Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels

Een korte geschiedenis van Napels

Dat Napels een rijke geschiedenis heeft weet je waarschijnlijk al. Er zijn veel koningen in Napels geweest en verschillende heersers, uit allerlei gewesten hebben het hier ooit voor het zeggen gehad. Hieronder lees je in het kort hoe Napels, zoals wij het nu kennen ontstaan is. 

Parthenope sirene van Napels
Bron: Eventinapoli.com

Parthenope

9de eeuw voor Christus
De geschiedenis van Napels begint met de legende van Parthenope, een sirene uit de Griekse mythologie. Volgens de legende van Parthenope lokte dit mythische wezen met haar prachtige gezang scheepslieden naar wal, waar zij de dood vonden als hun schip tegen de klippen kapot sloeg. Odysseus zorgde er uiteindelijk met een list voor dat de sirenen hun krachten verloren en zo in rotsblokken veranderen. Parthenope veranderde echter niet in een rotsblok, maar stortte in zee en verdronk. Later spoelde haar lichaam aan en werd ze volgens de legende begraven in het gebied waar je nu de boulevard en Castel dell’Ovo vindt. Dit eerste bewoonde gebied werd ook naar haar vernoemd.

Neapolis

ongeveer 470 voor Christus
Na de overwinning van de Etrusken op de Saracenen in Campania, werd er een nieuw stedelijk gebied aangelegd naast Parthenope. Dit wordt Neapolis (letterlijk ‘Nieuwe stad’) genoemd en Parthenope werd de ‘Oude stad’ (Paleopolis). Veel Napolitanen noemen zichzelf tegenwoordig nog steeds Parthenopei, bewoners van Parthenope.

De historische stad van Napels, het centro storico werd in deze periode gebouwd door de Griekse. Het werd een van de belangrijkste steden van Magna Graecia. Je kunt in het historische centrum van Napels nog steeds het oude stratenplan zien zoals de Grieken dit ooit bedacht hadden. De drie hoofdwegen die van oost naar west lopen worden samen de decumani genoemd en heten nu Via dei Tribunali, Via Anticaglia en Spaccanapoli (Via Benedetto Croce, Via S Biagio dei Librai en Via Vicaria Vecchia samen).

Romeinse Rijk

326 voor Christus
Neapolis werd veroverd door de Romeinen, die het toestonden om de taal en de gebruiken van de Grieken te behouden. In de volgende eeuwen werd Napels een plek voor recreatie en rust voor de Romeinse aristocratie. Dat blijkt uit de vele Romeinse villa’s in de omgeving van de stad. Langzaam veranderde ook de taal van de Grieken naar het Latijn, wat later het Italiaans zou worden.

Byzantijnse Rijk

536
Napels werd veroverd door Belisarius en werd zo een Byzantijnse provincie. In de stad werden talloze kloosters gebouwd en verschillende kerken. De stadsmuren werden versterkt en uitgebreid voor een nog betere verdediging tegen dreigingen van de Longobarden. Het hele havengebied werd meegenomen binnen deze muren. Er zijn helaas weinig overblijfselen te zien van de tijd dat de Byzantijnen in Napels waren. Dit komt door de vele veroveringen van Napels die later volgden. 

Normandiërs

1137 
Napels viel in handen van de Normannen. Rogier II van Sicilië, derde graaf van het Normandische huis Hauteville kreeg de macht. De kleinzoon van Rogier, keizer Frederik stichtte later de Universiteit van Napels. Keizer Frederik gaf veel om kunst en cultuur. Vandaag de dag draagt de Universiteit van Napels zijn naam: Università degli Studi di Napoli Federico II. Dit is de belangrijkste universiteit van Napels.

De stad van Anjou

1266
Na de dood van Frederik II wees Paus Clemens IV Karel van Anjou aan als hoofd van het Koninkrijk Sicilië. Napels werd de hoofdstad van dit rijk en het groeide uit tot een machtige monarchie. De stad werd verfraaid met de bouw van kerken en monumenten. Ook voegde Koning Karel het derde kasteel aan de stad toe, het Maschio Angioino dat je nu nog bij de haven vindt. Na zijn dood werd Napels het toneel van oorlogen en werd ook dit nieuwe kasteel bijna vernietigd. 

De Aragonese stad

1442
Na de succesvolle belegering van Napels door Alfons de Grootmoedige werd hij koning in Napels. De stad was zwaar beschadigd door de oorlog en werd aanzienlijk uitgebreid met de bouw van een nieuwe stadsmuur met 22 torens. Daarnaast werd het Maschio Angioino verbouwd, versterkt en kreeg het kasteel een nieuwe naam: Castel Nuovo. 

De Spaanse overwinning

1503
Na de successieoorlog tussen de Fransen, Aragonese en de Spanjaarden werd Napels onderdeel van het Spaanse koninkrijk. In deze periode werden er veel adellijke paleizen gebouwd om de edelen die naar de stad wilden verhuizen te huisvesten. Daarnaast werden er ook weer nieuwe verdedigingssystemen gebouwd. Ook de Quartieri Spagnoli ontstond in deze periode. Het gebied waarin de Spaanse soldaten gehuisvest werden met hun families.

Teatro San Carlo Napels
Teatro San Carlo Napels

De Bourbon dynastie

1737
Na de korte overheersing van Keizer Karel viel Napels onder het bewind van de Bourbon dynastie van Spanje. In deze periode ontwikkelden de dorpjes Chiaia en Posillipo zich, zij voegden zich later bij Napels en werden twee wijken van de stad. Ook werd in deze tijd het Palazzo Reale di Capodimonte gebouwd, het Paleis in Caserta en het wereldberoemde Teatro San Carlo, vernoemd naar Koning Karel III van Spanje. Ook werden tijdens de heerschappij van koning Karel Pompeii en Herculaneum herontdekt. 

Het Franse decennium

1806
Jozef Bonaparte, de broer van Napoleon werd kort koning in Napels (slechts twee jaar). Daarna nam Joachim Murat, de zwager van Napoleon de troon over. In deze periode werden er veel bestuurlijke hervormingen doorgevoerd en werden alle kloosters afgeschaft. Onder andere de botanische tuin van Napels is in deze periode aangelegd.

De stad na de eenwording van Italië

1860
Met de eenwording van Italië verloor Napels de titel als hoofdstad. Vittorio Emanuele komt aan de macht. Napels raakte in grote crisis ook door een cholera epidemie. Na deze epidemie kwam er een wet voor gezondheid om de hygiëneproblemen in de stad op te lossen. Door de crisis en omdat Napels geen hoofdstad meer was ontstond er een grote kapitaalvlucht naar het Noorden van Italië. Er werd niet meer geïnvesteerd in de Napolitaanse industrie en in de industrie van het zuiden in het algemeen. Vandaag de dag zorgt dit nog steeds voor problemen. Tijdens dit nieuwe tijdperk van de monarchie zijn ondanks dat wel de Galleria Umberto en Galleria Principe di Napoli gebouwd.

Galleria Umberto primo Napels
Galleria Umberto primo Napels

Napels zoals het nu is

Na de Tweede Wereldoorlog werd Italië in 1946 een republiek, wat het vandaag de dag nog steeds is. Napels is qua inwonersaantal de derde stad van Italië. Rome is de grootste stad dan volgt Milaan, en dan dus Napels.

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels