Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Recept voor de Pignolata

Een recept van Nunzia Ottaiano.

Vandaag hadden wij onverwachts een lunch bij een vriend van ons, Giovanni. Giovanni woont zoals veel Napolitanen thuis bij zijn ouders. Eigenlijk zouden we alleen even langs gaan om koffie te drinken, maar we werden natuurlijk direct uitgenodigd om te blijven lunchen later. Zijn moeder Nunzia had heerlijk gekookt.

Na het eten vroeg ze welke dolci wij wel eens maken thuis. Iris vertelde haar dat wij niet zo vaak zelf taarten, toetjes of andere zoetigheden maken, omdat het meestal veel werk is. Nunzia stond meteen op om ons een heel gemakkelijk recept te leren. In de keuken zocht ze de ingrediënten bij elkaar en maakte ze een koekje dat ‘pignolata’ heet volgens haar eigen recept. Het leuke was dat ze alles uit de losse pols deed en haar maatbeker een plastic bekertje was. Daarom zie je in het recept ook ‘een plastic bekertje’ staan bij sommige hoeveelheden.

De pignolata waren inderdaad superlekker en heel gemakkelijk om klaar te maken. Nunzia was binnen 5 minuten klaar met het beslag en nog geen 20 minuten later stonden de pignolata op tafel.

We delen haar recept voor de pignolata graag met jullie hieronder. Lekker als tussendoortje, maar ook als ontbijt.

recept pignolata nunzia
recept pignolata

Het recept voor de pignolata

Wat is de moeilijkheidsgraad van het recept? Makkelijk.
Wat is de bereidingstijd? 25 minuten (waarvan 20 minuten in de oven).

Ingrediënten voor de pignolata

  • 500 gram farina 00 (bloem)
  • Een zakje vanillesuiker (16 gram)
  • 100 gram van een chocoladereep (melk of puur)
  • 100 gram pijnboompitten
  • Een plastic bekertje met suiker
  • Een plastic bekertje met rum
  • Een plastic bekertje met zonnebloemolie

Bereidingswijze pignolata

Stap 1
Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2
Pak een grote kom en doe hier alle ingrediënten tegelijk in. Breek de chocolade wel eerst in stukjes, je kunt zelf bepalen hoe groot je de stukjes chocolade wilt hebben. Kneed het geheel goed door elkaar.

Stap 3
Maak met je handen kleine balletjes van het deeg. Dit hoeven geen perfecte ronde balletjes te zijn, zorg wel dat ze ongeveer even groot zijn. Verdeel de balletjes over de ovenplaat.

Stap 4
Zet de ovenplaat 20 minuten in de oven op 180°C. De balletjes moeten goudbruin kleuren. En basta!

Buon appetito

pignolata koekjes

Wil je geen pignolata koekjes maken, maar wel iets zoets voor na het eten? Ontdek dan het recept van de Tiramisu.

Waardeer dit recept

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels