Napolitaanse eetgewoontes

Heb je een tripje naar Napels op de planning staan? Dan hebben wij alvast nuttige informatie voor tijdens je verblijf in de de stad van de pizza. Want in Napels gelden er soms best wat strenge regels als het om eten en drinken gaat. Wist je bijvoorbeeld dat je na 11:00 uur echt geen cappuccino meer mag bestellen in Napels (net als in de rest van Italië trouwens)? Ontdek de Napolitaanse eetgewoontes.

Eten is één van de belangrijkste elementen van de stad. Los van dat het noodzakelijk is natuurlijk, is het eten ook vaak het gesprek van de dag. Iris: ‘Onze buurman vraagt elke dag als we hem zien of we al geluncht hebben? En zo nee, wat staat er dan op het menu? En wie er gaat koken? Ik of Joël? En voor het diner geldt eigenlijk hetzelfde. Joël: ‘Een ander leuk voorbeeld is dat de eigenaresse van de supermarkt bij ons beneden onze boodschappen altijd zorgvuldig controleert bij het afrekenen. Als er iets van de samenstelling van onze boodschappen ‘verdacht ‘ is, vraagt ze meteen wat we van plan zijn te gaan koken.’ Eten is dus erg belangrijk en het gaat soms zo ver dat zelfs de ingrediënten die je samenvoegt van enorm belang zijn.

Waarschijnlijk ga je zelf niet koken als je in Napels bent. Maar je gaat ongetwijfeld heel erg genieten van het lekkere eten dat onze stad te bieden heeft. Hier volgen allereerst handige tijdsindicaties voor het eten en drinken gedurende de dag. 

Ontbijt in Napels

In Napels ontbijt men doorgaans thuis met een caffè (espresso) en koekjes die in een glas melk gedoopt worden. Of er wordt ontbeten in een koffiebar. Vaak wordt hier dan een cappuccino besteld samen met een cornetto. Een cornetto is de Italiaanse versie van de croissant. Vaak gevuld met jam, nutella, honing of room. Of met iets anders zoets wat in de koffiebar te vinden is. Napolitanen ontbijten absoluut niet met iets hartigs. Het is ook echt ondenkbaar dat je een boterham met kaas als ontbijt eet. Lijkt de cornetto je niks, dan raden wij je de sfogliatella aan, deze heb je de varianten frolla en riccia.

Verder mag je natuurlijk de hele dag door koffie bestellen, maar let op: een cappuccino kan eigenlijk niet meer na 11:00 uur. De melk zou niet goed zijn voor je maag en voor je spijsvertering. Zeker in combinatie met (warm) eten. Bestel dus nooit bij je lunch of na het avondeten een cappuccino. Doe je dit wel, dan wordt je heel vreemd aangekeken.

Italiaanse eetgewoontes

Lunch in Napels

De lunch vindt meestal tussen 13:00 uur en 15:00 uur plaats. Als er tijd is, wordt er na de lunch vaak ook nog even gerust. Een lunch in Napels is heel anders dan in Nederland of België. Hier wordt er vaak uitgebreid geluncht met meerdere gangen. Zoals bijvoorbeeld een pasta en een vlees/vis gerecht. 

Op een zondag is dit anders. De zondagse lunch is de belangrijkste maaltijd van de week, omdat deze traditioneel genuttigd wordt met de hele familie. De laatste boodschappen kunnen tot ongeveer 14:00 gedaan worden, daarna vind je bijna niets meer geopend in de volkswijken.

Het is dan ook heel erg rustig op straat in Napels op zondagmiddag, vooral in de woonwijken. Terug naar de zondagslunch. Deze bestaat doorgaans uit antipasti (voorgerechten), een primo piatto (pasta), secondo piatto (vlees of vis), dolce (toetje) en frutta (fruit). En natuurlijk drinkt men na het eten een kopje koffie en/of een digestief. Heel belangrijk ook: brood. Niet als voorafje, maar als scarpette. Je maakt er je pastabord mee schoon. De meest uitgebreide maaltijd van de week waar men vooral geniet van het samenzijn, maar natuurlijk ook van het vele en lekkere eten. Mocht je uitgenodigd worden bij iemand thuis in Napels voor de lunch… sla je ontbijt over en bereid je voor op een eetfestijn! 

Eten in napels

Aperitivo 

Restaurantjes zijn vaak gesloten tussen 16:00 uur en 19:00 uur. Heb je tussen de lunch en het diner al wat trek gekregen? Dan kun je ergens een drankje doen. Aan het einde van de middag en begin van de avond krijg je namelijk bij je alcoholische drankje wat lekkere snacks.. Zoals taralli, olijven, nootjes en meer. 

aperitivo Napels

Diner in Napels

In Napels zullen de Napolitanen niet voor 20:00 aan tafel gaan. Het diner vindt meestal zelfs pas een uur later plaats. In de wintermaanden is dit af en toe wel wat eerder en hoogzomer weer wat later vanwege de warmte. Ga je uit eten? Dan zal het restaurant pas na 21:30 echt vollopen.Hier vindt je een aantal typisch Napolitaanse pasta’s die je kunt bestellen in een restaurantje. En hier aan aantal adressen voor de lekkerste pizza van Napels.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels. Klik hier voor de populairste Nederlandstalige tours in Napels!

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.