PalazzoRealeNapels

De koningen van Napels

Als je op het bekendste plein van Napels staat, het Piazza del Plebiscito, dan word je aangestaard door acht koningen. Tegenover de beroemde Francesco di Paola kerk staan de standbeelden van deze koningen in de gevel van het Palazzo Reale. Het koninklijk paleis van Napels.

Napels heeft door de eeuwen heen veel verschillende koningen gehad en deze acht zijn ze niets eens allemaal(!). Maar wie zijn deze koningen en wanneer heersten zij over Napels?
De standbeelden van de koningen staan op chronologische volgorde van links naar rechts. Lees snel verder om ze allemaal te leren kennen.

Voor de context is het belangrijk om te weten dat Italië zoals wij dat nu kennen nog niet bestond onder de meeste koningen. In plaats daarvan bestond het schiereiland en de eilanden eromheen uit verschillende koninkrijken. 

Koninkrijk Sicilië en Koninkrijk Napels

Het Koninkrijk Sicilië bijvoorbeeld besloeg het gehele zuiden van het huidige Italie (inclusief Sicilië uiteraard) en Malta. Na een grote opstand in 1282 scheidde het eiland Sicilië zich af van het vasteland. Het Koninkrijk Sicilië bestond vanaf toen alleen uit het eiland Sicilië, het deel op het vasteland heette vanaf nu het Koninkrijk Napels. Pas vele eeuwen later, in 1816 zouden beide koninkrijken weer samenkomen en het Koninkrijk der Beide Siciliën vormen.

Benieuwd naar de geschiedenis van Napels? Lees dan alles in dit artikel.

de standbeelden van de koningen van Napels op Palazzo Reale
Bron: https://grancaffegambrinus.com/la-storia-delle-statue-del-palazzo-reale/

De standbeelden van de koningen van Napels

Ruggero il Normanno ook wel Rogier II van Sicilië
1130-1154  
Rogier was de eerste koning van Sicilië en de derde graaf van het Normandische huis Hauteville. Daarnaast was Rogier ook hertog van Puglia (Apulië).
Onder zijn bewind bloeide het koninkrijk en werd het een centrum van kennis en wetenschap.

Federico 2 di Svevia ook wel Keizer Frederik II 
1198-1258
Frederik was de kleinzoon van Rogier II van Sicilië en vanaf 1198 was hij koning van Sicilië. Hij wilde een modelstaat maken van het koninkrijk Sicilië en richtte daarom onder andere in 1224 een staatsuniversiteit op. Deze universiteit in het historisch centrum bestaat nog steeds en draagt tegenwoordig ook zijn naam.

Carlo I D’Angio ook wel Karel van Anjou, Karel I van Napels 
1266- 1285
Koning Karel van Napels was tussen 1266 en 1282 de koning van Sicilië en was daarna (vanaf 1266) tot aan zijn dood koning van Napels. Hij liet het prachtige Maschio Angioino bouwen, het derde kasteel van de stad. Later is dit kasteel aan de haven het Castel Nuovo genoemd.

Alfonso V d’Aragona ook wel Alfons de Grootmoedige 
1442- 1458
Alfons de Grootmoedige was vanaf 1442 tot aan zijn dood de koning van Napels. Daarvoor heerste hij als Koning van Aragon van Sicilië en was hij graaf van Barcelona.
Hij belegerde Napels en nam de stad zo over, maar Napels was een puinhoop door de oorlog die hij voerde.

Carlo V d’Asburgo ook wel Keizer Karel V of Karel van Luxemburg
1515-1556
Keizer Karel was tussen 1515 en 1556 koning van Spanje en Napels (als Karel I). Daarnaast heerste hij van 1506 tot 1555 als landsheer over alle Nederlandse gewesten. De landen waarover Keizer Karel regeerde waren groter dan het vroegere Romeinse Rijk en worden soms zelf gezien als één van de eerste wereldrijken van de zogenoemde nieuwe wereld.

Carlo III di Spagna ook wel Karel III koning van Spanje
1735-1759
Karel III was tussen 1759 en 1788 koning van Spanje. Daarvoor was hij hertog van Parma en tussen 1735 en 1759 koning van Napels. Onder de heerschappij van Karel III werd Pompeii en Herculaneum herontdekt, ook bouwde hij het Paleis van Caserta.

Gioacchino Murat ook wel Joachim Murat
1808-1815
Joachim was een zwager van Napoleon Bonaparte en hij was tussen 1808 en 1815 koning van Napels. In deze periode werden er veel bestuurlijke hervormingen doorgevoerd en werden bijvoorbeeld de kloosters afgeschaft.

Vittorio Emanuele 2 di Savoia  ook wel Victor Emanuel II
1861 – 1878
Victor II was vanaf 1849 de koning van Sardinië en kreeg later in 1861 de titel koning van Italië.
Hij was de eerste koning van het verenigde Italië en dit bleef hij tot zijn dood. De Italianen gaven hem de bijnaam Padre della Patria, vader des vaderlands. 

Geen standbeelden maar wel belangrijke koningen in Italië

De zoon van Vittorio Emanuele II is Umberto I van Italië, hij regeerde in Italië van 1878 tot 1900.
Opvolger van Umberto I is zijn zoon Vittorio Emanuele III hij regeerde in Italië van 1900 tot mei 1946.
Zoon van koning Vittorio Emanuele III, Koning Umberto II is de allerlaatste koning van Italië en regeerde van mei 1946 tot juni 1946 hij had echter niet veel te zeggen, de ‘baan’ was formeel. Het land werd namelijk aangestuurd door Premier Mussolini.

Na 1946 is de monarchie in Italië afgeschaft en is Italië een republiek.

Andere standbeelden van koningen op Piazza del Plebiscito

Op Piazza del Plebiscito, tegenover de standbeelden in de gevel van het paleis zie je nog twee grote standbeelden staan. Standbeelden van twee paarden met ruiters erop. Ook dit zijn koningen van Napels: Koning Ferdinand I van Bourbon (1458-1494) en Koning Karel III van Bourbon (1735-1759). Voor de laatstgenoemde koning zijn dus twee standbeelden, want ook in de zesde nis in de gevel van het paleis staat hij.

Bron: https://www.10cose.it/napoli/cosa-vedere-palazzo-reale-napoli

Ontdek Napels met Nederlandse locals Joël & Iris

Wil jij Napels direct goed leren kennen op een leuke manier? En in je eigen taal? Boek dan een Nederlandstalige wandeltour met ons, twee Nederlandse locals in Napels. Klik hier voor de populairste Nederlandstalige tours in Napels!

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.