Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Hiken op Monte Faito

De bergen tussen Napels en Sorrento

Monti Lattari is de naam van de prachtige bergketen in de buurt van Napels. De Monti Lattari vormen de bergrug van het Sorrentijnse schiereiland en de Amalfikust en liggen ongeveer op 40 kilometer van Napels. Je kunt hier heerlijke wandelingen maken, de één intensiever en uitdagender dan de ander. En allemaal met adembenemende uitzichten.
Toen wij een aantal dagen op vakantie waren in Castellammare di Stabia, besloten we om een dag te gaan hiken in de bergen. Vanaf Castellammare di Stabia kun je heel gemakkelijk in de Monte Lattari komen, met name op Monte Faito. Monte Faito is een van de bergen die de Monti Lattari vormen. Met de funivia gondellift ben je vanuit de stad in 8 minuten bovenop Monte Faito. Dit deden wij ook en eenmaal boven het hiken op Monte Faito en Monte Molare beginnen.

Funivia vanaf Castellammare di Stabia naar Monte Faito

De wandeling op Monte Faito

Vanaf de uitgang van de funivia kun je verschillende wandelpaden volgen. Wij kozen (zonder het te weten) één van de intensiefste wandelingen naar het hoogste punt van heel Campanië. De wandeling bracht ons naar Monte Molare. Monte Molare (1444 meter) is hoger dan de vulkaan Vesuvius (1282 meter) en dat merk je aan alles. Terwijl wij onze weg langzaam omhoog volgden bevonden we ons af en toe tussen de wolken. Molare betekent trouwens kies in het Italiaans. De berg heeft namelijk de vorm van en kies.

Op de bordjes die wij volgden stond aangegeven dat het ongeveer een uur wandelen was naar Monte Molare vanaf de funivia. We kwamen halverwege de tocht erachter dat dit de tijd is die Google Maps aangeeft (zonder rekening te houden met hoogtes!). De daadwerkelijke tijd is ongeveer het dubbele van wat je op de bordjes leest. Het is verder af en toe flink klimmen en oppassen waar je loopt. Na ruim 2 uur hiken bereikten we eindelijk de top.

wandelen bij Napels

Het fenomenale uitzicht van Monte Molare

Eenmaal aangekomen boven op de top van Monte Molare, werden we beloond met een schitterend 360 graden uitzicht! We zagen de golf van Napels, de eilanden Procida, Ischia en Capri. De Vesuvius recht voor ons en ervoor de rest van de Monti Lattari. Het uitzicht was echt adembenemend! We hadden lunch meegenomen en besloten dat dit de perfecte plek was om even te eten. We hadden natuurlijk ook wel flink honger gekregen ondertussen. 

Toen begon de weg naar het volgende punt. Op Instagram had Iris een foto gezien van een punt waar ze ook graag naar toe wilde wandelen. Volgens de bordjes onder de top was het maar 20 minuten lopen. In werkelijkheid was dit 40 minuten.. Het punt waar we naar toe gelopen zijn heet Croce della Conocchia. Vanaf hier hadden we weer een onwijs mooi uitzicht. Onder ons zagen we de Amalfikust met het dorpje Positano goed liggen, de li galli eilandjes, Capri en de gehele bergrug van het Sorrentijnse schiereiland. Dit was ook de hike weer meer dan waard!

We rustten nog wat uit en begonnen toen onze weg terug naar de funivia. Dit was nog ruim 2 uur lopen, maar gelukkig hadden we voldoende water mee. En wisten we inmiddels de weg. Vermoeid, kwamen we uiteindelijk terug in Castellammare di Stabia.

Monte Molare en monte faito

Praktische informatie

  • Begin je wandeling vanaf de funivia en loop richting Monte San Michele (Molare). 
  • Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Je komt namelijk onderweg niets tegen waar je iets kunt kopen.
  • Draag wandelschoenen of andere zeer comfortabele schoenen met een goed profiel.
  • Zorg dat je geen hoogtevrees hebt en in goede conditie verkeerd.
  • Prijs van de funivia (gondel) is in 2024 €6,50 voor een enkeltje en €9,50 voor een retourtje.
  • Check de website van Parco Regionale dei Monti Latteri voor meer info.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels