Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

10 tips voor het eiland Ischia

Ischia is één van de drie eilanden voor de kust van Napels. Naast Procida en Capri is Ischia ook zeker het bezoeken waard! Ischia is vele malen groter dan de twee andere eilanden en  het is dan ook verstandig om meer dan een dag op het het eiland door te brengen. Ischia wordt ook wel het , la isola verde (het groene eiland) genoemd vanwege de mooie natuur.

Maar wat is er te doen op het eiland Ischia? Als je meerdere dagen gaat hebben wij een aantal fantastische tips, al zeggen we het zelf.. Lees snel verder voor 10 tips voor het eiland Ischia.

Ferry naar Ischia
Ferry naar Ischia

Hoe kom ik op Ischia?

Neem de ferry vanaf de haven van Napels. Je kunt de traghetto of de aliscafo nemen, de langzame of de snelle veerboot. Binnen 1,5 uur sta je op het grootste eiland bij Napels. In de haven om precies te zijn: Porto di Ischia. Daar kun je bijvoorbeeld een scooter huren bij onze vrienden van Sprint. Als je het ons vraagt is dit de makkelijkste manier om het eiland te verkennen. Met een auto of de bus kan natuurlijk ook, maar dat is ietsje lastiger. En dan hier de tips voor jouw bezoek aan Ischia…

Tip 1: Ponte di Ischia

Ponte di Ischia is het kleine vissersdorpje bij het Castello Aragonese. Castello Aragonese is een middeleeuws kasteel dat bovenop een rots gebouwd is. Je komt bij het kasteel door over de lange stenen brug te wandelen. Het kasteel is zeker een bezoekje waard. Je vindt er een mooie kasteeltuin in bloei, verschillende kamers en je hebt supermooie uitzichten over de zee en het eiland. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Hiero 1 van Syracuse in 474 voor Christus. Alfons V van Aragon zorgde er (later) voor dat het kasteel met het land verbonden werd door een stenen brug. Lees in deze blog meer over Castello Aragonese op Ischia.

Castello Aragonese Ischia
Castello Aragonese

Tip 2: zwemmen in Maronti

Zin om te zwemmen? Ga zwemmen in de zee bij Maronti. Hier vind je een heerlijk zandstrand met vele leuke strandtentjes waar je wat kunt eten of drinken. Je zult bij Maronti ook veel hotels met privéstrand tegenkomen, maar tegen betaling mag je ook hier liggen. Bijvoorbeeld bij Hotel Smeraldo.

Tip 3: Sant’Angelo

Sant’Angelo is Iris’ favoriete dorpje op Ischia. In Sant’Angelo vind je twee aparte baaitjes, waar je kunt zwemmen, maar het strand is hier over het algemeen wel iets minder netjes. Wat maakt het dan toch zo leuk? Het leuke aan Sant’Angelo is dat je er vooral heel lekker kunt lunchen en je er heel mooi uitzicht hebt. Eet bijvoorbeeld bij Tavernetta di Pirata. Je zit hier heel relaxed en direct aan de haven, waar je ook nog een klein boottochtje kunt maken.

Tavernetta di Pirata Ischia
Tavernetta di Pirata
Sant'Angelo Ischia
Sant’Angelo Ischia

Tip 4: Baia di Sorgeto

Vlakbij Sant’Angelo vind je de Baia di Sorgeto. Dit is een baai met natuurlijke thermen. Ischia is een vulkanisch eiland en het eiland staat bekend om haar vele thermen. Meestal zijn deze commercieel en moet je er voor betalen, maar deze zijn gratis. Het water is heel helder en op sommige plekken dus heel erg warm. Baia di Sorgeto wordt hierom ook wel het natuurlijke zwembad genoemd. Je komt bij Sorgeto door ruim 200 traptreden naar beneden te nemen, die je helaas ook weer omhoog moet nemen. 

uitzicht baia di sorgeto Ischia
Baia di Sorgeto

Tip 5: Monte Epomeo beklimmen

Klim tot het hoogste punt van Ischia op 789 meter hoogte, op de vulkanische horst Monte Epomeo. Je komt hier door te navigeren op ‘Miscillo Sapori’. Hier parkeer je je scooter of auto en ga je te voet verder. Vanaf Miscillo is het nog een half uurtje omhoog lopen voordat je op de top van de berg staat. Het uitzicht is spectaculair.. in de verte zie je Procida, Capri, de Sorrentijnse kunstlijn, de vulkaan Vesuvius en het hele gebied Campi Flegrei.

Uitzicht Monte Epomeo
Monte Epomeo

Tip 6: eten bij La Grotta da Fiore

Als je Monte Epomeo hebt beklommen, rust dan even uit en eet wat bovenop de berg bij La Grotta da Fiore. Dit is een idyllisch restaurantje met lokale specialiteiten, zoals de bruschette maar ook.. konijn. Konijn is een echte delicatesse op het eiland Ischia. Zo kun je bij het restaurant een pasta met konijnensaus bestellen als primo piatto of een heel/half konijn als secondo piatto. Terwijl je hier dineert of lucht geniet je van het prachtige uitzicht. Let op: reserveren is vaak noodzakelijk!

Bruschetta - La Grotta da Fiore
Bruschetta – La Grotta da Fiore

Tip 7: naar het strand bij San Francesco of Bagno Teresa

Zin in een relaxed stranddagje? Dan kun je naar Maronti zoals we eerder aan gaven, maar je kunt ook naar de stranden Bagno Teresa in Citara of naar het strand bij San Francesco. Einde dag kun je hier ook de zonsondergang goed zien..

Tip 8: lunchen bij Da Nicola

Als je tip 7 hebt opgevolgd dan is dit de bonus: lekker lunchen bij Da Nicola in San Francesco. Een heerlijke plekje om te zitten direct aan zee, dat is Da Nicola. Je kunt hier een zingara (een soort tosti uit Ischia), pizza of een pasta bestellen. En direct daarna een verfrissende duik in de zee nemen. 

Da Nicolo - San Francesco
Da Nicolo – San Francesco

Tip 9: slapen in Villa Lieta

Villa Lieta is wat ons betreft de perfecte plek om te slapen op Ischia. Een accommodatie met een fantastische locatie en service. De eigenaresse Anna is enorm vriendelijk en behulpzaam en snapt wat je wilt op vakantie! Elke ochtend staat er op het dakterras een heerlijk ontbijt voor je klaar. De cornetti uit Ischia, verse sapjes, een cappuccino en elke ochtend heeft ze ook iets lekkers gebakken. Boek de blue room om er zeker van te zijn dat je een kamer met zeezicht hebt. Wij sliepen hier heerlijk en genoten met volle teugen van de vibes van Villa Lieta.

Villa Lieta Ischia
Villa Lieta

Tip 10: aperitivo bij Porto51

Zin in een aperitivo? Dan is Porto51 erg leuk. Vooral jonge mensen zitten hier dagelijks voor etenstijd massaal op het terras, genietend van een birra, vino of Aperol Spritz. Je zit direct aan de haven van Porto di Ischia. Klaar met je aperitivo? Dan kun je meteen aanschuiven bij de buren voor het diner bij Taverna Antonio. 

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels