Teatro di San Carlo

Naast het Palazzo Reale en het Piazza del Plebiscito in Napels vind je één van de oudste opera theaters van Europa: het Real Teatro di Carlo. Of Teatro San Carlo, zoals de meeste mensen het noemen. Het theater is een van de beroemdste theaters ter wereld en het grootste theater van Italië. Oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Koning Karel 3. Teatro San Carlo staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en wij snappen wel waarom..

Geschiedenis van het theater

Voor het ontwerp van het theater werd de architect Giovanni Antonio Medrano ingeschakeld. In 1737 werd het geopend, dit was ver voordat het Teatro alla Scala in Milaan en Teatro la Fernice in Venetië haar deuren openden. Giovanni Medrano maakte een ontwerp dat een vloer van 28,6 bij 22,5 meter had met plek voor 184 lodges verdeeld over zes etages. Inclusief de koninklijke lodge waar 10 personen in konden. In totaal was er plek 1379 voor gasten. De opening van het theater vond plaats op 4 november 1737 met een voorstelling van ‘Achilles in Sciro ‘ door Pietro Metastasio. In de pauze van deze voorstelling waren er bovendien twee dansen te zien. Een tijd lang was het theater het grootste operahuis ter wereld.

Zaal Teatro di San Carlo
Teatro di San Carlo

Verandering van het theater

Door de eeuwen heen is er veel aan het theater verbouwd. De grootste verandering vond echter plaats na een grote brand op 13 februari 1816. Door deze brand werd het Teatro San Carlo bijna volledig verwoest. Praktisch alleen de muren stonden nog overeind. Gelukkig werd het theater al in negen maanden weer herbouwd. Teatro San Carlo nu bekend om de prachtige gouden decoraties, magnifieke architectuur en fantastische akoestiek.

Bezoek Teatro San Carlo

Je kunt het theater je dagelijks bezoeken. Er zijn engelstalige rondleidingen om 11:30 en 16:30 uur. De kosten zijn €9 per persoon. Je wordt tijdens deze rondleiding meegenomen naar het auditorium, de koninklijke lodge en de twee foyers.

Wil je het theater liever meemaken tijdens een voorstelling, dan kan dit ook. Er zijn jaarlijks meerdere voorstellingen, van ballet tot opera en meer. Kaartjes kunnen erg in prijs verschillen. Check de website van Teatro San Carlo voor een overzicht van wat er nu speelt en wat nog op de agenda staat. Belangrijk voor je bezoek is dat je goed gekleedt gaat tijdens een voorstelling (dus geen zomerjurkje, spijkerbroek, t-shirt, korte broek of gympen).

Inmiddels zijn wij een aantal keer naar een voorstelling in het theater geweest en elke keer is het weer een bijzondere ervaring. Wij kiezen er altijd voor om in een lodge te zitten, omdat dit een prachtige plek is voor een voorstelling. Je zit hoger in het theater, kijkt mooi op het podium en hebt ook mooi uitzicht over de ruimte.

Lodge Teatro di San Carlo
Lodge Teatro di San Carlo

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:


Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.