Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

De Salone Margherita in Napels

Dat Napels vol staat met prachtige historische panden en gebouwen hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar ook onder de grond van deze palazzi zit soms nog veel meer schoonheid verstopt. Bijvoorbeeld tegenover Real Teatro San Carlo. Hier vind je de winkelgalerij Galleria Umberto I, waaronder de Salone Margherita verborgen zit. Een oude club in Moulin Rouge stijl met een bijzondere geschiedenis.

Galleria Umberto primo Napels
Galleria Umberto Primo

Het ontstaan van Salone Margherita

Na de ernstige cholera epidemie die Napels in 1884 trof, veranderde de stad snel. Er was vernieuwing nodig. De Galleria Umberto I werd gebouwd samen met nog meer imposante, voor die tijd moderne gebouwen. Onder de marmeren vloer van de chique winkelgalerij werd ook een exclusieve club gerealiseerd. Een plek die bestemd was voor de Napolitaanse elite: de Salone Margherita

de zaal van de Salone Margherita
De zaal Salone Margherita

Een Napolitaanse Moulin Rouge

Salone Margherita opende haar deuren in 1890. Een jaar na de opening van een vergelijkbare plek in Parijs, de Moulin Rouge. De gebroeders Marino uit Napels waren zo geïnspireerd door de Franse Moulin Rouge, dat ze besloten een kopie te openen in hun eigen stad. En zo werd de Salone Margherita de eerste café-chantant in Italië. De Salone Margherita had ook een Frans tintje. Zo waren de menukaarten en de posters in het Frans, maar ook de artiesten en de obers spraken Frans. En natuurlijk niet te vergeten de ‘can-can’ danseressen, naar Parijs voorbeeld. Deze lokale danseressen uit omliggende woonwijken veranderen hun namen in Franse werknamen. Bij de opening van Salona Margherita waren naast vermogende Napolitanen ook prinsessen, gravinnen en politici aanwezig. Het was direct een exclusieve plek waar mensen uit het hele land voor naar Napels reisden.

Het verval van de Salone Margherita

Helaas bleef de Salone Margherita niet lang zoals ze begon. Na de Eerste Wereldoorlog verloor de Salone Margherita haar roem en exclusiviteit. Het veranderde in een variété theater. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoestten bombardementen delen van de vloer en koepel van de Galleria Umberto I. En ook de Salone Margherita beschadigde ernstig. Na werkzaamheden werden er cabaret shows opgevoerd en je kon er optredens van bands bijwonen. Helaas overleefde de Salone Margherita de moeilijke tijden niet en sloot ze haar deuren definitief in 1980.

Posters van de Salone Margherita

Heropening van de Salone Margherita in Napels

Tegenwoordig is de Salone Margherita weer open en eigendom van de familie Barbaro die lang verbonden zijn aan de Galleria Umberto I door hun winkels. Maar de ruimte opent alleen voor exclusieve feesten en evenementen. Je kunt de ruimte dus huren voor een bruiloft, bedrijfsfeest of andere gelegenheid. Het is helaas niet meer de chique club die het ooit was, maar nog steeds een adembenemende locatie. Ben jij op zoek naar een fantastische locatie voor jouw bedrijfsfeest? Of wil je hier een diner of aperitivo organiseren? Wij kunnen het voor je regelen. Neem hier contact met ons op.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels