestrooid met spikkeltjes. Niet te missen in de straten van Napels tijdens de kerstperiode.

Struffoli, het Napolitaanse gebakje tijdens kerst
Napolitaanse Tombola

Wij zijn in de winter beschikbaar voor leuke tours en vertellen graag meer over alle tradities in Napels tijdens de kerst.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels