Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Is Napels een onveilige stad?

Napels… een stad die wij zouden omschrijven als mooi, magisch, speciaal en gezellig. En nog veel meer positieve woorden als we er verder over nadenken. Maar natuurlijk zijn er ook mensen die de stad waar wij al jaren wonen niet mooi vinden. Of onveilig. Maar is Napels onveilig? In dit blog vertellen wij, Nederlanders in Napels, je er meer over.

panorama-uitzicht-vanaf-posilippo-napels

Napels reputatie als gevaarlijke stad

Napels is een stad die niet overal de overduidelijke schoonheid heeft die je in Rome of Venetië wel vindt. Het is een stad met een sterke persoonlijkheid en dat kan even wennen zijn. Je houdt van Napels of je houdt niet van Napels zeggen mensen vaak. Napels is een stad met een negatieve reputatie en er zijn veel vooroordelen over de stad. Het zou een stad zijn die vol zit met maffia. Een stad waar je op elke hoek beroofd kunt worden. En natuurlijk een stad waar het afval nooit wordt opgehaald (zoals in 2010 het geval was). De populaire TV-serie Gomorra en sensationele berichten van Nederlandse kranten over misdaad helpen natuurlijk niet mee. Houd er rekening mee dat negatieve berichten altijd beter onthouden worden en mensen elkaar vaak napraten.

kogelgaten in Scampia

We zullen niet ontkennen dat er in de stad Napels negatieve dingen gebeuren. Maar.. als je het aan ons vraagt is Napels voor jou als toerist absoluut niet onveiliger dan andere grote Europese steden. Barcelona, Milaan, Parijs en Amsterdam. Deze steden zijn waarschijnlijk net zo (on)veilig als Napels dat is.

Is Napels onveilig?

We zeiden net al dat we niet ontkennen dat Napels een stad met problemen is. En ook niet dat de georganiseerde misdaad in het zuiden van Italië niet aanwezig is. Alleen het soort criminaliteit waar toeristen overal op de wereld het vaakst slachtoffer van zijn, zoals diefstal (bijv. zakkenrollerij en straatroof), vind je in Napels relatief weinig. Volgens statistieken van financieel-economisch dagblad Il Sole 24 over 2023 waren er in Milaan in verhouding meer straatroven dan in Napels. Ons advies aan mensen die Napels bezoeken is altijd: wees op een gezonde manier alert, zoals je dat ook bent als je een andere vreemde stad bezoekt.

groentekraam op markt in napels

Waar moet ik op letten als toerist in Napels?

Helaas moet je altijd goed op je spullen letten als je toerist bent in een onbekende grote stad. In Napels is dat niet anders. Dus niet je portemonnee in je achterzak dragen, geen waardevolle spullen in het voorvak van je rugtas stoppen en geen enorm dure horloges zichtbaar dragen. In de afgelopen jaren is het dragen van een Rolex of een ander duur horloge in Amsterdam helaas ook niet zonder risico.

Veilige buurten in Napels

Waar je ook komt in Napels, vertrouw altijd op je intuïtie. Voelt het niet goed, ga dan weg. Laat je echter niet bang maken door wat andere mensen of toeristenboekjes je vertellen. De buurten die in Napels vaak gemeden worden, zoals Forcella, Quartieri Spagnoli en Rione Sanità zijn juist ontzettend leuke wijken om te bezoeken. Juist in deze buurten ervaar je de vriendelijkheid en authenticiteit die Napels zo mooi en bijzonder maakt.

street art rione sanita napels tono cruz
De wijk Rione Sanita in Napels

Zelf wonen wij in Rione Sanita, een volkswijk met veel leven op straat. Wij voelen ons enorm thuis in deze wijk en genieten volop van het leven hier. We worden overal vriendelijk ontvangen en hebben hier veel waardevolle vriendschappen opgebouwd. Daarnaast is deze wijk rijk aan historie, street art en mooie sociale projecten. Dat was onder andere te zien in de serie Langs Romeinse Wegen van Rick Nieman.

Kan ik naar Scampia?

De zeilvormige flats (le vele) in de wijk Scampia zijn wereldberoemd door de film en serie Gomorra. Het beeld in de film en de serie is gebaseerd op hoe deze wijk bijna 20 jaar geleden was. De mensen die in Scampia wonen zijn blij dat het nu, in 2023 inmiddels een betere plek is geworden om te wonen vergeleken met toen. Al zijn er nog steeds veel sociale problemen. Wil je er naartoe met oprechte interesse en niet om ‘aapjes te kijken’, dan kun je er naar toe. Bewoners zijn terecht moe van het stereotype beeld dat mensen hebben van hun buurt en toeristen die met de taxi langs rijden voor een selfie. Probeer ook te bedenken of je een vergelijkbare buurt in Nederland of België op dezelfde manier zou bezoeken.

Le vele in Scampia
‘Le Vele’ in Scampia

Waar moet ik verblijven in Napels?

Naast de buurten die we eerder noemden zijn er nog veel meer leuke, veilige buurten om te verblijven in Napels zoals bijvoorbeeld het oude centrum van Napels. Bekijk een aantal van onze tips voor appartementen en b&b’s. Twijfel je over de plek waar je moet verblijven in Napels? Dan kun je ons inschakelen voor het maken van een Reisplanning op maat.

Ontdek Napels samen met ons

Joël & Iris van Ontdek Napels

Vind je het toch nog spannend of moeilijk om de stad Napels zelf te ontdekken? Ga dan mee met een van onze wandeltours in Napels. Wij nemen je heel graag mee langs al het moois van Napels. En vertellen je vol trots en enthousiasme over de stad waar wij wonen. En als bonus laten we je kennismaken met de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Napolitanen. Je hoeft ons alleen maar een berichtje te sturen.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels