Is Napels een onveilige stad?

Napels… het blijft voor ons een bijzondere en mooie stad met bijzonder gastvrije en vriendelijke mensen. Helaas krijgen wij van toeristen nog steeds vaak de vraag of Napels onveilig is.

Napels is een rauwe, bijzondere stad. Napels is geen perfect Rome of Venetië. Het is een stad met een sterke persoonlijkheid en dat kan even wennen zijn. Je houdt van Napels of je houdt niet van Napels zeggen wij vaak. En zoals Goethe zegt: Napels zien en dan sterven.

panorama-uitzicht-vanaf-posilippo-napels

Napels reputatie als gevaarlijke stad

Napels is een stad met een negatieve reputatie en er zijn veel vooroordelen over de stad. Het zou een stad zijn die vol zit met camorra (de ‘maffia’). Een stad waar je op elke hoek beroofd wordt. En, niet te vergeten een stad waar men de hele dag door aan het schieten is.  Dit is niet het zuiden van Italie.

kogelgaten in Scampia

Maar.. als je het aan ons vraagt is Napels voor jou als toerist absoluut niet onveiliger dan andere Europese steden. Barcelona, Milaan, Parijs en Amsterdam zijn net zo veilig als Napels dat is. Later meer daarover.

De populaire TV-serie Gomorra en sensationele berichten van Nederlandse kranten over babygangs helpen natuurlijk niet mee aan een betere reputatie. In ieder geval niet in Nederland. Andersom denkt men hier in Napels trouwens vaak dat wij (en alle andere Nederlanders) het liefst de hele dag door wiet roken. We weten allemaal welke reputatie Amsterdam heeft…

Is Napels onveilig?

We zullen niet ontkennen dat Napels een stad met problemen is. En ook niet dat de georganiseerde misdaad in het zuiden van Italië niet aanwezig is. Alleen het soort criminaliteit waar toeristen overal op de wereld het vaakst slachtoffer van zijn, is diefstal (bijv. zakkenrollerij en beroving). 

In Italië rapporteert het financieel-economisch dagblad Il Sole 24 ieder jaar de criminaliteitscijfers van Italiaanse steden. Hoe scoorde Napels over 2018 in de betreffende categorie? Volgens hun 2018 statistieken valt Napels buiten de top 20 van steden met de meeste diefstal, berovingen en zakkenrollerij.

Welke steden de top 20 wel haalden? Waarschijnlijk een of meer steden die je al wel eens bezocht hebt in Italië: Milaan (plaats 2), Florence (plaats 4), Rome (plaats 5) en Venetië (plaats 8).
Dus boek je stedentrip naar Napels!

groentekraam op markt in napels

Waar moet ik op letten als toerist in Napels?

Helaas moet je altijd goed op je spullen letten als je toerist bent in een onbekende grote stad. In Napels is dat niet anders. Dat betekent dat je in je rugtas geen waardevolle spullen moet stoppen, je schoudertas stevig bij je moet dragen en je portemonnee niet in je achterzak moet dragen. We raden je daarnaast aan om geen opvallende gouden sieraden en dure horloges te dragen. In ieder geval niet op plekken waar deze sieraden de waarde hebben van meerdere jaarsalarissen van de mensen die er wonen. 

Veilige buurten in Napels

Waar je ook komt in Napels, vertrouw altijd op je intuïtie. Voelt het niet goed, ga dan weg. Laat je echter niet bang maken door wat andere mensen of toeristenboekjes je vertellen. De buurten die in Napels vaak gemeden worden, zoals Forcella, Quartieri Spagnoli en Rione Sanità zijn juist ontzettend leuke wijken om te bezoeken. Juist in deze buurten zie je het echte Napolitaanse leven, kom je in contact met vriendelijke mensen en ben je niet tussen alle andere toeristen.

street art rione sanita napels tono cruz
De wijk Rione Sanita in Napels

Zelf wonen wij in Rione Sanita, een gezellige volkswijk met veel leven op straat. Wij voelen ons enorm thuis in deze wijk en genieten volop van het leven hier. We worden overal vriendelijk ontvangen en hebben waardevolle vriendschappen opgebouwd. Daarnaast is deze wijk rijk aan historie, street art en mooie sociale projecten. Dat was onder andere te zien in de serie Langs Romeinse Wegen van Rick Nieman. In dezelfde wijk koos een andere Nederlandse journalist er trouwens voor dit stukje op te nemen. 

Kan ik naar Scampia?

De zeilvormige flats (le vele) in de wijk Scampia zijn wereldberoemd door de film en serie Gomorra. Het beeld in de film en de serie is gebaseerd op hoe deze wijk meer dan tien jaar geleden was. De mensen die in Scampia wonen zijn blij dat het nu, in 2019 inmiddels een veel betere plek is om te wonen. Ze zijn daarom ook niet blij dat hun buurt op televisie nog steeds zo slecht wordt afgeschilderd. Scampia is nog steeds wel een van de armerere wijk van Napels.

Le vele in Scampia
‘Le Vele’ in Scampia

We raden je als toerist niet aan om Scampia te bezoeken. Niet omdat het onveilig zou zijn, maar omdat het een woonwijk is en geen toeristische attractie.

Waar moet ik verblijven in Napels?

Naast de buurten die we eerder noemden zijn er nog veel meer leuke, veilige buurten om te verblijven in Napels zoals bijvoorbeeld het oude centrum van Napels. Bekijk een aantal van onze tips voor appartementen en b&b’s. Twijfel je over de plek waar je moet verblijven in Napels? Of voelt de plek waar je accommodatie geboekt is in Napels onveilig? Stuur ons gerust een berichtje!

Ontdek Napels samen met ons

Joël & Iris van Ontdek Napels

Als je het toch nog spannend vindt om de stad Napels te ontdekken? Of voelt Napels onveilig alleen? Ga dan samen met ons op stap. Wij nemen je heel graag mee langs al het moois van Napels. En vertellen je vol trots en enthousiasme over de stad waar wij wonen. En als bonus laten we je kennismaken met de locals, die echt niet bijten. Je hoeft ons alleen maar een berichtje te sturen en Ontdek Napels met een Nederlandstalige local.

Waardeer dit artikel

Waardeer je de gratis informatie die wij je geven op onze site? Of wil je ons simpelweg steunen? Doe dan hier je donatie:

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.