Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Napels beste pizza: tips van een Nederlandse local!

“Napels beste pizza, waar eet ik die?” Dit is een vraag die wij vaak krijgen van toeristen die Napels bezoeken. Een logische vraag natuurlijk, omdat Napels de geboorteplaats is van de pizza. Het antwoord is alleen niet zo makkelijk. Er zijn namelijk enorm veel plekken in Napels waar je de beste pizza’s ter wereld kunt eten. Net zoals je in wijnstreken vaak niet één, maar meerdere fantastische wijnen kunt drinken. Wij zetten een aantal pizzeria’s voor je op een rij waaruit je kunt kiezen als je in Napels bent.

De Napolitaanse pizza

In 2017 riep UNESCO de kunst van het Napolitaanse pizza bakken uit tot werelderfgoed. Pizza bakken wordt in Napels extreem serieus genomen en is een echt ambacht. Voordat je in Napels op pad gaat om een echte Napolitaanse pizza te eten zijn er daarom een paar dingen die je moet weten. In Napels wordt de pizza al een eeuwigheid op dezelfde manier gemaakt. We branden onze vingers niet aan het ontstaan van de pizza. Hier zijn namelijk honderden verschillende versies van hier in Napels. De Napolitaanse pizza is anders dan de meeste pizza’s die je in Nederland eet (ook al claimen veel pizzeria’s tegenwoordig van niet). Hij ziet er anders uit en heeft andere eigenschappen, die vooral te maken hebben met de bereidingswijze.

Hoe herken je de Napolitaanse pizza?

Om te beginnen is de Napolitaanse pizza groot (30-35 cm). Daarnaast heeft de hij altijd een hoog opstaande rand die een beetje gebrand is. Stuur je pizza dus nooit terug omdat je denkt dat hij aangebrand is! In het midden is de Napolitaanse pizza dun. De bodem en de rest van de pizza is absoluut niet krokant, maar juist zacht en elastisch. Verder zijn er nog strikte regels voor de ingrediënten en de bereidingswijze van de pizza. Door het rijzen van het deeg is de Napolitaanse pizza ook erg luchtig. Dit kun je zelf checken door de korst van je pizza een beetje open te trekken. Je ziet dan dat het deeg overal dezelfde lichte kleur heeft en er ‘luchtbellen’ in de korst zitten.

pizza margherita bij pizzeria brandi in napels
De originele Napolitaanse pizza

Waar eet ik Napels beste pizza?

Zoals we al zeiden is het uiteindelijk een kwestie van smaak. Je kunt na je bezoek aan pizzeria’s in Napels zelf bepalen welke Napels beste pizza maakt. Maar om je hier bij te helpen volgen nu een aantal tips voor lekkere pizza in verschillende buurten van Napels!

Pizzeria La Taverna di Totò

In onze wijk Rione Sanità vind je pizzeria La Taverna Di Totò. Op een steenworp afstand van de plek waar Napoli’s bekendste komiek in 1898 geboren werd: Totò. Het is dé plek waar veel mensen uit onze wijk hun pizza bestellen of komen eten. Eigenaar Francesco is pizzaiolo in hart en nieren en heeft in de afgelopen jaren verschillende prijzen gewonnen. Tip: eet je pizza buiten onder de parasols, tegenover de imposante muurschildering van Totò die aan de overkant op een palazzo staat.

Adres: Via Sanità 33, 80136 Napels

Boek een tour met Nederlandstalige local door Rione Sanita.

Pizzeria Starita

Boven het archeologisch museum van Napels, aan de Via Materdei vind je Pizzeria Starita. Starita was ooit een wijnhandel, maar veranderde door de decennia heen in een pizzeria. Tegenwoordig is het de favoriet van veel Napolitanen uit de wijk Materdei, maar ook van veel Napolitanen uit andere delen van de stad en er buiten.

Adres: Via Materdei 27/28, 80136 Napels

Pizzeria Brandi

In een zijstraat van winkelstraat Via Chiaia, in de wijk Quartieri Spagnoli vind je Pizzeria Brandi. Naast de ingang van deze pizzeria wijst een bord je er op dat hier de pizza Margherita uit is gevonden in 1889. Je kunt hier zowel binnen als buiten aan tafel eten in een gezellig straatje. Uiteraard bestel je hier de pizza Margherita.

Tip: als je geen zin hebt om lang te wachten kun je je pizza meenemen naar de trappen op Piazza del Plebiscito of de boulevard (met uitzicht op de Vesuvius).

Pizzeria Da Michele

Pizzeria Da Michele vind je in de volkswijk Forcella in het historisch centrum van Napels. De pizzeria werd in een klap wereldberoemd toen Julia Roberts er tien jaar geleden een pizza at voor de film Eat, Pray, Love. Bij Da Michele heb je geen last van keuzestress, want je kunt hier alleen de pizza Margherita of pizza Marinara bestellen. Zoon en kleinzoon van oprichter Michele Condurro houden hiermee de traditie van Michele in stand, die geen extra toevoegingen aan de pizza toestond. Voor het gebrek aan keuze krijg je trouwens wel een bovengemiddeld grote pizza terug.

Adres: Via Cesare Sersale 1, 80139 Napels

Pizzeria & Trattoria al 22

Op de Pignasecca markt om de hoek van de Via Toledo vind je Pizzeria & Trattoria al 22. Op nummer 22 van de gezellige Via Pignasecca vind je een zeer uitgebreid pizza menu. En als bonus kun je hier ook nog eens uit veel verschillende soorten bier kiezen.

Tip: als je partner of reisgenoot geen pizza wil eten (…) dan kun je hier ook een pasta bestellen.

Adres: Via Pignasecca 22, 80134 Napels

Pizzeria Di Matteo

De Via Tribunali in het historisch centrum staat bekend als de straat van de pizza. Je vindt hier veel bekende pizzeria’s bij elkaar, waaronder pizzeria Di Matteo. De pizza is ook hier heerlijk. Dat ze nog steeds reclame maken met een bekende gast die er ooit at in 1994 (Bill Clinton), doet hier niets aan af. Naast de traditionele houtoven pizza serveren ze hier ook de klassieke gefrituurde pizza.

Adres: Via Tribunali 94, 80138 Napels

Pizzeria Pellone

In de buurt van het centraal station en Napels’ zakelijk district vind je pizzeria Pellone. In een buurt die absoluut niet toeristisch is kun je genieten van een heerlijke pizza in de knusse pizzeria. Het motto van de pizzabakkers van Pellone is: “de beste pizza is de pizza die ik morgen maak”. Hou er dus rekening mee dat je hier misschien wel twee dagen achter elkaar wilt eten.

Adres: Piazza Sannazaro 201/c, 80121 Napels

Pizzaria La Notizia

Boven in de Napels, in de wijk Vomero vind je in één straat drie vestigingen van La Notizia. Op nummer 53 vind je de traditionele pizzeria met alle klassieke pizza’s. Wil je iets chiquer pizza eten? Loop dan door naar nummer 94. Optie nummer drie vind je aan de andere kant. Daar eet je traditionele hapjes uit de Napolitaanse arbeidersklasse die op een moderne manier geserveerd worden.

Adres: Via Michelangelo da Caravaggio 49/51, 53/59, 94, 80126
Napels

Pizza workshop in Napels

Ben je heel benieuwd naar de authentieke bereidingswijze van de Napolitaanse pizza? Boek dan een pizza workshop waarin je leert hoe je zelf pizza bakt! In een echte Napolitaanse pizzeria krijg je les van een ‘pizzaiuolo’ en maak je vervolgens je eigen pizza. Je leest hier alles over deze Engelstalige pizza workshop in Napels.

Niet in Napels?

Ben je niet in Napels maar wil je wel de echte lekkere Napolitaanse pizza eten? Dat kan! Hierbij onze twee favorieten pizzeria’s in Nederland.

Amsterdam
Op de Amstelveenseweg vind je Pomorosso Pizzeria. Pomorosso word gerund door Toni. Toni woont alweer meer dan 10 jaar Amsterdam maar bakt en kookt nog steeds als een echte Napolitaan. Je kunt bij Pomorosso niet alleen terecht voor overheerlijke pizza maar ook voor fantastische pasta’s en andere gerechten.

Utrecht
O’panuozzo heeft twee vestigingen in Utrecht. Één in de voorstraat en één in de mariastraat. O’panuozzo wordt gerund door twee Napolitaanse broers, Elio en Mimmo, die Napels voor Nederland verruilden. De pizzabakkers komen altijd uit Napels, voor minder doen ze het ook niet.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels