Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Gemaakt in Napels: leren handschoenen uit Rione Sanità

Tijdens onze Rione Sanità Tour wandelen we regelmatig langs kleine Napolitaanse bassi, de benedenwoningen direct aan de straat. De deur en het raam zijn in deze piepkleine huisjes de enige ventilatie naar buiten. Ze staan daarom bijna altijd open en geven je stiekem een inkijkje in het huis van een local. Als de bewoner zelf niet lekker uit het raam hangt natuurlijk, om alles wat op straat gebeurt in de gaten te houden ;).

Het mekka van de leren handschoen

In Rione Sanità doen veel van de bassi ook dienst als kleine werkplaats. Allerlei producten worden door de mensen thuis gemaakt in opdracht van lokale producenten. Er is echter een product waar Sanità wereldberoemd mee werd: de leren handschoen. Dit Napolitaanse ambacht ontstond in de 18de eeuw onder Koning Ferdinand. Hele families in Rione Sanità ontplooiden zich tot guantai, ieder met hun eigen expertrol (ontwerp, leer snijden, naaien). Sanità groeide in de eeuwen erna uit tot het mekka van de handgemaakte leren handschoen. Op een bepaald moment was meer dan 90% van alle Made in Italy handschoenen ter wereld afkomstig uit onze wijk. Wil jij ook exclusieve leren handschoenen uit Rione Sanità? Lees dan snel verder…

Il guantaio

Nu is het ambacht van de handschoenmaker nog steeds te vinden in Rione Sanità. Wij kwamen via via terecht bij een handschoenmaker die zijn werkplaats om de hoek van ons huis bleek te hebben. Deze guantaio is de derde generatie in een familie van guantai. Zijn overgrootvader Espedito maakte in het begin van de vorige eeuw al handschoenen. In de wijk waar toen ook de acteur Totò opgroeide. Hij vertelt ons met zichtbare trots dat zijn overgrootvader bevriend was met deze legende uit Sanità.

In zijn werkplaats kijken we onze ogen uit. In de ene ruimte staan stellingen vol met stukken soepel kalfsleer in alle kleuren die we kunnen bedenken. De andere ruimte heeft tafels waarop het leer gesneden wordt, maar ook waar de handschoenen gecontroleerd, gestreken en ingepakt worden. De guantaio demonstreert ons hoe het leer opgerekt wordt en oneffenheden zichtbaar worden, waar omheen gesneden wordt later. Hij haalt een doos tevoorschijn die vol zit met handschoen voeringen van 100% kasjmier. Alleen het beste is goed genoeg voor zijn klanten in het noorden van Italië, Engeland en Japan.

Als de deuren naar het balkon open gaan valt onze mond open. Een schitterend uitzicht over Rione Sanità met de Vesuvius op de achtergrond. Waar kunnen we onze sollicitatiebrief naar toe sturen?

Wil jij handschoenen uit Rione Sanità?

Wil jij ook zo’n prachtig handgemaakt paar handschoenen? Dan heb je geluk, want wij kunnen dit voor jou regelen! Wij halen ze persoonlijk op bij de guantaio en verzenden ze naar jou (in Nederland of België). De handschoenen zijn er voor zowel dames als heren en zijn handgemaakt in Napels van hoge kwaliteit leder en hebben een voering in 100% kasjmier.

Heren handschoenen

  • De klassieke enkelkleurige handschoen in kalfsleder met 100% kasjmier voering. Kleuren: zwart, caramel, geelbruin, blauw.
  • De klassieke tweekleurige handschoen met knoopsluiting, met 100% kasjmier voering. Kleur: donkerbruin/lichtbruin.

Maten: 7.5 t/m 9 (Weet je je maat niet? Check je maat hier)
Prijs: €40 (enkelkleurig) €45 (tweekleurig met knoopsluiting)

Dames handschoenen

Maten: 6 t/m 8.5 (Weet je je maat niet? Check je maat hier)
Prijs: €45

Verzending & betaling

De handschoenen zijn helaas niet meer te bestellen, dit was een eenmalige actie.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels