Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Il Moiariello: een wandeling in het hart van Napels

Napels is een stad met vele gezichten… de smalle donkere steegjes van het historische centrum, de baai van Napels met haar uitgestrekte boulevard. Los van de leuke wandelingen in het centrum van Napels, kun je ook wandelingen met mooie uitzichten maken in alle rust. Dit doen wij zelf regelmatig en we delen deze wandelingen graag met jullie. Deze keer is dat Il Moiariello, een wandeling in het hart van Napels. Deze afdaling is echt prachtig maar niet heel bekend, zelfs niet onder de Napolitanen. 

Waar te beginnen?

Je begint de wandeling vanaf Capodimonte, bij het park of vanuit onze wijk Rione Sanità. Deze wandeling is trouwens ook goed om te combineren met een tour door Rione Sanità.
Wij kozen ervoor om Il Moiariello te starten vanuit Sanità (wel zo makkelijk). We lopen via de Via dei Cristallini en Salita Capodimonte steil naar boven tot we boven zijn bij het Capodimonte park.

Het uitzicht tijdens de wandeling op zee

Il Moiariello

Als je met je rug naar de uitgang staat bij Porta grande Bosco di Capodimonte, steek je de straat over en buig je vervolgens linksaf om Salita Moiariello in te gaan. Je volgt deze weg en loopt langs het astronomische observatie centrum. Helaas was het gesloten toen wij er waren, maar als het geopend is loop hier dan zeker even naar binnen. Jozef Bonaparte (Napoleon’s broer) had het idee om dit observatorium te bouwen, maar uiteindelijk zorgde Joachim Murat (de zwager van Napoleon) dat dit complex er uiteindelijk kwam. Daarna werd het gerestaureerd door Koning Ferdinand 1 van het huis Bourbon.

Ooit was het gebied waar we inmiddels wandelen landbouw gebied. Het Paleis van Capodimonte met het park bestond toen nog niet. Dit deel van de stad was destijds nog niet zo dichtbevolkt als dat het nu is. Van de landbouw is vandaag de dag niets meer over, behalve de naam die de afdaling nog draagt.

Uitzicht in de verte op Castel Sant'Elmo

Torre del Palasciano

We lopen door en zien de Torre del Palasciano al. Een grote hoge toren in pre-renaissance stijl, die je ook vanuit het centrum beneden kunt zien. De toren is een kopie van de toren bij Palazzo delle Signoria in Florence. Torre del Palasciano werd eind 19de eeuw gebouwd door Ferdinando Palasciano als eerbetoon aan zijn vrouw Olga von Vavilow. De weg naar boven was in die tijd alleen erg gevaarlijk, omdat er veel overvallen plaatsvonden en er veel dieven actief waren. Elke dag was Olga erg ongerust of haar man wel veilig thuis zou komen. En zo stond ze dan ook iedere avond op de uitkijk. Om te kijken hoe haar man richting huis kwam.

Volgens sommige mensen is de geest van Ferdinando Palasciano vandaag de dag nog aanwezig in de toren. Omdat hij geen afstand zou kunnen doen van de prachtige zonsondergang die je elke avond weer kunt zien. En dat snappen wij wel…

Torre del Palasciano
Torre del Palasciano

Terug naar onze wandeling. Vanaf het kleine plein voor de toren neem je niet de trappen naar beneden maar sla je rechtsaf (bij het kerkje) de Via Ottavio Morisani in (je loopt dus weer een stukje terug). Je blijft deze weg naar beneden volgen en kunt ook eventueel de Rampe Ottavio Morisani nemen. Je zult dan op dezelfde weg uitkomen. Vanaf hier beginnen de adembenemende panoramische uitzichten. Zo zie je de Vesuvius in de verte liggen met de lange kustlijn van Sorrento en het eiland Capri. Castel Sant’Elmo op de Vomero heuvel en het historisch centrum van Napels met alle kerktorens en koepels.  

De straat Via Ottavio Morisani in Napels
Via Ottavio Morisani

Posillipo dei poveri

Dit deel van de afdaling wordt ook wel het Posillipo van de armen genoemd. Posillipo is een van de chiqueste wijken van Napels en ligt aan de baai van de stad. Het staat bekend om de mooie panoramische uitzichten die je er vanuit die buurt hebt. Maar hier in dit gedeelte van de stad is het uitzicht net zo mooi! Misschien nog wel mooier, omdat je meer van de stad en minder van de zee ziet.

We lopen door naar beneden en als we bijna beneden zijn slaan we rechtsaf om richting Rione Sanita te gaan. Vijf minuten later staan we weer in het drukke downtown, midden op de markt Borgo dei Vergini.

Het centrum van Napels

Praktische informatie

De wandeling die wij maakten duurde ongeveer een uur. Als je alleen de afdaling van Capodimonte richting Via Foria doet dan ben je in ongeveer 25 minuten beneden. Houdt er rekening mee dat als je de wandeling op onze manier doet, je eerst de berg omhoog moet (veel trappen en steile hellingen) om vervolgens relaxed naar beneden te lopen. En vergeet niet een opgeladen telefoon te hebben voor de foto’s.

Wil je deze wandeling graag met ons doen? Laat het ons weten. Wil je Il Moiariello alleen lopen? Navigeer dan op Salita Moiariello om te beginnen. Veel plezier!

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels