bordjes napels

De groente en fruitbordjes in Napels

De groente en fruitbordjes in Napels

Wie in Napels is geweest kent ongetwijfeld de kleurrijk beschilderde houten bordjes van de groenteboeren. Beschilderd met de prijzen van groente en fruit, maar ook met andere teksten. Deze bordjes worden allemaal gemaakt door één man: Pasquale de Stefano. Pasquale staat in Napels ook wel bekend als ‘o nummararo (de nummer/letterman). Hij is een begrip in Napels. In deze blog vertellen we je meer over de bordjes groente en fruitbordjes in Napels. En vertellen wij je hoe je er ook één voor jezelf kan laten maken!

Het atelier

Pasquale’s atelier bevindt zich in een zijstraatje van de Sant Antonio markt, vlakbij het centraal station. Hij werkt in een echte Napolitaanse basso die vol ligt met kwasten, verfblikken en bordjes die nog opgestuurd of opgehaald moeten worden. Hij werkt hier alleen, maar ontvangt hier vaak mensen die een praatje met hem komen maken.

De geschiedenis van de bordjes

Pasquale werd in 1948 geboren op de plek waar het atelier te vinden is. Hij schildert de bordjes al sinds hij klein is en leerde het van zijn vader, die het weer van zijn vader leerde. Al zijn broers leerden het familieambacht, maar zij zijn inmiddels allemaal overleden. 

In de ruim zestig jaar dat Pasquale schildert ,heeft hij duizenden bordjes gemaakt om appels, perziken, sinaasappels en meer aan te prijzen. De bordjes variëren van klein tot groot, met alleen de prijs of met een speciale aanbieding erop vermeld. Sommige bordjes hebben een bijzondere spreuk of grappige tekst. Zoals: ‘Alle zon van Napels zit in mijn fruit’, ‘Lino is de baas van het fruit’, ‘Jaloezie maakt je gek, Alessandro laat je doodgaan’, ‘Parijs heeft de man gecreëerd, Napels heeft god gecreëerd’.

De bordjes van Pasquale zijn niet te missen op de markten van Quartieri Spagnoli, Rione Sanita, Pignasecca en Forcella. Alle bordjes zijn zeer herkenbaar, kleurrijk en allemaal gemaakt door Pasquale. Hij is de enige en laatste persoon in Napels die deze bordjes maakt. Als hij overlijdt is er tot nu toe helaas niemand die het van hem geleerd heeft en het over kan nemen.

Pasquale is een begrip in de stad geworden door de jaren heen. Regelmatig lopen er toeristen tijdens een rondleiding langs Pasquale.  En ook bestellen niet alleen groenteboeren bordjes bij hem. Ook visboeren, pizzeria’s en winkels. Zij prijzen hun producten op een originele en klassiek Napolitaanse manier aan.

Iris samen met Pasquale in Napels

Ons bordje

Wij konden natuurlijk niet achterblijven en lieten ook een speciaal bord door Pasquale maken. Zie hieronder het resultaat. Het heeft inmiddels een speciaal plekje in ons huis gekregen. Wil jij een eigen handgemaakte houten bordje? Neem dan contact met ons op, wij regelen het graag voor je. Of boek een tour met ons, dan lopen we er gewoon samen langs.

Bordje van Pasquale de Stefano voor Ontdek Napels

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.