Napels

POMPEII, VESUVIUS & HERCULANEUM

Amalfikust

Ontdek Napels
Ontdek Napels

Castel dell’Ovo en de legende van het magische ei

Aan de boulevard van Napels (bijgenaamd lungomare) vind je het Castel dell’Ovo. Een van de drie kastelen die Napels telt. Een prachtig kasteel in de baai van Napels met een bijzonder verhaal. Lees snel verder over Castel dell’Ovo en de legende van het magische ei.

Castel dell’Ovo ligt op het schiereiland dat vroeger Megaride heette. Dit eilandje is tegenwoordig met een lang wandelpad van ruim 100 meter aan land verbonden. Het kasteel zelf is ongeveer 200 meter lang bij 45 meter breed op haar breedste punt. Volgens historici zou Castel dell’Ovo het oudste kasteel van Napels zijn. De legende van het Castel dell’Ovo vertelt dat de sirene Parthenope de stad hier ooit geboren liet worden. De stad die later door de Grieken is uitgebouwd en Neapolis (‘nieuwe stad’) genoemd is. Lees hier meer over de geschiedenis van Napels.

trappen castel dell'ovo Napels
terras castel dell'ovo napels

De legende van het ei van Virgilius

Castel dell’Ovo betekent in het Italiaans letterlijk: kasteel van het ei. Het heeft haar naam te danken aan de Romeinse poëet Virgilius. Hij verstopte volgens de legende namelijk een magisch ei in het fundament van het kasteel. Als dit magische ei ooit zou breken, dan zou de stad Napels volledig instorten. In de 14e eeuw was er even paniek toen een van de balken van het kasteel instortte. Even werd gedacht dat het kasteel en dus ook Napels ten onder zou gaan, maar de schade viel gelukkig mee en het kasteel bleef intact. Het magische ei beschermt ons dus tot op de dag van vandaag. 

Bezoek Castel dell’Ovo

Vandaag de dag is Castel dell’Ovo een absolute aanrader tijdens je bezoek aan Napels. Het kasteel heeft een mooi panoramaterras waarbij je uitkijkt over de baai van Napels. Vanaf het panoramaterras heb je ook prachtig zicht op de Vesuvius. Het is goed onderhouden kasteel en er vinden vaak kunstexposities plaats. Daarnaast zitten er naast het kasteel, in de Borgo Marinari haven, veel lekkere (vis)restaurants. Zelf vinden wij het eten bij restaurant Zi Teresa, Donna Luisella en Transatlantico erg lekker.

panoramaterras castel dell'ovo napels
uitzicht op vesuvius vanaf castel dell'ovo

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels.

Nederlandse tours in Napels