De catacomben van San Gaudioso

In het hart van Rione Sanità staat een van de mooiste kerken van Napels. De basilica van Santa Maria della Sanità is vanaf de brug die over onze wijk gaat direct te herkennen. Haar groen geel gekleurde majolica koepel prijkt hoog boven de huizen uit. De belangrijkste kerk van Rione Sanità werd gebouwd in de 17de eeuw, maar al eeuwen ervoor had deze plek al een bijzondere betekenis. Om hierachter te komen moet je alleen wel ondergronds gaan. Recht onder de Santa Maria della Sanità kerk vind je namelijk een van de oudste christelijke begraafplaatsen van Napels: de catacomben van San Gaudioso. Een plek waar de doden je vroeger letterlijk aanstaarden…

Bisschop San Gaudioso

San Gaudioso was een bisschop die in de 5de eeuw zijn thuis vond in Napels, nadat hij gevlucht was uit Tunesië. Gedurende zijn leven in Napels bouwde hij onder andere een klooster, het Caponapoli klooster op de Capodimonte heuvel. Toen hij stierf werd hij begraven in de vallei onder Capodimonte, net buiten de stadsmuren van Napels. Zijn begraafplaats werd al snel een bedevaartsoord voor gelovigen. Het werd langzaam uitgebreid en groeide uit tot wat we nu de catacomben van San Gaudioso noemen.

graf van san gaudioso in napels
Graf van San Gaudioso

De overblijfselen van San Gaudioso bleven niet lang opgeborgen in de catacomben. In de 9de eeuw besloot men zijn graf te verplaatsen naar binnen de stadsmuren. In die tijd waren de overblijfselen van San Gennaro (Napels’ beschermheilige) gestolen uit catacomben buiten de stad. Uit voorzorg werden andere heiligen zoals San Gaudioso en San Severo ‘verhuisd’ naar een veiligere rustplaats.

De herontdekking van de catacomben van San Gaudioso

In de vallei waar Rione Sanità en de catacomben liggen zorgden hevige regenval vaak voor enorme modderstromen. In de 16de eeuw legde zo’n modderstroom iets bijzonders bloot. Men vond een fresco van de heilige maagd Maria uit de 5de/6de eeuw, tot op heden de oudste afbeelding van Maria in Zuid-Italië. Door deze vondst werden de catacomben van San Gaudioso opnieuw ‘ontdekt’ en in gebruik genomen.

In de decennia erna groeiden de catacomben uit tot een exclusieve begraafplaats. Aristocraten en andere welgestelde Napolitanen betaalden zakken vol goudstukken voor een laatste rustplek in de catacomben. Het begraven verliep volgens een bijzonder ritueel, waarmee het lichaam zo snel mogelijk moest ontbinden. De schedel werd gescheiden van de rest van het skelet en in een opening van de muur geplaatst. Onder de schedel werd vervolgens de kleding geschilderd die de overledene tijdens zijn leven (voor zijn werk) droeg. Lopend door de catacomben werd je daardoor letterlijk aangestaard door de doden.

schilderingen in de catacomben van san gaudioso in napels

Tour door de catacomben van San Gaudioso

Ben je nieuwsgierig naar het volledige verhaal van de catacomben waar San Gaudioso begraven lag? Sinds 2006 zijn de catacomben open voor het publiek. Gidsen van de Catacombe Di Napoli vertellen je er tijdens hun tours alles over. Dagelijks tussen 10:00 en 13:00 uur.
Je kunt deze tour ook perfect combineren met onze Rione Sanità Tour.

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.