Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

De catacomben van San Gaudioso

Één van de mooiste kerken van Napels vind je in de wijk Rione Sanità. Je herkent de basiliek van Santa Maria della Sanità direct vanaf de brug, die over onze wijk gaat. De groen geel gekleurde koepel steekt hoog boven de huizen uit. De belangrijkste kerk van deze buurt werd gebouwd in de 17de eeuw. Maar al lang ervoor had deze plek een bijzondere betekenis. Wil je hier achter te komen? Dan moet je onder de grond gaan. Recht onder de kerk vind je namelijk een van de oudste christelijke begraafplaatsen van Napels. Dit zijn de catacomben van San Gaudioso. Een plek waar de doden letterlijk naar je keken…

Bisschop San Gaudioso

San Gaudioso was een bisschop die in de 5de eeuw aan kwam in Napels. Hij was gevlucht uit Tunesië. Tijdens zijn leven in Napels bouwde hij onder andere het Caponapoli klooster op de Capodimonte heuvel. Toen hij stierf werd hij begraven in de vallei onder deze heuvel. Net buiten de muren van de stad Napels. Zijn graf werd al snel een bedevaartsoord voor gelovigen. Het werd uitgebreid en groeide uit tot de catacomben van San Gaudioso.

graf van san gaudioso in napels
Graf van San Gaudioso

De resten van de bisschop lagen niet lang in de catacomben. In de 9de eeuw werd zijn graf verplaatst. Hij werd begraven binnen de muren van de stad. In die tijd werd het lichaam van San Gennaro gestolen uit andere catacomben buiten de stad. Daarom werden andere heiligen verhuisd naar een veiligere plek.

De herontdekking van de catacomben van San Gaudioso

In de vallei waar Rione Sanità in ligt waren vaak modderstromen door zware regen. In de 16de eeuw legde zo’n modderstroom iets bijzonders bloot. Men vond een fresco van de heilige maagd Maria. Ongeveer uit de 5de eeuw en dat maakt het de oudste afbeelding van Maria in het Zuiden. Door deze ontdekking begon men de catacomben opnieuw te gebruiken.

In de jaren erna groeiden de catacomben uit tot een gewilde begraafplaats. Rijke inwoners betaalden veel geld voor een graf in de catacomben. Het begraven ging volgens een bijzonder ritueel om het lichaam zo snel mogelijk te laten vergaan. De schedel werd in een gat in de muur geplaatst. Onder de schedel werd de kleding geschilderd van de overleden persoon. Lopend door de catacomben werd je daardoor letterlijk aangestaard door de doden.

schilderingen in de catacomben van san gaudioso in napels
Muren in de catacomben van San Gaudioso

Tour door de catacomben van San Gaudioso

Ben je nieuwsgierig naar het verhaal van de catacomben? Gidsen van de Catacombe Di Napoli vertellen je er tijdens hun tours alles over. De tours zijn er dagelijks tussen 10:00 en 17:00 uur, behalve op woensdag Je kunt deze tour ook perfect combineren met onze Rione Sanità Tour.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels